5 důvodů, proč byste měli mít ve vozidle autoalarm

Publikováno: 
12. 6. 2024

Autoalarmy patří k nejlevnějším bezpečnostním řešením, která byste měli zvážit pro zabezpečení svého vozu. Jen v roce 2020 bylo v celé republice odcizeno více než 2500 automobilů, přičemž jen málo z nich bylo nalezeno. V takové kritické chvíli je důležité starat se o bezpečnost a zabezpečení svého vozu. Možnosti autoalarmu jsou praktické, cenově dostupné a jednoduché na použití, tudíž mohou snížit riziko krádeže auta. Hlasitý alarm jistě upoutá pozornost sousedů a kolemjdoucích a zabrání tak zloději v krádeži vašeho vozu. Pokud již máte alarm nainstalovaný, ale potřebujete ho opravit, obraťte se na certifikovaného zámečnického technika, který vám pomůže s opravou nebo výměnou. Pokud se váš autoalarm bezdůvodně spustí, znamená to také, že je někde závada.

Bezpečnost vašeho vozu je stejně důležitá jako bezpečnost firem a domácností. Mnoho zlodějů je dobře vyškoleno a jsou experty na krádeže aut. V dnešní době, kdy vše ovládá technika, je tedy nezbytné zabezpečit svůj majetek, včetně automobilu. Zřízení autoalarmu je jedním z účinných způsobů, jak zvýšit bezpečnost vašeho vozu.

I když je autoalarmový systém specifickým zařízením, velmi účinně vás upozorní na podezřelou činnost, která se odehrává s vaším vozidlem. Nastavením tohoto bezpečnostního opatření můžete udržet zloděje na uzdě. Níže uvádíme pět důvodů, proč byste měli mít ve svém voze autoalarm.

1. Funkce imobilizace

Existují zloději, které neodradí nic, včetně houkajícího autoalarmu.  Proto je mnoho autoalarmů integrováno s imobilizačními funkcemi, které zabrání nastartování automobilu v okamžiku, kdy je alarm spuštěn. Starý lupičský standard horkého zapojení je s touto funkcí k ničemu. Proto je tato imobilizační funkce životně důležitá pro drahá vozidla a běžné modely a značky se vždy každoročně objevují ve většině záznamů o krádežích.

2. Vyhněte se krádeži

Když se tento poplašný systém spustí na parkovišti, mnoho lidí hledá zdroj, aby zjistili, že to není jejich vozidlo, aby věděli, komu patří inkriminované auto. Zloděj nebo zloději vědí, že veškerá pozornost bude upřena na ně, když se tento poplašný systém spustí; proto se pravděpodobně při krádeži vyhnou automobilům se zjevnými známkami poplašného systému. To znamená, že pokud je vozidlo vybaveno autoalarmem, odrazuje to od krádeže ještě dříve, než se alarm spustí.

3. Zajišťuje klid v duši

Vybavení vašeho auta alarmem vám poskytne klid, protože víte, že se ozve, pokud tam nejste. V tomto okamžiku je součástí autoalarmu imobilizér, který funguje tak, že vydává hlasitý zvuk, a tento imobilizér zároveň blokuje motor a řízení, aby se zabránilo krádeži. 

4. Chrání drahý majetek

I když se typ vozu, který používáte, nikdy neobjeví na seznamu nejčastěji odcizovaných modelů vozidel, může se stát terčem krádeže. Vaše drahé věci, jako jsou GPS jednotky, autorádia a další cenné předměty, mohou být pro zloděje lákavé, i když váš vůz možná není. A jak bylo uvedeno výše, zloději vědí, že alarmy přitahují pozornost, takže jakékoli cennosti, které máte v autě, obvykle nestojí za to, aby se nechali chytit.

5. Možnost sledování

Pokud zloděj považuje za samozřejmé, že zabezpečovací systém není vybaven imobilizérem, a přesto si vaše auto odveze, daleko se nedostane. Mnoho moderních zabezpečovacích systémů je vybaveno funkcemi sledování, takže strážci zákona mohou snadno vysledovat polohu vašeho vozu. Některé sledovací funkce se propojují s mobilním telefonem a jsou integrovány s příkazem k zastavení, který může vaše auto zmrazit a zastavit. Zloděj může “dát zpátečku” a utéct; vaše auto však přežije další den jízdy.

Jak funguje autoalarmový systém

Dnešní autoalarmové systémy fungují specifickým způsobem a poskytují vám bezpečnost přibližně stejným způsobem. Některé autoalarmy jsou kvůli technickému pokroku složité na pochopení, a jiné jsou velmi jednoduché. Můžete si je i sami nainstalovat. V každém případě buďte připraveni na to, že zloděj, který vám ukradne auto, si s tím poradí a autoalarm zastaví ještě dříve, než se rozezní.

Toto jsou některé z nejdůležitějších důvodů, proč byste měli mít ve svém vozidle autoalarm. Bezpečnostní alarmy poskytují výhody osobním vozidlům a vozidlům využívaným firmami, taxislužbami, taxikáři a vozidlům skladovaným v autosalonech. Některé z nejnovějších modelů jsou již vyzbrojeny autoalarmy; pokud však vlastníte základní model nebo automobil déle než jedno desetiletí, možná si budete muset autoalarm zřídit. Nezáleží na tom, zda vlastníte nový nebo starý vůz; autoalarm zajistí, že vaše cenné věci budou v bezpečí před krádežemi.

Autoalarmy jsou skutečně základním nástrojem pro zabezpečení vozu před zloději. Na druhou stranu, pokud se ujistíte, že znáte dostupné možnosti, může to mít velký vliv na jeho účinnost. Proto se ujistěte, že se poradíte s profesionálním zámečníkem ve vašem okolí.

Jaké jsou hlavní příčiny problémů s autoalarmem?

Autoalarmy mohou přestat fungovat z několika důvodů a tyto problémy by měl řešit pouze certifikovaný autozámečník. Zlomené elektrické vodiče nebo uvolněné vodiče způsobené neustálým opotřebením jsou jedny z hlavních důvodů, proč mohou autoalarmy přestat fungovat. Například jízda vysokou rychlostí a neustálé narážení mohou poškodit autoalarmy, také bouchání dveřmi vašeho vozu, které může způsobit přerušení drátů alarmu vedoucí k nefunkčnosti autoalarmu. Po zjištění těchto problémů se obraťte na specializované autozámečníky, kteří je opraví.

Další příčiny poruchy autoalarmu

Příčinou některých problémů s autoalarmem může být také nesprávná instalace autoalarmu. Chybná instalace nebo vadné výrobky alarmu mohou vést k poruše systému. Ideální bude vyměnit vadný alarm za originální a zavolat odbornou instalaci, aby se problém neopakoval. Stejně tak může alarm přestat fungovat, pokud se neshodují frekvence. Například autoalarm využívá rádiové vlny k navázání komunikace s transpondérovými klíči. Tyto frekvence se musí shodovat, aby alarm fungoval. Někdy může dojít k samovolnému resetování tuneru, a proto bude nutná nová synchronizace alarmu s transpondérovým klíčem.

Problémy s poškozenými transpondérovými klíči, nefunkční baterií a vadnou zapalovací vložkou

Transpondérové klíče vysílají a přijímají zprávy v zabezpečovacím systému automobilu, ale pokud dojde k problému s poškozeným čipem, pak výměna čipu zajistí obnovení činnosti autoalarmu. Někdy mohou být příčinou nefunkčnosti autoalarmu problémy s baterií. Je třeba zkontrolovat, zda baterie klíče od vozidla nevykazuje slabé stránky. Vybitá baterie ovlivní mnoho věcí ve vozidle, včetně autoalarmu.  Problémy s vadnou zapalovací vložkou mohou způsobit, že se alarm spustí několikrát zbytečně. Poškozená, znečištěná nebo vadná spínací vložka je nejvýznamnějším problémem se zapalovací vložkou, který může způsobit nefunkční alarmy. Pokud si nejste jisti příčinou, proč přestal fungovat váš autoalarm, kontaktujte odborného autozámečníka.

Tento článek vám přináší firma Autoklíče.cz. Ať už si zvolíte jakýkoli bezpečnostní systém pro zabezpečení vašeho vozu, pokud budete potřebovat např. duplikáty klíčů - k autu nebo motocyklu nebo třeba k domovním dveřím, můžete se na nás s důvěrou obrátit. Kromě klíčů čipových zhotovujeme též klíče vložkové, schránkové a nábytkové klíče různých tvarů.

Všechny novinky najdete na našich sociálních sítích

potřebujete
klíč?

Obraťte se na profesionály. Spojujeme kvalitu, spolehlivost a rychlost dodání. S moderní technologií vyrábíme širokou škálu klíčů pro různé automobilové značky. Díky profesionálnímu týmu a preciznímu zpracování ručíme za kvalitu a funkčnost. Kontaktujte nás a usnadněte si život.
poptat
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram