Vývoj klíčů od auta je zajímavější, než si myslíte

Publikováno: 
13. 5. 2024

Automobil se v průběhu let výrazně vyvíjel, ale stejně tak se vyvíjely i mechanismy používané k jeho startování a odemykání. Používání klíče od auta je nezbytnou součástí řízení automobilu, ale často se nad nimi a jejich konstrukcí příliš nepozastavujeme. V dnešní době jsou klíče inteligentní, což ztěžuje krádež auta.

Počátky

První klíče od auta byly vynalezeny na počátku 20. století. Věřte tomu nebo ne, ale první automobily ve skutečnosti neměly klíče. Zapínaly se složitým souborem manévrů a jen někteří lidé tomuto procesu skutečně rozuměli. V roce 1910 byl použit první klíč od automobilu, který však sloužil pouze k zamykání zapalování. K nastartování automobilu bylo stále zapotřebí, aby řidič nastartoval motor. Teprve koncem 40. let 20. století uvedla společnost Chrysler na trh klíč, který k nastartování automobilu používal bubínek zapalování.

Mechanické zamykání

Zámky k otevření dveří automobilu byly zpočátku konstruovány jako cylindrické zámky, podobné zámkům používaným na dveřích domů. Tyto zámky byly výhradně mechanické, bez elektronických prvků, jako jsou kolíčkové a destičkové zámky. Pro výrobce bylo snadné vytvořit klíče s těmito typy zámků, ale pro zloděje aut bylo také snadné zámek vypáčit a vloupat se do vozu.

Centrální zamykání

V polovině a na konci 90. let 20. století začali výrobci automobilů používat centrální zamykání, díky němuž nebylo nutné obcházet auto a zamykat všechny dveře. V této době se také v automobilech začaly používat transpondérové klíče, které obsahují čip v klíčence, jenž komunikuje s počítačem automobilu, aby se mohlo nastartovat zapalování. Tato strategie pomohla v boji proti krádežím aut, protože zloději potřebovali klíče, aby si mohli auto odvézt.

Dálkové ovládání

S dalším technologickým pokrokem se pak z transpondérových klíčů staly klíče s dálkovým ovládáním, které mají na sobě tlačítka, jako je zamykání, odemykání, otevírání kufru a autoalarm. To umožnilo majitelům vozidel odemknout vůz na dálku a také zapnout alarm pro případ, že by se něco stalo a oni potřebovali upozornit kolemjdoucí.

Chytrý klíč

Nejnovější typ klíče, tzv. chytrý klíč, nemusí být ani zasunut do zapalování vozu, aby se zapnulo. U mnoha dnešních automobilů již stačí, aby byl klíč poblíž, a lze je nastartovat pouhým stisknutím tlačítka. Chytrý klíč dokáže také odemknout vůz, aniž by bylo nutné použít zámky dveří.

Podívejte se na přehled služeb, které již 30 let poskytuje naše firma Autoklíče.cz.

Ztratili jste je a našli jste je. Kdysi skromný klíč vyrostl, získal na užitečnosti a možná brzy zastará. Zde najdete v chronologickém řazení přehled nejdůležitějších informací o vývoji klíčů:

1949 Chrysler: První klíč, který zapínal zapalování automobilu, se sice objevil na počátku 20. století, ale k aktivaci startéru bylo nutné stisknout tlačítko. V roce 1949 uvádí Chrysler na trh moderní klíč, který auto startuje otočením bubínku zapalování.

1965 Ford: Ford přichází s oboustranným klíčem, který se dodnes používá v mnoha moderních automobilech. Na rozdíl od předchozích jednostranných klíčů má tento klíček výřezy na obou stranách, což umožňuje jeho zasunutí do bubínku v obou orientacích.

Chevrolet Corvette 1986: Aby bylo obtížnější Vette ukrást, přidává Chevrolet do klíče kódovaný odpor, který je nutný k nastartování vozu. Tento systém proti krádeži vozidla se do 90. let rozšířil do většiny vozů GM.

Cadillac Allanté z roku 1987: AMC/Renault Alliance z roku 83 má nejstarší příklad továrně instalovaného dálkového ovládání, které je schopno zamykat a odemykat dveře, který se nám podařilo najít. Ve skutečnosti jsme však žádný z těchto ovladačů nenašli, a tak jsme se spokojili s ovladačem dalšího raného modelu, Cadillacu Allanté z roku 87. Počátkem 90. let se bezklíčové vstupní ovladače dostávají do hlavního proudu a navždy mění život parkovacích obsluh.

Jaguar z roku 1990: Tento podivný klíč s oválným hrotem, přezdívaný Tibbe, se poprvé objevuje ve voze Merkur Scorpio z roku 1989 a v devadesátých letech jej začíná hojně používat Jaguar; dostává se také do mnoha výrobků značky Ford. Klíč Tibbe se znovu objevuje u vozů Ford Transit Connect v letech 2010-13, než nadobro zmizí.

Lexus LS400 z roku 1990: Jedno z prvních použití laserem řezaného klíče. Tento design poskytuje další vrstvu zabezpečení, především proto, že je obtížné jej napodobit.

1990 Mercedes-Benz SL: Novinka pro rok 1990, Mercedes SL zavádí klíč "switchblade", který se vyklápí z integrované dálkově ovládané páčky. Tento design bude hojně kopírován a nadále se používá ve většině moderních Volkswagenů.

Chevrolet Corvette 1993: GM experimentuje s technologií bezdotykového klíče u modelu C4 z roku 93. Na rozdíl od dnešních bezkontaktních klíčenek nemohl systém Passive Keyless Entry nastartovat vůz - k tomu byl stále potřeba tradiční klíč od zapalování - ale mohl automaticky zamykat a odemykat dveře pouhým rozpoznáním klíčenky v blízkosti vozu.

2003 Mercedes-Benz: První plně funkční bezkontaktní klíček měl krátkou životnost. Chytrá karta Mercedesu, vyrobená pro modelový rok 2003 tak, aby se vešla do peněženky jako kreditní karta, postrádá trvanlivost. O rok později Mercedes-Benz upravuje technologii tak, aby fungovala v robustnějším klíčku. V roce 2004 vydává Lexus vlastní verzi Smart Card a dodnes ji nabízí u vybraných modelů a také jako příslušenství.

Chevrolet Malibu 2004: GM je však první automobilkou, která tuto technologii nabízí přímo z výroby, a navždy tak mění způsob, jakým zahříváme a chladíme svá vozidla.

2016 BMW: Moderní klíček BMW Display key debutuje v řadě 7 a snaží se napodobit chytrý telefon přidáním dotykového LCD displeje. Klíč dokáže ze vzdálenosti 1000 metrů zamykat a odemykat dveře, nastavovat klimatizaci a otevírat zavazadlový prostor. Prostřednictvím dotykové obrazovky lze vůz zaparkovat, i když za volantem nesedí řidič. Displej poskytuje informace o tom, která světla svítí, zda jsou dveře zamčené, o stavu paliva a o termínu příštího servisu. Nabíjí se pomocí připojení micro-USB nebo bezdrátově ve středové loketní opěrce.

2018 Tesla: Model 3 třeba nikdy nezískáte, ale možná už máte klíč. Díky aplikaci Tesly pro chytré telefony je klíč s displejem od BMW stejně zastaralý a frivolní jako brýle Google. Aplikace využívá technologii Bluetooth low energy a je neustále spuštěná na pozadí, čímž napodobuje bezdotykový klíč. Klíč ve stylu kreditní karty vás zachrání, když se baterie telefonu nevyhnutelně vybije.

Možnosti klíče od auta dnes

Výrobci vozidel začali na počátku roku 2000 dodávat dálkové ovladače jako standardní součást klíčů od vozidla a jejich varianty zahrnují samostatné dálkové ovladače, integrované dálkové ovladače a inteligentní klíče. Většina dálkových ovladačů má schopnost odemykat a zamykat dveře, otevírat kufr a spouštět alarm. Brzy následovalo bezklíčové startování vozidel. Dnes existují chytré klíče s nejrůznějšími technologiemi a jejich funkce se stále vyvíjejí. Existují klíče s dotykovou obrazovkou, které se připojují k aplikacím chytrých telefonů a dokážou zaparkovat vůz bez řidiče, a také klíče, které vás informují o stavu paliva, o tom, zda svítí světla, a další. Budoucnost je pro klíče od auta rozhodně vzrušující!
Doufáme, že se vám tato krátká lekce z historie líbila. Ať už potřebujete nový klíč od auta nebo duplikát autoklíče, firma Autoklice.cz je tu pro vás. Zastavte se ještě dnes na kterékoliv z našich poboček v Praze a my se vám vynasnažíme zajistit klíč, který bude vyhovovat vašim potřebám.

Všechny novinky najdete na našich sociálních sítích

potřebujete
klíč?

Obraťte se na profesionály. Spojujeme kvalitu, spolehlivost a rychlost dodání. S moderní technologií vyrábíme širokou škálu klíčů pro různé automobilové značky. Díky profesionálnímu týmu a preciznímu zpracování ručíme za kvalitu a funkčnost. Kontaktujte nás a usnadněte si život.
poptat
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram