4 důvody, proč nefunguje tlačítko klíče od auta

Publikováno: 
1. 2. 2024

Auta jsou jedním z nejcennějších majetků, které lidé vlastní. Tato hodnota je však spojena se spolehlivostí. Pokud se ke svému vozidlu chováte správně, mělo by nastartovat pokaždé, když ho potřebujete, bez ohledu na povětrnostní podmínky nebo počet cest, na které se vydáte. Na automobil se správně fungující technikou a výbavou se můžete spolehnout, že vás doveze, kamkoli budete chtít.

Někdy se však stane, že technika a vybavení vašeho vozidla selžou z důvodů, které nemůžete ovlivnit, například nefunguje tlačítko na klíči od vozu. Může to být velmi frustrující scénář, když ráno vyjdete k autu a najednou zjistíte, že tlačítko klíče od auta nefunguje. Co je příčinou těchto nepříjemností? Existuje rychlá oprava?

V tomto článku se budeme zabývat možnými příčinami nefunkčnosti tlačítka klíče od auta a nabídneme vám nejlepší řešení. Dozvíte se také, že existují kvalifikovaní odborníci, kteří jsou připraveni nabídnout svou pomoc, abyste nebyli odkázáni na opravu těchto chyb sami. Shrnuli jsme čtyři nejpravděpodobnější důvody, proč nefunguje tlačítko klíče od vašeho automobilu:

  1. Vybité baterie
  2. Vadný autoklíč
  3. Rozbitý zámek dveří automobilu
  4. Další problémy s elektronikou

Než se pustíme do čtyř důvodů, proč nefunguje tlačítko klíče od auta, měli byste o svém vozidle a jeho vybavení vědět několik technických věcí. Znalost některé specifické terminologie a základních informací nám pomůže lépe diagnostikovat případné problémy.

Nejčastější dotazy

Jaké jsou funkční části autoklíče s dálkovým ovládáním?

Velké procento lidí jezdí auty, která používají autoklíč s dálkovým ovládáním. Všichni jsme již viděli nebo používali tyto autoklíče, které elektronicky ovládají zámky automobilů, aniž bychom museli fyzicky vložit klíč do dveří automobilu. Součásti autoklíče se mohou lišit v závislosti na značce a modelu, ale většinou se skládají ze čtyř různých částí:

  1. Obal/plášť: vnější strana z tvrdého plastu
  2. Tlačítka: gumová polstrovaná tlačítka zamykání, odemykání, otevírání kufru, alarmu atd.
  3. Elektronika: zelená deska plošných spojů ovládající funkce autoklíče
  4. Baterie: napájí desku plošných spojů

Tyto čtyři součásti pracují ve vzájemné souhře a slouží k uzamykání dveří vozu, otevírání zavazadlového prostoru, spuštění nouzového alarmu a dalším různým funkcím autoklíče. Pokud tlačítko autoklíče nefunguje, může to být způsobeno poruchou jedné z těchto částí.

Některé problémy lze odstranit během několika minut svépomocí, zatímco hlubší problémy mohou vyžadovat pomoc profesionálního autozámečníka. Ve zbytku tohoto článku se budeme zabývat konkrétními situacemi a řešeními, kdy nefunguje tlačítko klíče od auta. 

Způsobuje nefunkčnost tlačítka autoklíče chladné počasí?

Obecně se lidé žijící v chladnějším podnebí domnívají, že v zimních měsících mají se svými automobily více problémů. Přestože některé funkce vašeho vozu mohou být náhlými změnami teploty potlačeny, nefunkčnost tlačítka klíče od vozu není podmíněna pouze počasím.

Nízké teploty mohou snížit účinnost baterie, zejména pokud je baterie menší, ale celkově by tlačítka autoklíče měla fungovat. Pokud klíče neskladujete venku nebo je nenecháváte v garáži, která není vytápěná, bude mít chlad na nefunkčnost tlačítka autoklíče jen malý vliv. Klíče vždy uchovávejte uvnitř, abyste maximalizovali životnost baterie klíče.

Jak dlouho trvá přeprogramování nefunkčního tlačítka klíče od vozidla?

Někdy je jediným řešením nefunkčního tlačítka klíče od auta pokus o přeprogramování celého autoklíče. To funguje jako reset a umožní autoklíč znovu připojit k centrálnímu palubnímu počítači automobilu. Technicky zdatnější jedinci se zkušenostmi v oboru mohou být schopni najít způsob, jak to provést sami, ale většina lidí bude potřebovat pomoc odborníka.

Programování autoklíče zabere různě dlouhou dobu, která se odvíjí od konkrétního požadovaného způsobu programování. Metody, které nevyžadují přístup k portu palubní diagnostiky, mohou být kratší. Obvykle všechno trvá na počkání.

Další servisní úkony, jako je odprogramování nebo řezání klíče, mohou trvat déle. Delší dobu mohou trvat také postupy, které vyžadují demontáž panelu vnitřního obložení vozu. Proto pokud si najímáte externí pomoc, je dobré si najít zámečníka, který dokáže servis vašeho vozidla provést rychlejším tempem, aniž by tím utrpěla kvalita.

Kolik stojí výměna autoklíče s dálkovým ovládáním?

Když přeprogramování autoklíč problém nevyřeší, je čas na jeho kompletní výměnu. Než si začnete myslet, že to bude stát celé jmění, měli byste vědět, že autozámečníci nabízejí férovou cenu za výměnu autoklíče, ceny jsou pouhým zlomkem toho, co si může účtovat většina autosalonů.

1. Vybité baterie

Pokud nefunguje tlačítko klíče od auta, je nejjednodušším a nejlevnějším řešením výměna baterií. To sice nemusí problém vyřešit, ale stojí za to jej vyzkoušet jako opatření k odstranění problémů, abyste zjistili, v čem je skutečný problém. Za nefunkčním tlačítkem klíče od auta stojí poměrně často vybité baterie.

Výměna baterií v klíči je jednoduchá. Stačí rozebrat plášť, podívat se na baterii a najít číslo dílu. Toto číslo si vyfoťte nebo zapište a zajděte si do obchodu s autodíly pro náhradní baterii. Velcí prodejci autodílů by měli mít odpovídající baterii ve svých zásobách, stejně jako většina autozámečníků.

Při výměně baterie v autoklíči nemusí být problém zcela vyřešen. Existuje velká pravděpodobnost, že bude nutné zařízení resetovat nebo přeprogramovat pro dané vozidlo. Přeprogramování není totéž jako oprava nefunkčního tlačítka klíče od auta, o které se podrobněji zmíníme později.

Prozatím si jen uvědomte, že výměna baterie je pouze prvním krokem v tomto procesu. Nefunkčnost autoklíče po výměně baterie nemusí nutně znamenat, že je autoklíč rozbitý. Pravděpodobným viníkem jsou jiné faktory, které bude třeba vyřešit před rozhodnutím o výměně autoklíče.

2. Poškozený autoklíč

Vybité baterie uvnitř autoklíče jsou jen částí toho, co může být příčinou nefunkčnosti tlačítka autoklíče. Skutečným problémem může být postupné opotřebení způsobené neustálým používáním samotného klíče. Opotřebovaná tlačítka jsou běžnou známkou nadměrného používání. Po určitém počtu let je nefunkčnost tlačítka klíče od automobilu normální.

Zhoršující se stav tlačítek na dálkovém ovladači může být důvodem, proč autoklíč nefunguje ani po výměně baterie. Tlačítka na autoklíči používají kontakty, které po stisknutí tlačítka vysílají signály do desky plošných spojů. Kontakty se mohou opotřebovat nebo se mohou opotřebovat tlačítka a přestat se dotýkat kontaktů.

Nejzřetelnější známkou opotřebovaného tlačítka je, když se plast rozpadne a kontakt je odkrytý. V některých případech nefungují některá tlačítka klíče od automobilu. Možná, že autoklíč neodemkne dveře, ale tlačítko zamykání stále funguje. To znamená, že problém může způsobovat opotřebované odemykací tlačítko.

Existuje také možnost, že nefunkčnost tlačítek klíče od vozidla je způsobena tím, jak tlačítka mačkáte. Poškozená tlačítka mohou být vybíravá a mohou správně fungovat pouze tehdy, když je stisknete určitým způsobem. Pro představu si vzpomeňte na tlačítka na dálkovém ovladači k televizoru. Nejpoužívanější tlačítka se někdy mohou zaseknout nebo je musíte stisknout větší silou než ostatní.

Užitečnou metodou, jak zjistit problém s nefunkčním tlačítkem klíče od auta, je vyzkoušet náhradní dálkový ovladač. Zjištění, zda mají dva ovladače stejný problém, může být indikátorem, že se nejedná o opotřebované tlačítko nebo kontakt.

Protože však automobily současné generace pokračují v technologickém pokroku, téměř všechny bezklíčové ovladače zapalování budou k odstranění problému vyžadovat složitá řešení a vybavení. U nefunkčního tlačítka moderního klíče od automobilu můžete narazit na problémy s přeprogramováním stávajícího ovladače kvůli moderním bezpečnostním opatřením.

Autoklíče pro novější vozidla využívají různé metody šifrování signálu, aby zabránily zločincům zachytit signály klíče od auta a vyrobit neautorizované autoklíče. To vyžaduje použití patentovaného zařízení, které je vyhrazeno výhradně zámečníkům a prodejcům.

3. Rozbitý zámek dveří auta

Někdy nemá příčina nefunkčnosti tlačítka klíče od auta nic společného s autoklíčem. Tlačítka mohou být v bezvadném stavu spolu s plně nabitou baterií, a přesto se dveře vozu neodemknou. To může znamenat, že problém je v samotných zámcích dveří automobilu.

Problém se zámkem dveří auta zní mnohem složitěji než nefunkční tlačítko klíče od auta, ale záleží na tom, koho se zeptáte. Pro začínajícího majitele vozu s omezenými znalostmi vnitřních mechanismů a hardwaru vozidla to může být skličující. Vyškolení autozámečníci se však s podobnými věcmi setkávají každý den a vědí, jak situaci napravit.

Někdy je problém natolik závažný, že je třeba dveře demontovat, nebo třeba celý zámek dveří automobilu překlíčovat. Demontáž sestavy zámku dveří a vložky zámku dveří může být složitá.

Je možné snížit náklady na práci tím, že práci provedete sami, ale to by mohlo vést k dalším problémům v budoucnu, pokud by dveře nebyly opraveny správně. Autozámečník vám může poskytnout správnou diagnózu, takže se rychleji dostanete k náhradním dílům a zámky dveří budou fungovat během okamžiku.

4. Další problémy s elektronikou

Závažnější problém s vaším vozem může převážit nad některým z dosud probíraných postupů. Skutečný problém nefunkčnosti tlačítka klíče vašeho vozu může být důsledkem rozsáhlého poškození elektronického systému vozidla.

Možná i zbytkové následky toho, že jste se poškození pokusili opravit sami. Pokud je nutné přeprogramovat autoklíč, opravit zámek dveří automobilu nebo vyměnit vybité baterie, musíte se ujistit, že všechny tyto úkony byly provedeny správně, abyste předešli dalším problémům s elektrickým napájením.

Například demontáž dveří automobilu představuje problém s odhalenými částmi a dráty, které ovládají další funkce vašeho automobilu. Během servisu nebo při zpětném nasazování panelů může nevědomky dojít k jejich poškození nebo odpojení.

Mezi další elektronické poruchy, které mohou následovat po nefunkčních tlačítkách klíče od vozu, patří vadný klakson vozu, nesvítící světla a poruchy oken. Čím více z tohoto procesu budete řešit sami, tím větší je pravděpodobnost, že dojde k zásadní chybě.

Zavolejte si na Autoklíče.cz

V případě nefunkčního autoklíče s dálkovým ovládáním neuděláte chybu pokud zavoláte do naší firmy, kde vám kvalifikovaně poradíme a můžeme provést diagnostiku a servis vašeho autoklíče. Nabízíme náhradní baterie do téměř všech typů autoklíčů s dálkovým ovládáním. Kromě autoklíčů zhotovujeme též kopie klíčů vložkových a čipových a také klíčů schránkových a nábytkových. Můžete se na nás obrátit i v případě zájmu o moderní zabezpečovací systémy.

Všechny novinky najdete na našich sociálních sítích

potřebujete
klíč?

Obraťte se na profesionály. Spojujeme kvalitu, spolehlivost a rychlost dodání. S moderní technologií vyrábíme širokou škálu klíčů pro různé automobilové značky. Díky profesionálnímu týmu a preciznímu zpracování ručíme za kvalitu a funkčnost. Kontaktujte nás a usnadněte si život.
poptat
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram