4 důvody, proč byste neměli používat hotelové trezory

Publikováno: 
1. 2. 2024

Ať už cestujete na dovolenou nebo na několik dní pracovně, hotely jsou zpravidla bezpečným místem, kde můžete v noci složit hlavu. Větší hotelové řetězce obvykle disponují nepřetržitým dohledem spojeným s 24hodinovými službami recepce. To hraje významnou roli v tom, abyste se po celou dobu pobytu cítili bezpečně.

Většina hotelů ráda poskytuje hostům další bezpečnostní opatření tím, že do každého pokoje instaluje také hotelový trezor. Trezory v mnoha ohledech pomáhají zvýšit základní bezpečnostní opatření, která mohou být zavedena, tím, že poskytují návštěvníkům hotelu další prostředek, jak uchovat své cennosti chráněné a mimo dohled.

Na první pohled vás pravděpodobně napadne, že hotelový trezor je ideálním místem pro uložení věcí, jako jsou pasy, notebooky, fotoaparáty, kreditní karty a další. Většina lidí však neví, že hotelové trezory lze snadno prolomit. V tomto článku se budeme zabývat těmito čtyřmi hlavními důvody, proč byste neměli používat hotelový trezor:

  1. Přístup zvenčí
  2. Zastaralé materiály
  3. Snadné prolomení
  4. Zřejmá poloha

Než se budeme těmto důvodům věnovat hlouběji, odpovězme si nejprve na několik základních otázek a zjistěme více o hotelových trezorech a o úrovni zabezpečení, kterou poskytují.

Nejčastější dotazy

Jaké trezory hotely používají?

Ve většině hotelových pokojů se nejčastěji používají elektronické trezory. Tento typ se často používá, protože hotelové trezory musí mít programovací funkce. To znamená, že kombinaci je třeba neustále resetovat, aby každý nový host ubytovaný v pokoji mohl trezor používat.

Možnost přeprogramovat kombinaci je pro hotelové hosty pohodlná a může jim poskytnout pocit bezpečí, protože vědí, že jejich cennosti jsou uschovány. Jak si ale povíme dále v tomto článku, představuje to několik problémů. Vnímaná úroveň zabezpečení je mnohem vyšší než skutečná míra zabezpečení, kterou hotelové trezory poskytují.

Mají všechny hotelové pokoje trezor?

Ne každý hotelový pokoj je vybaven trezorem. Šance je mnohem vyšší, pokud se ubytujete ve známém nebo třeba luxusním hotelu, ale ani to nezaručuje, že v hotelovém pokoji trezor bude. A pokud trezor v hotelovém pokoji skutečně je, bude to pravděpodobně elektronický trezor.

Velmi obecný, standardní elektronický trezor je každý týden několikrát přeprogramován novými a novými hosty v daném pokoji. Tím možné bezpečnostní problémy začínají a rozhodně nekončí.

Kolik se toho vejde do hotelového trezoru?

Velikost průměrného trezoru v hotelovém pokoji se pohybuje od 1,2 do 2 metrů krychlových. To je dost na to, aby se do něj vešel notebook a větší elektronická zařízení, stejně jako další středně velké předměty. Do této kategorie by spadaly osobní věci, jako jsou fotoaparáty, iPady, tablety a šperky.

Kdo má přístup k trezorům v hotelových pokojích?

To je velmi důležitá otázka, kterou hoteloví hosté často přehlížejí. Jen proto, že jste si předem naprogramovali novou kombinaci pro trezor v hotelovém pokoji, nejste jedinou osobou, která k němu má přístup. V rámci prevence odpovědnosti a celkového řešení problémů má přístupový kód ke každému trezoru v hotelu někdo jiný.

To bude hlavním stěžejním bodem nadcházejícího článku o tom, proč hotelové trezory nejsou tak bezpečné, jak si lidé mohou myslet. Přístup k vašim osobním věcem a cennostem v hotelovém trezoru se může zdát exkluzivní, ale cizí lidé pracující v hotelu do něj mohou kdykoli proniknout.

Lze hotelovým trezorům důvěřovat?

Po zvážení všech faktorů není logické vkládat plnou důvěru do hotelového trezoru. Poté, co se dozvíte více o důvodech, proč byste neměli používat trezory v hotelových pokojích, vám to bude jasnější. A je také důležité si uvědomit, že tento článek nemá za cíl udělat z manažerů a zaměstnanců hotelů potenciální zloděje nebo podvodníky.

Cílem článku je poukázat na problémy s trezory v hotelových pokojích a poskytnout vám co nejlepší informace předtím, než do nich ukryjete své cenné věci. Pamatujte také na to, že až se příště ubytujete v hotelu, neváhejte se na recepci zeptat na trezor v pokoji. Ochotný hotelový personál by vám měl být schopen sdělit některé skutečnosti a vyhovět vašim bezpečnostním potřebám.

1. Přístup zvenčí

Nezřídka se stává, že lidé cestují s drahými předměty, které vyžadují zvýšené zabezpečení. Trezor v hotelovém pokoji přímo před vámi nabízí snadnou možnost uzamčení cenností, nebo si to alespoň myslíte. Hotelové trezory poskytují určité zabezpečení, ale pokud očekáváte nějakou záruku, že vše bude chráněno, není to možné.

Přístup zvenčí je jednoduchý koncept. Čím více lidí má k něčemu přístup, tím větší je šance, že někdo může zasáhnout. A v tomto případě, při uzamykání důležitých věcí, chcete, aby k trezoru v hotelovém pokoji mělo přístup co nejméně lidí.

To může být komplikované, protože hotelové trezory jsou technicky vzato majetkem hotelu. Hosté tyto trezory nevlastní, a proto nemají kontrolu nad tím, kdo k nim má přístup. Z pohledu hotelu je potřeba, aby měl někdo univerzální přístup ke všem trezorům, a to z následujících důvodů:

  • Někdo zapomene svou kombinaci.
  • Host omylem zanechá v trezoru věci po odjezdu.
  • Trezor nefunguje správně a vyžaduje údržbu.

Hotelové řetězce musí být připraveny na všechny tyto okolnosti, protože hosté ukládají do hotelových trezorů velmi cenné věci a stává se z toho problém s odpovědností. Aby mohly svým hostům poskytovat kvalitní služby, musí v případě problémů poskytnout pomoc.

2. Zastaralé materiály

Jak jsme se již zmínili na začátku tohoto článku, hotelové trezory jsou obvykle elektronické s možností resetování kombinace. Elektronické zámky jako obecný způsob zabezpečení mohou být velmi účinné. Úspěch elektronicky ovládaných zařízení je však založen na jedné zásadní složce - modernizaci technologie.

Technologie hotelových trezorů se moc neliší od technologií v autě, chytrém telefonu nebo domácích spotřebičích. Neustále se mění a nejnovější výrobek je pokročilejší než ten současný nebo předchozí. Technologie se neustále vyvíjejí a zdokonalují a u elektronických zámků a trezorů tomu není jinak.

Technologický pokrok představuje pro hotely obrovskou výzvu kvůli nákladům. Podle údajů z roku 2020 má např. průměrný hotelový řetězec vyšší kategorie ve Spojených státech 313,1 pokoje. To znamená, že jeden trezor do každého pokoje by byl velmi nákladný, stejně jako výměna každého trezoru, když se na trh dostanou novější modely elektronických trezorů.

Někdy může dojít k technologickému pokroku v oblasti zabezpečení z roku na rok. Neustálé doplňování rozsáhlých zásob hotelových trezorů a placení hodin práce spojené s instalací není pro hotelové řetězce finančně výhodné.

Tento koncept si můžete vyzkoušet tak, že si při příštím pobytu v hotelu prohlédnete hotelový trezor. Vypadá jeho technologie aktuálně? A pak, na základě vaší odpovědi, jak pohodlně se cítíte při ukládání osobních věcí dovnitř? Pokud při odpovědi na tyto otázky jen trochu váháte, měli byste postupovat opatrně a vážně uvažovat o tom, že trezor v hotelovém pokoji nebudete používat.

Dalším problémem, který může způsobit vážné obavy o bezpečnost, je špatná údržba trezoru. Hotely mohou snadno zapomenout na pravidelný servis trezorů a zajištění jejich bezvadného stavu. Takové případy často vedou k poruchám, a proto správná péče a údržba může do značné míry snížit pravděpodobnost, že vaše věci budou vystaveny nebezpečí.

3. Snadné prolomení

Asi nejdůležitějším důvodem, proč byste neměli používat trezory v hotelových pokojích, je to, jak snadno se do nich někdo může vloupat. K překonání elektronického hotelového trezoru není třeba mnoho, pokud víte, co děláte. K otevření hotelového trezoru bez kombinace lze využít několik drobných triků a taktik.

Než se ponoříme hlouběji do této části, upozorňujeme, že tyto informace mají pouze vzdělávací charakter. Žádná ze sdílených informací v žádném případě neospravedlňuje porušování zákona nebo jejich použití jako rady pro krádež cizího majetku bez jejich svolení. To by byl trestný čin a my to neschvalujeme.

Jedním z hlavních nedostatků, s nimiž se některé trezory a zámky potýkají, je skutečnost, že jsou opatřeny klíčem. Zámek na klíč znamená, že zloděj bude mít vždy k dispozici přístupový bod, přes který může váš zámek napadnout a ohrozit. U elektronického trezoru nebo zámku však žádný klíč není, takže místo vstupu pro zloděje představuje netradiční přístup.

Tomuto přístupu se říká “nadskočení trezoru”. Může to vyžadovat určitou praxi, ale tato metoda vyžaduje pouze jednoduchý manévr. Začněte tím, že zvednete trezor a podržíte jej nad povrchem. Odtud se trezor odrazí od povrchu a současně se otočí zámkem. Při správném provedení se šrouby trezoru na zlomek vteřiny otřesou do odemčeného stavu.

Elektronické trezory jsou také náchylné k nežádoucímu vniknutí prostřednictvím běžně používaných nástrojů. Některé sériově vyráběné trezory, které se nacházejí v hotelových pokojích, lze otevřít pomocí běžného vybavení.

Některé společnosti vyrábějící trezory již několik desetiletí nezměnily své zamykací mechanismy, protože nemusely. Hotely, podniky a spotřebitelé stále platí za elektronické trezory bez ohledu na to, co se děje, takže tyto velké společnosti nejsou motivovány ke změnám.

4. Zřejmá poloha

Někdy je nejlepším zabezpečením osobních věcí nepředvídatelnost a uložení cenností na místě, kde je pravděpodobnost, že je někdo najde, značně snížena. Zločinci a zloději jsou závislí na tom, že lidé používají podobné vzorce, včetně míst, kam lidé schovávají své trezory.

Zločinci vyhledávají trezory na místech, která jsou mimo dosah veřejnosti, ale přesto jsou snadno přístupná obyvatelům. Například pro domácí trezor bude hlavním cílem hlavní ložnice, včetně koupelny a skříní v ložnici. Bohužel pro hotely jsou pokoje příliš malé a trezory obvykle najdete vždy na stejném místě.

Trezory v hotelových pokojích jsou běžně uloženy buď ve skříni, nebo pod televizí vedle mikrovlnné trouby. Variabilita úkrytů pro trezor je malá vzhledem k tomu, jak jsou hotelové pokoje uspořádány v omezeném prostoru. Toto nediskrétní umístění trezoru příliš prozrazuje a automaticky snižuje faktor nepředvídatelnosti i celkové zabezpečení vašich osobních věcí.

Závěrečná slova

Pobyt v hotelech je nezbytnou součástí cestování, kterou čas od času musíme všichni přetrpět. V závislosti na hotelu je váš pokoj vybaven osobním trezorem, který se zdá být adekvátním místem pro zabezpečení vašich cenností. To však může být, jak už jste se dozvěděli o možných problémech spojených s hotelovými trezory, falešný pocit bezpečí.

Neexistuje dokonalý trezor se schopností zcela ochránit vaše cennosti, ale můžete učinit chytrá rozhodnutí, která omezí vaše riziko. Hotelové trezory jsou rizikovým podnikem, pokud jde o uzamčení vašeho majetku, a je pravděpodobně ve vašem nejlepším zájmu prozkoumat alternativní možnosti.

Zda využijete možnost úschovy svých cenností v hotelovém trezoru je na vás. My vám však můžeme nabídnout zhotovení duplikátu vašeho autoklíče, vložkového klíče nebo klíče nábytkového či schránkového. V případě potřeby naleznete více informací na webu Autoklíče.cz. Instalujeme též moderní zabezpečovací systémy. Naší firmě s více než 30 lety zkušeností můžete plně důvěřovat!

Všechny novinky najdete na našich sociálních sítích

potřebujete
klíč?

Obraťte se na profesionály. Spojujeme kvalitu, spolehlivost a rychlost dodání. S moderní technologií vyrábíme širokou škálu klíčů pro různé automobilové značky. Díky profesionálnímu týmu a preciznímu zpracování ručíme za kvalitu a funkčnost. Kontaktujte nás a usnadněte si život.
poptat
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram