Jak vyjmout zlomený klíč ze zámku

Publikováno: 
15. 4. 2024

Jdete pozdě do práce a snažíte se všechno narychlo zařídit. S plnýma rukama rychle zasunete klíč do zámku vchodových dveří a otočíte jím - jenže ten plynulý pohyb necítíte. Místo toho uslyšíte cvaknutí, a když se podíváte dolů, zjistíte, že klíč od domu právě praskl uvnitř zámku. To je ale začátek dne!

Co dělat po zlomení klíče v zámku

Bez ohledu na to, za jakých okolností došlo ke zlomení klíče v zámku - ať už se jedná o zámek domu, firmy nebo auta - je třeba problém co nejdříve vyřešit.

Zlomený klíč může skutečně způsobit poškození zámku. Pokud se klíč zlomil uvnitř zámku před zavřením dveří, nebudete moci dveře zamknout, čímž se váš dům, auto nebo kancelář vystaví většímu riziku krádeže. Pokud se klíč zlomil v zámku poté, co jste dveře zavřeli, může se stát, že dveře nebudete moci znovu otevřít, dokud nebude klíč ze zámku vytažen.

Zlomení klíče uvnitř zámku je nepříjemný a otravný problém. Vyjmutí zlomeného klíče ze zámku je jedním z úkolů, o kterých všichni doufáme, že je nikdy nebudeme muset řešit. V tomto průvodci se podíváme na to, co dělat a co nedělat, když chcete vyjmout zlomený klíč ze zámku.

Vyjmutí zlomeného klíče ze zámku - bezpečnost a ochrana především

Bezpečnost musí být vždy na prvním místě. Pokud se vám klíč v zámku zlomil, stalo se to při zamčených nebo odemčených dveřích? Pokud jsou dveře zamčené a klíč se ulomil, aniž by jeho část trčela ze zámku, je zámek o něco bezpečnější, ale většina lidí pochopitelně není nadšená, když ho takhle nechá delší dobu. Pokud se klíč ulomil před zamčením dveří, měli byste situaci okamžitě vyřešit. V situaci, kdy jsou uvnitř zamčeného objektu děti nebo léky, které akutně potřebujete, a klíč se zlomil, nebo jste jinak v nouzi, pak je vhodné zavolat pohotovostního zámečníka ve vašem okolí, abyste předešli jakémukoli zdržení.

Jak vyjmout zlomený klíč ze zámku - nástroje, které budete potřebovat k vyjmutí zlomeného klíče ze zámku 

V ideálním případě byste měli mít po ruce vytahovač zlomených klíčů. Pokud čtete tento článek, je pravděpodobné, že ho nemáte. Pozor, kupte si ho nebo objednejte v místním železářství! Následující nástroje a předměty se vám budou hodit: 

  • Mazivo ve spreji - ideálně bezolejový sprej na bázi silikonu. 
  • Kleště 
  • Pinzeta nebo kleště s jehlovým nosem 
  • Plátek lupínkové pily 

Pokud nemáte mazivo bez oleje nebo na bázi silikonu, můžete použít WD-40, ale není to ideální a mohlo by dojít k ucpání zajišťovacího mechanismu. 

Další užitečné předměty: 

  • Plochý šroubovák 
  • Tenký ocelový drát nebo kancelářská sponka
  • Spínací špendlík nebo vlásenka

Vyjmutí zlomeného klíče ze zámku 

Pokud máte sadu pro vytahování zlomených klíčů, je nyní čas ji použít. V této sadě se obvykle nachází sada dlouhých tenkých nástrojů, které se používají po straně k vysunutí klíče a pomáhají jej vytáhnout. 

Pokud sadu nemáte a pokoušíte se klíč vyjmout pomocí nástrojů, které jsme vyjmenovali výše, pak zkuste následující postup: 

Jestliže stále vidíte část klíče - nastříkejte do zámku trochu maziva a pomocí kleští zatáhněte za odkrytý konec klíče a pokuste se jej vytáhnout. 

Použití superlepidla k přilepení něčeho na konec klíče je až poslední možností, takže se o to nepokoušejte, pokud jste nejprve nevyzkoušeli jiné metody. 

Jestliže část klíče nevidíte - opět nastříkejte do zámku mazivo. Zasuňte plátek lupínkové pilky nebo pilový list do zámku zubatým ostřím směrem dolů a pokuste se klíč ze zámku vytáhnout. V závislosti na velikosti a tvaru plátku pilky může pomoci odlomení koncové části pilky, abyste měli tenkou hranu, kterou můžete do zámku zasunout. 

Pokud nemáte čepel, můžete se o to pokusit pomocí jehlových kleští nebo pinzety. 

K vyjmutí zlomeného klíče ze zámku se můžete pokusit použít také plochý šroubovák. Pokud máte plochý šroubovák, který je dostatečně malý na to, aby se vešel do klíčové dírky, zkuste jej vložit do zámku. 

Možná se vám podaří šroubovákem kývat a táhnout jej zpět k sobě, abyste klíč uvolnili, dokud neuvidíte jeho část vystupovat ze zámku. Pak můžete pomocí kleští uchopit konec klíče a vyjmout zlomený klíč ze zámku.

Pokud ani po několika rychlých pokusech nemáte štěstí s žádnou z těchto metod, je čas zavolat zámečníka.

Co nedělat při vytahování zlomeného klíče ze zámku 

  • Netlačte klíč dovnitř 
  • Nepoužívejte nesprávný typ nebo příliš velké množství oleje 

Tento první bod zní velmi samozřejmě, ale ve chvíli, kdy můžete propadnout panice, je snadné být příliš zbrklý a možná i trochu nešikovný. Věnujte chvíli tomu, abyste se dostali do klidu, uspořádejte si nářadí a promyslete si, co se chystáte udělat, než se do toho vrhnete. 

Jak již bylo zmíněno výše, mazivo WD40 se nedoporučuje pro odstranění zlomeného klíče v zámku, protože příliš velké množství oleje může být kontraproduktivní a ve skutečnosti může ucpat mechanismus zámku. 

Kdy zavolat zámečníka k vyjmutí zlomeného klíče ze zámku? 

  • Situace je časově kritická nebo se odehrává v nočních hodinách. 
  • Vložka vašeho zámku je složitá - při pokusu o vyjmutí vlastními silami může dojít k poškození zámku 
  • Pokud nemáte nářadí, abyste se o to pokusili sami, nebo se obáváte poškození dveří nebo zámku. 

Snad to dá zdravý rozum, ale jestliže se ocitnete v nouzové situaci nebo se vám klíč zlomí v zámku uprostřed noci, pak je určitě rozumné zavolat profesionálního zámečníka. 

Některé vložky dveřních zámků mohou být složité a snaha ušetřit peníze tím, že si vyjmete zlomený klíč ze zámku sami, vás může nakonec přijít dráž. 

Často kladené otázky 

Proč se klíče lámou? 

Klíče se mohou zlomit z několika různých důvodů, hlavním z nich je opotřebení. Po častém opakovaném používání se mohou zuby klíče opotřebovat a zachytit se v zámku, což způsobí jeho prasknutí. Další věc je, že standardní klíče jsou vyrobeny z relativně měkkých kovů, jako je mosaz a nikl. Anebo samotný zámek není dostatečně promazaný nebo se zasekl.

Jak udržovat zámek dveří? 

Špatně udržovaný zámek může také způsobit prasknutí klíče, proto je dobré každých 6 měsíců nastříkat do zámku mazivo na silikonové bázi. Pokud zjistíte, že musíte vyvinout zvýšený tlak, abyste klíč zasunuli do zámku, zvažte možnost nechat si vyříznout novou sadu klíčů. 

Další věci, které mohou ovlivnit zámek dveří a které byste měli několikrát ročně zkontrolovat, jsou tyto 

  1. Jsou vaše dveře správně zavěšeny? 
  2. Jsou šrouby a protiplech v jedné rovině? 
  3. Zkontrolujte zámek a západku.

Náhradní klíče

Klíče jsou vystaveny velkému zatížení a jsou velmi často používány. Pokud tedy zjistíte, že se vaše klíče začínají opotřebovávat, je načase nechat si vyrobit kopii a staré vyhodit. Kopie nejen klíčů od auta vám rádi zhotovíme na jedné z našich poboček Autoklíče.cz.

Všechny novinky najdete na našich sociálních sítích

potřebujete
klíč?

Obraťte se na profesionály. Spojujeme kvalitu, spolehlivost a rychlost dodání. S moderní technologií vyrábíme širokou škálu klíčů pro různé automobilové značky. Díky profesionálnímu týmu a preciznímu zpracování ručíme za kvalitu a funkčnost. Kontaktujte nás a usnadněte si život.
poptat
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram