Proč byste v létě neměli jezdit na zimních pneumatikách

Publikováno: 
4. 6. 2024

Bez obav z pokuty můžete od 1. dubna přejít na letní pneumatiky. V první části tohoto článku si vysvětlíme, proč je jízda na zimních pneumatikách v letních měsících špatný nápad. Důvody jsou poměrně pádné a jsme si jisti, že s námi budete souhlasit. V druhé části článku se podíváme na výhody tzv. celoročních pneumatik.

Existují dobré důvody, proč jsou zimní pneumatiky v zimě tak nepostradatelné. Jsou vyrobeny ze specializovaných, pružných pryžových směsí a mají jedinečný dezén, který zajišťuje nejlepší přilnavost na zasněžené a zledovatělé vozovce. Nejlépe fungují při nízkých teplotách a zimních srážkách a poskytují řidičům jistotu a bezpečí v potenciálně nebezpečných situacích.

Zatímco však tyto pneumatiky jsou nesporným šampionem, pokud jde o chladné podnebí, tytéž vlastnosti je znevýhodňují, pokud se používají při vyšších teplotách. Suchá silnice bez ledu nebo sněhu nepotřebuje pneumatiku s ostrými hranami, která by zajišťovala přilnavost.

1. Zimní pneumatiky nemají rády teplé silnice

Měkčí běhoun zimní pneumatiky se na teplém asfaltu opotřebovává mnohem rychleji. Může za to směs pryže, která je vyvinuta tak, aby zůstala měkká a poddajná, když teploty klesnou pod 7 °C. Velmi účinně zmírňuje negativní vliv nízkých teplot a zajišťuje přilnavost v zimních podmínkách.

Pokud však používáte sadu zimních pneumatik po celý rok, stejný pružný běhoun se při vyšších teplotách rychleji opotřebovává. To snižuje životnost až o 60 %. Existuje velká pravděpodobnost, že je budete muset vyměnit dříve, než kdybyste je na začátku jara jednoduše vyměnili za letní pneumatiky.

Naše doporučení pro horké počasí zní: používejte celoroční nebo letní pneumatiky, které jsou pro srovnání vyrobeny z jiné směsi pryže určené pro vyšší teploty. A - hádáte správně - když se na to podíváme z jiného úhlu, směsi používané v letních pneumatikách by při jízdě v zimních podmínkách brzy ztvrdly a zkřehly.

2. Snížení spotřeby paliva

Pokud používáte zimní pneumatiky v létě, je třeba vědět ještě jednu věc: ve výsledku zaplatíte více za palivo.

Na teplém asfaltu je valivý odpor zimní pneumatiky podstatně vyšší než u letní nebo celoroční pneumatiky. Je to proto, že měkčí směs gumy více mění tvar. To vede k vyššímu valivému odporu, který vede ke zvýšení spotřeby paliva, což znamená, že budete muset navštěvovat čerpací stanici častěji, než je nutné.

Důsledky jízdy na zimních pneumatikách v létě mají vliv na životní prostředí a celkovou kvalitu života. Díky vyšší spotřebě paliva bude váš vůz vypouštět větší množství oxidu uhličitého. Navíc bude hlučnější, což snižuje komfort cestování.

3. Dopady na jízdní vlastnosti a bezpečnost

Pokud během teplého počasí nepřezujete na celoroční nebo letní pneumatiky, nebude mít váš vůz optimální jízdní vlastnosti pro zajištění bezpečnosti - zejména pokud budete nuceni prudce zatáčet.

Představme si scénář, kdy řidič musí provést nouzový manévr. Zimní pneumatiky na suchém asfaltu jsou příliš měkké. Řízení nebude tak citlivé, jak by v kritické situaci mohlo být.

Také se prodlouží brzdná dráha. Testy ukázaly, že jízda na zimních pneumatikách v létě prodlužuje brzdnou dráhu na suchém asfaltu nejméně o 10 % a na mokrém asfaltu o 26 %.

Z dlouhodobého hlediska budou mít zimní pneumatiky, které byly ponechány na vozidle po celé jaro, léto a podzim až do další zimy, pravděpodobně opotřebované bloky běhounu (kvůli měkčí směsi). Zimní pneumatiky s nedostatečnou hloubkou dezénu nebudou mít na zasněženém a zledovatělém povrchu takovou přilnavost a trakci, což je z hlediska bezpečnosti jízdy významný faktor. 

Celoroční pneumatiky vs. sezónní pneumatiky

Mnoho řidičů nechápe výhody používání správných pneumatik pro dané roční období a není si jisto výhodami a nevýhodami celoročních a letních pneumatik.

Sezónní pneumatiky mohou zajistit nejvyšší úroveň bezpečnosti vašeho vozidla, ušetří vám peníze, protože vydrží déle, a zajistí nejlepší možnou spotřebu paliva a nejhladší jízdu.

To neznamená, že celoroční pneumatiky nejsou účinné. Ne všichni řidiči si mohou dovolit peníze, čas a úsilí spojené s nákupem dvou kompletních sad sezónních pneumatik a jejich výměnou, jakmile nastanou vhodné podmínky.

Celoroční pneumatiky sice poskytují vynikající jízdní vlastnosti a trakci za různých povětrnostních podmínek, ale v teplejších měsících se nejlépe osvědčují letní pneumatiky.

Co jsou celoroční pneumatiky?

Jak již název napovídá, celoroční pneumatiky jsou pneumatiky určené k celoročnímu použití během všech ročních období. Jsou hybridem letních a zimních pneumatik, přičemž využívají předností obou těchto typů, což jim umožňuje být efektivní ve většině podmínek.

Celoroční pneumatiky jsou určeny pro použití v chladném i teplém počasí a dobře fungují při dešti a povrchové vodě. Při náledí a hustém sněžení však mohou mít celoroční pneumatiky problémy s přilnavostí.

Jak rychle se celoroční pneumatiky opotřebovávají?

Stejně jako celoroční pneumatiky poskytují střední cestu, pokud jde o výkon, i tyto pneumatiky se opotřebovávají rychleji než správně použité sezónní pneumatiky, ale pomaleji než nesprávně použité sezónní pneumatiky.

Co jsou letní pneumatiky?

Letní pneumatiky jsou určeny pro použití v letních měsících, kdy teploty trvale přesahují sedm stupňů Celsia. Díky tvrdé pryžové směsi, ze které jsou vyrobeny, poskytují letní pneumatiky nejlepší přilnavost na teplých silnicích - ať už suchých, nebo mokrých - a zajišťují nejlepší úroveň ovladatelnosti vozidla, stejně jako optimální brzdnou dráhu a spotřebu paliva.

Letní pneumatiky sice překonávají celoroční pneumatiky, pokud jsou používány při teplotách vyšších než sedm stupňů Celsia, nicméně v zimních měsících mají letní pneumatiky špatné vlastnosti,

Jaké jsou hlavní rozdíly?

Tvrdá směs používaná u letních pneumatik při použití na teplých silnicích změkne, aby umožnila lepší trakci a brzdění. To znamená, že při použití na chladných silnicích se mohou pneumatiky zadřít, což vede k rychlejšímu opotřebení běhounu a možnosti vzniku trhlin na povrchu pneumatiky.

Protože se jedná o hybrid letních a zimních pneumatik, je směs pryže celoročních pneumatik navržena tak, aby si mnohem lépe poradila s používáním na teplých i studených silnicích. Z tohoto důvodu je mnohem méně pravděpodobné, že se pneumatiky rychle opotřebují nebo popraskají, nicméně obecně se opotřebovávají rychleji než sezónní pneumatiky používané v příslušném ročním období. To znamená, že běhouny celoročních pneumatik se s větší pravděpodobností rychleji opotřebují pod minimální povolenou hranici, a proto budou vyžadovat častější výměnu.

Jak zjistím, zda jsou mé pneumatiky celoroční?

Letní pneumatiky mají elegantní vzhled a větší styčnou plochu na boku pneumatiky, která umožňuje maximální přilnavost při průjezdu zatáčkou.

Zimní pneumatiky mají mnohem robustnější vzhled, složitější strukturu a mnohem výraznější běhouny. Na povrchu běhounů se také nachází větší počet drážek, které se označují jako lamely.

Celoroční pneumatiky mají hybridní vzhled, který přebírá vlastnosti z obou typů. Ve středu pneumatiky mají složité dezény zimních pneumatik a po stranách větší styčnou plochu letních pneumatik, která umožňuje lepší manévrování.

Jaké jsou výhody a nevýhody obou typů pneumatik?

Sezónní pneumatiky skutečně nabízejí největší výhody, ale to neznamená, že by celoroční pneumatiky neměly být považovány za spolehlivou volbu pro vaše vozidlo.

Letní pneumatiky

Letní pneumatiky používané za teplejších podmínek nabídnou nejlepší ovladatelnost a brzdění, a to i na mokrých silnicích. Pomáhají také snížit riziko aquaplaningu.

Při použití letních pneumatik za nepříznivých zimních podmínek je mnohem pravděpodobnější, že budou prokluzovat a budou mít potíže s ovladatelností a trakcí. Jak již bylo zmíněno, letní pneumatiky se v zimě pravděpodobně opotřebují nebo popraskají, což může vést k dalším bezpečnostním problémům a znamená to, že je budete muset mnohem dříve vyměnit.

Celoroční pneumatiky

Celoroční pneumatiky zajišťují dobrou ovladatelnost vozidla za tepla, chladu i mokra. Přestože nenabízejí takovou úroveň ovladatelnosti nebo brzdné dráhy jako sezónní pneumatiky, jsou pro většinu podmínek více než dostačující.

Největší nevýhodou celoročních pneumatik je jejich výkonnost na hustém sněhu a ledu. Na kluzkém povrchu vozovky mají lepší přilnavost než letní pneumatiky, ale brzdění a ovladatelnost nebudou tak účinné, jako kdybyste použili zimní pneumatiky.

Mohu používat celoroční pneumatiky po celý rok?

Určitě. Celoroční pneumatiky jsou více než vhodnou střední cestou, kterou využívá mnoho řidičů. Dobře fungují ve většině podmínek a umožňují nejlepší ovladatelnost a brzdění na teplých i studených silnicích. Spousta řidičů se rozhoduje pro celoroční pneumatiky, protože nevyžadují výměnu dvakrát ročně.

Pokud jde o celoroční a letní pneumatiky, je důležité zvážit výhody a nevýhody každé z nich. Letní pneumatiky sice zajišťují nejlepší jízdní vlastnosti, brzdění a spotřebu paliva díky plynulejší jízdě, nicméně celoroční pneumatiky jsou solidní všestranné pneumatiky, které není třeba měnit dvakrát ročně.

Tento článek vám přináší firma Autoklíče.cz. Ať už si vyberete jakékoliv pneumatiky, my vám v případě potřeby rádi zhotovíme náhradní klíče k vašemu vozu. Kromě autoklíčů a čipových klíčů zhotovujeme též klíče schránkové a vložkové.

Všechny novinky najdete na našich sociálních sítích

potřebujete
klíč?

Obraťte se na profesionály. Spojujeme kvalitu, spolehlivost a rychlost dodání. S moderní technologií vyrábíme širokou škálu klíčů pro různé automobilové značky. Díky profesionálnímu týmu a preciznímu zpracování ručíme za kvalitu a funkčnost. Kontaktujte nás a usnadněte si život.
poptat
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram