Co jste možná nevěděli o zámcích a klíčích

Publikováno: 
21. 5. 2024

Chrání naše cennosti, zabezpečují naše domovy a opevňují naše podniky, ale kolik toho o zámcích a klíčích skutečně víte? Podívejte se na těchto 40 zajímavých faktů o zámcích a klíčích.

1. Nejstarší známý zámek

Nejstarší známý zámek pochází z doby před 4 000 lety a byl nalezen v ruinách poblíž Ninive. Tento zámek, který byl předchůdcem egyptského kolíkového zámku, byl primitivní povahy. Je pravděpodobné, že zámky starší než tento artefakt nebyly nalezeny, protože nejzákladnější zámky představovaly dřevěnou desku, která zapadala do drážky. Pokud by je dnes archeologové našli, je nepravděpodobné, že by dřevěná deska byla rozpoznána jako zámek..

2. Největší visací zámek

Umělecká škola Pavlovo v Rusku drží Guinnessův rekord za největší visací zámek, který byl kdy vynalezen. Světový rekord byl udělen v roce 2003 na základě přihlášky třídy. Zámek a klíč váží celkem 416 kg, má složité rytiny a erb. Samotný zámek měří více než 142 cm na výšku a 104 cm na šířku.

3. Egypťané vytvořili první kolíkové zámky

Kolíkové zámky, vyrobené ze dřeva, poprvé použili Egypťané před téměř 3 000 lety. Klíč k těmto starověkým zámkům byl velmi velký a k jeho obsluze bylo zapotřebí dospělého člověka, historicky muže. Na rozdíl od dnešních zámků a klíčů se tato forma zámku používala výhradně k zabezpečení dveří a předpokládá se, že byla dostupná pouze bohatým nebo vládním osobám.

4. Kostrové klíče (nápověda: se strašidelnými domy nesouvisí)

Existuje mnoho teorií o kostrových klíčích a o tom, jak získaly své jméno, ale pravdou je, že kostrové klíče, což jsou univerzální klíče schopné fungovat v mnoha zámcích, se tak nazývají proto, že jsou rozebrány na své základní části neboli kostry. Použití kostrového klíče není navzdory jeho pověsti nijak záhadné. Zámečníci dnes používají kostrové klíče k otevírání zámků v případě ztráty nebo odcizení klíčů.

5. Ceremoniál klíčů

Ceremoniál klíčů je nejstarším rituálem svého druhu, který se v londýnském Toweru koná každou noc, a vstupenky na něj jsou obvykle vyprodány na rok dopředu. Každý večer ve 21:52 si strážci vymění slavnostní slova, zatímco jsou v Toweru, a zamknou věže. Klíče od londýnského Toweru doprovází zpět do sídla královny eskorta ke klíčům. Tento obřad se koná každý večer přinejmenším od 14. století, i když někteří se domnívají, že pochází ze středověku a pouze jednou byl odložen během druhé světové války. Nikdy nebyl zrušen.

6. Pokročilá technologie zámků ve starověkém Římě

Přibližně 2 000 let po egyptském zámku a klíči vyvinuli starověcí Římané pokročilou zámkovou technologii. Pomocí oceli Římané vytvořili kolíkové zámky s ocelovými pružinami. Římské zámky, schopné otevírat dveře pouze z jedné strany, byly mnohem složitější než jejich egyptští předchůdci. Římské zámky a klíče byly rovněž vyrobeny ze železa a bronzu. Historikové předpokládají, že jednou z motivací pro rozvoj technologie zámků byla snaha udržet ženy pod zámkem, protože ženy té doby byly často drženy pod zámkem.

7. Zámky a klíče v literatuře a kultuře

Zámky a klíče měly hluboký vliv na kulturu a autoři na ně symbolicky odkazovali po celá staletí. Anglické přísloví ze 17. století říká: "Wedlock is a padlock" (Svatební zámek je visací zámek) a odkazuje na spojení dvou lidí. Shakespeare napsal: "Kdyby byla krása pod dvaceti zámky pevně držena, láska je nakonec prolomí a všechny vylomí." A německé přísloví říká: "Zámky a klíče nejsou stvořeny pro poctivé prsty."

8. Zámky lásky

Zámky, které v mnoha kulturách symbolizují lásku a manželství, se již léta používají jako symboly lásky. Most Pont des Arts v Paříži ve Francii je již léta cílem zamilovaných. V průběhu času byly na mřížovou konstrukci mostu připevněny stovky tisíc zámků, které sloužily jako svědectví lásky každého páru. Bohužel, samotná váha zámků ohrožovala konstrukci mostu a musely být odstraněny, ale tento trend byl zopakován na mostech po celém světě.

9. Lanové uzly nahrazené zámky

Než byly zámky a klíče široce dostupné, musely se k zabezpečení dveří a předmětů používat jiné metody. Provazové uzly, typicky námořnický gordický uzel, se používaly k udržení dveří zavřených a k přivázání cenností. Gordický uzel byl obzvláště užitečný, protože jeho tvůrce mohl zjistit, zda s ním někdo manipuloval.

10. Harry Houdini

Možná vás to nepřekvapí, ale slavný kouzelník a eskapolog Harry Houdini začal svou kariéru jako zámečník. Houdini pracoval v zámečnické dílně už v 11 letech a mladý učeň se rychle naučil odemknout jakýkoliv zámek, který byl v té době k dispozici. Bez technologie zámků a klíčů by svět možná nikdy nezažil muže, kterého někteří považují za největšího iluzionistu, který kdy žil.

11. Ludvík XVI.

Bývalý francouzský král Ludvík XVI. byl zámky fascinován. Vyráběl zámky jen tak pro radost a někdy si nechával zhotovit zámky, které používal na nábytek, například na malé truhly. Ve svých versailleských apartmánech měl kovárnu a jeho učitelem byl profesionální zámečník Francois Gamain, který ho později během Francouzské revoluce zradil.

12. Zámky ve staré Číně

Pro slovo visací zámek v čínských znacích existují dvě alternativy. Stejně jako v jiných společnostech měla i v Číně zpočátku přístup k zámkům a klíčům pouze elita. Starověké čínské visací zámky jsou často tvarovány do zvířecích tvarů, ale čínská literatura nenabízí vodítka, pokud jde o výběr designu. Císaři měli přístup k zámkům za dynastie Jin, která trvala v letech 265-420 n. l.

13. Dvojčinný zámek

Za vynález dvojčinného cylindrického zámku, který je používán dodnes, můžete poděkovat britskému vynálezci Robertu Barronovi. Zámek vynalezl v roce 1778, když pracoval jako profesionální zámečník.

14. James Sargent

První kombinační zámek s možností změny kódu, který obstál ve zkoušce času, vytvořil James Sargent v roce 1857 a ovlivnil tak průmysl výroby trezorů. O šestnáct let později zdokonalil Sargent svůj časově zpožděný zámkový mechanismus a nechal si jej patentovat. Tento vynález měl zásadní význam pro zvýšení bezpečnosti bankovních trezorů.

15. Klíče jsou kultovní

Od doby vzniku byly klíče vybaveny různými vzory. K výzdobě rukojeti klíčů se používalo vše od zvířat přes šperky a tkaný kov až po uměle vytvořené květiny. Lidé s uměleckým smyslem pro krásu byli klíči přitahováni, což vedlo k tomu, že někteří lidé nosí estetické klíče na náhrdelníku. Na stránkách jako Pinterest a Instagram existují stránky věnované propracovaným sbírkám kostrových klíčů.

16. V Americe prudce rostou počty patentů na zámky

Před koncem 18. století se zámky v novém světě dovážely z Evropy, protože Amerika neměla kapacity na výrobu zámků. V letech 1774 až 1920 bylo patentováno více než 3 000 typů zámkových mechanismů, přičemž masová výroba zámků na americké půdě začala v polovině 19. století.

17. Trezor na zlato Federální rezervní banky

Federální rezervní banka v New Yorku uchovává a chrání zlaté pruty ve sklepě své budovy na Manhattanu. Trezor byl postaven ve 20. letech 20. století a je zabezpečen 90tunovým, 9 stop vysokým ocelovým válcem, který střeží jediný vchod. Válec je umístěn ve 140tunovém ocelobetonovém rámu, který je vzduchotěsný a vodotěsný. Po utěsnění je rám zajištěn čtyřmi ocelovými tyčemi a poté se zapne časově zpožděný uzamykací mechanismus. Každá přihrádka uvnitř trezoru obsahující zlato je zajištěna visacím zámkem, dvěma kombinačními zámky a pečetí auditora.

18. První zámečnická společnost ve Spojených státech

Společnost Yale & Towne Manufacturing Company, která zahájila činnost v roce 1868, byla první známou americkou zámečnickou společností. Její spoluzakladatel Linus Yale je známý jako vynálezce zámku cylindrické vložky. Společnost se rozrostla a začala vyvážet zámky do různých zemí světa, než v roce 2001 ukončila svou činnost.

19. Trezor odolný proti vloupání chrání americkou státní pokladnu z 19. století

V letech 1863-1865 působil Isaiah Rogers jako dozorující architekt ministerstva financí a navrhl pro ministerstvo financí trezor odolný proti vloupání. Unikátní konstrukce zahrnovala obložení, které se skládalo ze dvou vrstev litinových koulí mezi vrstvami kovaného železa a ocelových plátů. Koncepce návrhu spočívala v tom, že pokud by se zloděj pokusil proniknout do trezoru pomocí nástroje, kuličky by se pohnuly a případný zločinec by se do trezoru nedostal.

20. 2 000 let na otevření kombinačního zámku?

Trezor, který kdysi střežilo americké ministerstvo financí a který se jmenoval Eureka, byl považován za kombinační zámek odolný proti manipulaci. Obsahoval pět cylindrických zámků a kombinaci písmen a číslic a odborníci se domnívají, že by někomu trvalo 2 042 let, než by kód prolomil. Kombinační zámek byl patentován v roce 1862 a měl 1 073 741 824 možných řešení.

21. Durynský zámkový čaroděj

Walter Schlage dostal toto podivné jméno pro své kouzelnické schopnosti v oblasti zámků. Tento vynálezce německého původu vyvinul v roce 1909 zámek na dveře, který rozsvěcoval a zhasínal světla, což bylo zhruba sto let předtím, než byla tato technologie běžně dostupná na spotřebitelském trhu. Schlage založil vlastní společnost, populárního výrobce zámků, v roce 1920 se základním kapitálem 30 dolarů. Nyní je jednou z nejuznávanějších společností vyrábějících zabezpečovací zařízení na světě.

22. Zámečníci mohou být opeření

Úspěšné otevření zámku, které je výkonem vůle a dovedností, je pro člověka dost obtížné, ale co teprve pro ptáky? Papoušek jménem Magic je možná prvním a jediným známým ptačím kouzelníkem-eskapologem. V roce 2014 tento pták vypáčil sadu dvou visacích zámků umístěných na své kleci, které ho měly udržet uvnitř, protože předtím si klec otevřel a snadno utekl. Na útěku, jak uvádí zpráva, byl Magic označován za Houdiniho duchovní zvíře.

23. Fort Knox

Fort Knox, pravděpodobně nejbezpečnější budova na americké pevnině, a její různá bezpečnostní opatření jsou zahalena tajemstvím. O budově je známo pouze to, že vstupní dveře jsou přístupné pouze zaměstnancům depozitáře podle náhodných rozvrhů. Každý ze zaměstnanců musí k odemknutí dveří zadat jiný kombinační kód, který se denně mění. Vzhledem k tomu, že objekt chrání zlato a poklady v odhadované hodnotě 270 miliard dolarů, tradiční zámky a klíče se, pokud je veřejnosti známo, nepoužívají.

24. Neodemykatelný zámek

Řetězový zámek HYT je prý neprolomitelný, protože není známo, že by někdo prolomil jeho ochranu. Název zámku je odvozen od jeho klíče, který je ve skutečnosti řetězem. Řetěz je třeba do zámku přesně zatlačit, aby všechny části do sebe zapadaly, a teprve potom se zámek otevře. Dokonce ani pokročilí zámečníci a sofistikované šperháky ho nedokážou otevřít. Většina zámečníků a nadšenců do zámků považuje řetízkový zámek HYT za sběratelský kousek.

25. Nejmenší zámek a klíč na světě

Ačkoli to Guinnessova kniha rekordů zatím neověřila, jeden ruský zámečník tvrdí, že vyrábí nejmenší sady zámků a klíčů, a nikdo toto tvrzení zatím nezpochybnil. Pavel Kulikov, rodák ze středního Ruska, vytváří drobné zámky, přičemž ty nejmenší jsou pouhým okem sotva viditelné. Kulikovovi se připisuje, že vyrobil visací zámek tak malý, že se vejde kolem očka jehly. Údajně váží setinu gramu, přestože funguje jako běžný zámek.

26. Jeremiah Chubb

Ve snaze zabránit zlodějům v odemykání zámků se zámečníci v 19. století předháněli ve vytváření složitějších a bezpečnějších zámkových mechanismů. Jeremiah Chubb uspěl a zapsal se do historie zámků a klíčů. Chubb, známý jako tvůrce detektorového zámku, vytvořil uzamykací mechanismus s opakovaným zamykáním. Když se zloděj pokusil zámek vypáčit, zámek se zasekl, dokud do něj nebyl vložen původní klíč nebo speciální regulační klíč. Zámek, vytvořený v roce 1818, zůstal neotvíratelný až do roku 1851, kdy jej vystřídal Alfred Charles Hobbs.

27. Alfred Charles Hobbs

Hobbs je významnou osobností v historii zámků a klíčů díky své schopnosti odemknout zámek Chubb, ale také díky vynálezu ochranného zámku. Protector (neboli pohyblivý) zámek, vyrobený na počátku 50. let 19. století, vyžadoval před otevřením přenesení tlaku z vnitřních mechanismů zámku na pevný čep. V roce 1854 byl zámek protector odemčen zaměstnancem firmy Jeremiah Chubb.

28. Vzácné příběhové zámky

Příběhové zámky, které jsou považovány za vzácné a vysoce sběratelské, se vyráběly koncem 19. století a měly na obou stranách složité obrázky. Některé příběhové zámky zobrazovaly podobizny lidí, často na bizarních místech nebo v bizarních pozicích, přičemž ústa byla klíčovou dírkou. Ačkoli je vzácné najít starožitné zámky dostupné i s jejich klíčem, samotný zámek se může prodávat za 1 000 dolarů a více v závislosti na jeho stavu a sběrateli.

29. Největší sbírka klíčů

Guinnessova kniha rekordů ověřila, že Lisa Largeová z Kansas City ve státě Missouri má největší sbírku klíčů. Lisa své klíče shromažďovala a katalogizovala dva roky. V roce 2013, kdy jí byl světový rekord udělen, vlastnila Lisa 3 604 klíčů.

30. Společná témata sbírky zámků a klíčů

Pokud budete hledat sběratelské zámky a klíče, všimnete si trendu v typech zámků a klíčů, které lidé rádi sbírají. Ačkoli by bylo nemožné zahrnout všechna témata, nejčastěji se vyskytují klíče od americké pošty, klíče od americké armády, klíče s logem společnosti Best Universal Lock Company, trikové nebo puzzle zámky, vězeňské zámky a extrémně vzácné číslované zámky s dohledatelným původem.

31. Rodina Yaleových

Rodina Yaleových, konkrétně Linus starší a Linus mladší, se významně podílela na vývoji vysoce bezpečnostních zámků ve Spojených státech. Linus starší začal vyrábět zámky v roce 1840 a Linus mladší se zasloužil o vznik bankovního zámku Monitor, který změnil způsob zabezpečení cenností v bankách a zahájil odklon od zámků na klíč ve finančních institucích. Zámečníci se shodují, že nejvýznamnějším počinem Linuse mladšího bylo vytvoření cylindrického zámku Yale.

32. Skládací zámky

Skvělé pro ty, kteří milovali Rubikovy kostky, puzzle zámky vyžadují, aby obsluha našla skrytý trik k jejich otevření. Některé hlavolamové zámky vypadají klamavě jako normální visací zámek, zatímco jiné jsou ve skutečnosti truhly nebo kontejnery, které jsou vybaveny mechanismem hlavolamového zámku, který je třeba zdolat, než odhalí svůj obsah. Dnes prodávané hlavolamové zámky jsou obvykle replikami starověkých indických zámků.

33. Muzeum zámků Johna M. Mossmana

Muzeum zámků Johna M. Mossmana se nachází v centru Manhattanu a nabízí jednu z největších veřejně vystavených sbírek zámků. Sbírka obsahuje více než 370 bankovních a trezorových zámků a také starobylé zámky, klíče a nástroje. Mezi artefakty muzea patří starověké čínské zámky, egyptské dřevěné kolíkové zámky a truhly se skrytými klíčovými dírkami.

34. Největší známá sbírka zámků

Podle Síně slávy sběratelů zámků (ačkoli to Guinnessova kniha rekordů neověřila) má Robert "Bob" Dix největší sbírku zámků, která čítá více než 25 000 zámků. Bob Dix, který žije v Ohiu, je správcem Muzea zámků v Americe a mistrem v restaurování starožitných zámků.

35. Podvodní otevírání zámků

Lodě se potápějí od doby, kdy vypluly ty první, a cennosti uložené na jejich palubách po staletí přitahují pozornost hledačů pokladů. Charles Courtney, jehož prastrýc napsal knihu Dvacet tisíc mil pod mořem, si vydobyl místo v učebnicích dějepisu tím, že se stal prvním člověkem, který otevřel zámek ve 400 metrech pod vodou.

36. Systémy bezklíčového vstupu do vozidla

Přibližně tři desetiletí po vynálezu prvního automobilu byl v luxusním voze Scripps-Booth představen systém elektrického zamykání dveří. Nebyl široce dostupný, dokud nebyl znovu uveden na trh přibližně o 40 let později, elektrické zamykání dveří dominovalo zabezpečení vstupu do vozidla, dokud Ford v roce 1980 neuvedl systém SecuriCode. Tento kombinovaný elektronický zámek byl přístupný zvenčí vozidla v blízkosti kliky dveří a vyžadoval od uživatele zadání speciálního kódu, než se dveře otevřely. Systém SecuriCode byl předchůdcem moderních přenosných klíčenek, kterými jsou vybavena téměř všechna auta vyrobená v posledních 20 letech.

37. Průmysl výroby dveřních zámků

Průmysl výroby dveřních zámků a zámkových souprav vzkvétal od průmyslové revoluce. Podle nedávných údajů zveřejněných společností Ibis World dosahuje toto odvětví jako celek tržeb ve výši 4 miliard dolarů a představuje 149 podniků.

38. Kateřina Veliká

Kateřina Veliká, která na konci 18. století zastávala funkci ruské carevny, měla jednu z nejpropracovanějších sbírek zámků, jaká byla v její době známa. Měla ráda složité vzory, které se objevovaly na mnoha zámcích, a často je nechávala vytvářet jako dárky. Říká se, že Kateřina Veliká jednou omilostnila zámečníka, který pro ni vyrobil náhrdelník.

39. Mechanická duplikace klíčů

Duplikaci klíčů nabízejí zámečníci a méně spolehlivě i místní železářství. Před vývojem mechanických strojů na duplikování klíčů se však všechny duplikáty klíčů musely vyrábět ručně. První známý mechanický stroj na duplikování klíčů pochází z roku 1917.

40. Vikingské ženy měly moc

Jakmile se vikingské ženy provdaly, připadla jim velká zodpovědnost - byly držitelkami klíčů od rodiny. Postavení ženy v manželství bylo ve vikingské kultuře velmi vážené a ženy často nosily klíče svého manžela na šatech jako znamení své moci a výsad. Archeologové našli v hrobech vikingských žen kusy klíčů, což svědčí o tom, jak moc byly klíče ve vikingské éře ceněny.

Všechny novinky najdete na našich sociálních sítích

potřebujete
klíč?

Obraťte se na profesionály. Spojujeme kvalitu, spolehlivost a rychlost dodání. S moderní technologií vyrábíme širokou škálu klíčů pro různé automobilové značky. Díky profesionálnímu týmu a preciznímu zpracování ručíme za kvalitu a funkčnost. Kontaktujte nás a usnadněte si život.
poptat
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram