Na co nezapomenout před odjezdem na dovolenou

Publikováno: 
26. 6. 2024

I v tomto ročním období lidé odjíždějí z města na delší dovolenou. I když se rodinný výlet může vydařit, někdy se může stát, že po návratu domů najdeme nepořádek, se kterým se musíme vypořádat, nebo ještě hůře - katastrofu. Těšíte se na cestu? Příprava domova na dovolenou je velmi důležitým krokem. Níže uvedený seznam vám pomůže jako připomínka věcí, které je třeba udělat před odjezdem, abychom si zajistili klidný spánek během své nepřítomnosti!

Začneme úkoly, které je třeba udělat co nejdříve, a pak se dostaneme k těm, které je třeba udělat těsně předtím, než vyrazíte ze dveří. Jsou celkem samozřejmé, ale přesto je vysvětlíme! 

Připravte se a užijte si dovolenou!

Dejte sousedovi nebo kamarádovi náhradní klíč nebo si najměte hlídače domu

Pokud máte náhradní klíč pod rohožkou u vchodových dveří, zvažte, zda ho neukrýt na méně nápadné místo. I oblíbený falešný kámen je volbou - pokud ho ovšem také dostatečně schováte. Náhradní klíč je ovšem lepší uschovat u kamaráda nebo souseda. Ujistěte se, že někdo, komu důvěřujete, má náhradní klíč od vašeho domu pro případ, že se něco pokazí a vy budete potřebovat, aby se někdo dostal do vašeho domu, zatímco jste na cestách, nebo nedej bože, že během dovolené ztratíte svůj vlastní klíč.

Požádejte souseda, aby jednou týdně zkontroloval váš dům, když jste pryč, zda se do něj někdo nevloupal a všechno je na svém místě. Samozřejmě bude záležet na tom, jak moc můžete svým sousedům důvěřovat, ale nám se to rozhodně osvědčilo.

Ať už je to soused, kamarád nebo  hlídač domu, kterého jste si najali, nechte někoho, aby pravidelně sledoval váš dům. Určitě se vám na prahu stále objevují nabídky na rozvoz pizzy apod., takže si najděte milou osobu, která vám je sebere. I když máme hlídače, je vhodné sousedy informovat, když jsme pryč, dát jim naše telefonní čísla a sdělit jim, koho mohou očekávat při kontrole domu, aby si mohli povšimnout něčeho podezřelého.

Pokud byste potřebovali vyhotovit náhradní klíče není nic jednoduššího než je dopravit na jednu z poboček Autoklíče.cz, kde vám rádi uděláme duplikáty na počkání.

Požádejte souseda nebo kamaráda, aby vám vyzvedával poštu

Zabraňte tomu, aby se váš dům stal snadnou kořistí pro zloděje, tím, že zamezíte hromadění pošty a nedáte tak najevo, že jste pryč. Ujistěte se, že máte někoho, kdo vám v době vaší nepřítomnosti vybírá poštu. Poštovní schránka přeplněná dopisy prostě křičí "nejsme doma"!!!  Pokud můžete pozastavit předplatné novin nebo časopisů, je to také skvělý nápad! Pozor na to, že jiné doručovací služby budou balíky stále doručovat, takže se vyhněte objednávkám v předstihu před odjezdem.

Zajistěte opatrování pro svého domácího mazlíčka

To je samozřejmé. Ujistěte se, že zvířátka jsou během vaší nepřítomnosti dobře nakrmená, napojená a milovaná. Zařiďte, aby vaši domácí mazlíčci mohli zůstat u přátel nebo rodiny, nebo si domluvte hlídání domácích mazlíčků. V současné době je na internetu řada skvělých hlídačů, kteří se o vaše chlupáče postarají zdarma výměnou za ubytování. Budete šťastnější, když budete vědět, že je o vašeho mazlíčka dobře postaráno.

Zaplaťte účty

Před odjezdem se postarejte o všechny účty. Nechcete přece, aby se něco zpozdilo, zejména účty za elektřinu/plyn, aby vám uprostřed zimy nevypadlo topení. Ujistěte se, že všechny účty jsou zaplaceny, nebo si naplánujte jejich zaplacení na dobu vaší nepřítomnosti. Je to lepší než se vrátit domů s nepříjemnými poplatky za zpoždění nebo ještě hůře s vypnutými službami.

Vylaďte alarm

Ujistěte se, že se váš alarm postará o dům v případě nouze. Ujistěte se, že jsou baterie nabité, a v závislosti na vaší bezpečnostní agentuře  jim dejte vědět, že odjíždíte. Můžete změnit, koho v případě nouze upozorní, ale některé to vyžadují písemně, takže plánujte dopředu! Pokud alarm nemáte, vřele doporučujeme si nějaký pořídit.

Nastavte světla na časovače

Zloděje zmátnente tím, že večer to bude vypadat, jako byste byli doma. Můžete použít jednoduchý časovač nebo si opatřit nějaký důmyslnější, který lze naprogramovat na více režimů a ovládat ho i v době vaší nepřítomnosti.

Vyprázdněte ledničku od rychle se kazících potravin

Před odjezdem si naplánujte, jak jídlo a pití během týdne spotřebujete. Snězte všechno, co se může zkazit, nebo přebytečné jídlo zkompostujte. Nezapomeňte si tento úkol přidat na seznam věcí, které musíte před cestou udělat! Nechcete se přece vrátit domů a narazit na zkyslé mléko nebo plesnivé zbytky jídla. Vyhoďte proto všechny potraviny, které se během vaší nepřítomnosti zkazí, nebo je rozdejte rodině a přátelům

Zamrazte si vydatné  jídlo na dobu, až se vrátíte

Před odjezdem si připravte nějaké jídlo, abyste si po návratu domů mohli pochutnat na vydatném pokrmu. Uvařte si jídlo a dejte ho do mrazáku. Zatímco organizujete ledničku pomocí výše uvedeného kroku, jděte a uvařte zdravé jídlo z potravin v ledničce, snažte se využít vše, co můžete, než to vyhodíte. Nechcete se přece vrátit z dovolené domů, zejména pokud je cesta velmi dlouhá, a po příjezdu vařit jídlo pro rodinu nebo muset jít nakoupit potraviny. To je něco, co můžete snadno udělat několik dní před odjezdem a co vám návrat domů velmi usnadní. Připravte si tedy jídlo a dejte ho do mrazáku, abyste po návratu z dovolené měli večeři již připravenou.

Posekejte trávník

Pokud budete pryč dostatečně dlouho, aby trávník vypadal zarostle, než se vrátíte, posekejte trávu o něco níže než obvykle. Nechcete, aby neupravená zahrada byla signálem pro zločince, že jste pryč.

Zajistěte, aby vám někdo zaléval rostliny

Máte úchvatnou zahradu nebo pokojové rostliny, které potřebují pravidelnou péči? I o ně je třeba se postarat v době vaší nepřítomnosti. Domluvte se proto s někým, kdo k vám přijde a rostliny zaleje.

Úklid domácnosti

Není nic horšího než se vrátit z dovolené a hned se věnovat domácím pracem. Proto ukliďte dům odshora dolů, pořádně vyluxujte podlahy, odstraňte z podlahy všechny chlupy a chmýří od domácích mazlíčků, vyčistěte a vyměňte ložní prádlo a ustelte postele. Nejlepší věc na návratu domů je vlézt do super čerstvé a dobře ustlané postele. Jen zkuste vymyslet něco lepšího. Připravte si domov tak, abyste, až se vrátíte, nemuseli nic dělat (kromě vybalování). Není nad to, když se vrátíte domů do čerstvě uklizeného a čistého domu. Hloubkový úklid by navíc měl odradit všelijakou havěť.

Uzavřete krabice s potravinami a suchým zbožím

Asi nejlepší je všechno sníst, ale pokud jste se už při vyklízení lednice přejedli, můžete suché potraviny prostě zapečetit. Postačí vám na to obyčejné klipsy či kolíčky, nebo věci rozložte do sklenic, pokud chcete mít spíž, která vypadá jako na Pinterestu.

Spusťte myčku nádobí

Nechat jídlo ulpělé na nádobí po celou dovolenou je děsivé..

Vytřít pračku do sucha

Ujistěte se, že v pračce nezůstalo žádné vlhké oblečení, a pak vysušte buben a těsnění, aby se v době vaší nepřítomnosti nevytvořila plíseň.

Nastavte termostat

Změňte nastavení termostatu, abyste neplýtvali energií na vytápění/chlazení prázdného domu. Samozřejmě dbejte na to, aby bylo příjemně i domácím mazlíčkům a hlídačům. Pokud je právě zimní období, dbejte na to, abyste nesnížili teplotu natolik, že by mohlo dojít k zamrznutí potrubí.

Odpojte elektrické spotřebiče ze zásuvky

To je jedna z věcí, na kterou možná zapomenete, ale doporučuji ji zařadit na seznam věcí, které je třeba udělat před odjezdem na dovolenou. Ušetřete si trochu energie a peněz a vyhněte se nebezpečí požáru, když budete pryč, a to tak, že odpojíte všechny spotřebiče, které nemusí být během vaší nepřítomnosti zapnuté (myslím sušičku prádla, toustovač atd.).

Hloubkové čištění drtiče odpadků

Ujistěte se, že v drtiči odpadků nezůstanou zbytky jídla. Je dobré do něj hodit pár kostek ledu a trochu citronové šťávy, aby se vyčistily lopatky. Pak z trochy jedlé sody a octa vytvoříte pěkný šumivý čistič na boční strany. Nezapomeňte vyčistit také gumové sítko mezi dřezem a drtičem!

Přepněte ohřívač teplé vody do prázdninového režimu

O tom, co dělat s ohřívačem vody, se vede spousta debat. Pro úsporu energie a peněz je však vhodné přepnout ho do prázdninového režimu (nebo na nejnižší nastavení teploty). Někdo radí zavřít přívod vody a ohřívač úplně vypnout, ale to může způsobit zamrznutí a prasknutí potrubí nebo poškození ohřívače. Pokud elektrický ohřívač vypnete úplně, ujistěte se, že jste ho nejprve naplnili vodou (pokud jste zavřeli i vodu), než opět zapnete napájení ohřívače. Pokud to uděláte v nesprávném pořadí, mohlo by to znamenat, že zničíte topné těleso, pokud není ponořené ve vodě.

Zavřete přívod vody

Odpojení hlavního přívodu vody se doporučuje, aby se zabránilo únikům a zaplavení. O tom se však vedou diskuse v závislosti na vašich spotřebičích a jejich reakcích. Samozřejmě nechte vodu puštěnou, pokud potřebujete zavlažovat zahradu nebo pokud ti, kteří hlídají váš domov, potřebují vodu například na toaletu.

Zatáhněte žaluzie a zavřete nebo zamkněte okna

Zatažením žaluzií nebo závěsů zabráníte tomu, aby se někdo díval do místnosti. Když už tam budete, zkontrolujte, zda jsou všechna okna zavřená, popřípadě zamčená.

Zkontrolujte garáž, zda se v ní nenachází nějaké zvíře, a zamkněte ji

Když jsem byla malá, ztratila se mi o Vánocích moje milovaná kočka. Byla jsem zdrcená a byla jsem si jistá, že je mrtvá, ale po třech týdnech se objevila. Nějaká detektivní práce nám napověděla, že byla zamčená v něčí garáži, když byl někdo na dovolené. Láme mi to srdce, takže prosím, než zamknete, zkontrolujte, jestli tam nejsou zvířátka!

Vyneste odpadky

Nevracejte se domů na zapáchající skládku. Vyneste odpadkové koše. Nechcete se přece vrátit domů s přeplněnými popelnicemi, proto se před odjezdem ujistěte, že jste umístili popelnice ven na den odvozu. Ještě lepší je, pokud máte přátelské vztahy se sousedy, požádat je, aby to v den svozu udělali za vás, než aby popelnice stály po celou dobu vaší nepřítomnosti před domem. Když máte velkou rodinu, není žádná legrace vynechat den svozu odpadků, určitě se to nasčítá.

Ujistěte se, že jsou všechny vaše dveře a okna zamčené

Než opustíte dům, obejděte ho a rychle zkontrolujte, zda jsou všechny dveře a okna zavřené a dobře zamčené zevnitř. Zdá se to jako jednoduchá věc, ale většina lidí pouze zavře okna, ale ve skutečnosti je nezamkne (některá okna mají vnitřní klíč). Asi to nevíte, ale vloupat se do domu, jehož okna jsou zavřená a nejsou zamčená, není pro zloděje ve skutečnosti tak těžké. Tyto jednoduché kroky zvýší vaše šance, že se vrátíte do čistého a bezpečného domova, a usnadní vám vybalování.

Všechny novinky najdete na našich sociálních sítích

potřebujete
klíč?

Obraťte se na profesionály. Spojujeme kvalitu, spolehlivost a rychlost dodání. S moderní technologií vyrábíme širokou škálu klíčů pro různé automobilové značky. Díky profesionálnímu týmu a preciznímu zpracování ručíme za kvalitu a funkčnost. Kontaktujte nás a usnadněte si život.
poptat
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram