Výhody a nevýhody vlastnictví obytného vozu

Publikováno: 
10. 7. 2024

Zajímá vás, jaké jsou výhody a nevýhody vlastnictví obytného vozu, než se rozhodnete pro koupi ojetého, nového nebo pro pronájem? Přečtěte si všechny tipy a informace o výhodách a nevýhodách obytných vozů.

Patříte k lidem, které "velká příroda" neustále volá?

Je to něco, co mnozí majitelé obytných vozů slyšeli a zažili, a je to možná jediný důvod, proč si tato vozidla pořídili - aby mohli být venku a byli flexibilní.

Obytné automobily nebo vhodně nazývané rekreační vozidla (RV) jsou pohodlná vozidla, která umožňují těm, kdo je vlastní, dostat se z města a vyrazit za malým dobrodružstvím. Jejich přitažlivost spočívá v tom, že mohou mít mnoho různého vybavení jako mobilní domov.

A obytný vůz si nemusíte kupovat jen proto, abyste v něm bydleli. Existuje mnoho milovníků obytných vozů, kteří je prostě využívají jednou za měsíc nebo v teplejších měsících pro své dovolené či prodloužené víkendové pobyty.

Přesto s typem výhod, které může obytný vůz nabídnout zapáleným dobrodruhům a kempařům, existují i některé nevýhody vlastnictví takového vozidla.

Věci jako náklady na palivo, pojištění, neustálá (a drahá) údržba a další omezení mohou snadno vzít radost z vlastnictví nebo dokonce cestování a kempování v těchto vozidlech.

Vyplatí se tedy obytný vůz? Níže si přečtěte některé z nejčastějších výhod a nevýhod obytných vozů.

1. Balení je mnohem jednodušší

Možná o tom nepřemýšlíte, ale pokud používáte obytný vůz k cestování a jste často na cestách, může vám to ušetřit spoustu času!

Při vlastnictví obytného vozu mohou klady a zápory, které je třeba zvážit, souviset s časem. Pokud vlastníte své vozidlo, pak bude časem vyžadovat jen málo balení.

S vlastním obytným vozem jsme v něm nechávali téměř vše, když jsme necestovali.

Vše, co jsme nepotřebovali ihned doma, jako jsou osobní věci nebo potraviny a předměty denní potřeby, které nepodléhaly zkáze, jsme nechávali v obytném voze.

Vzpomeňte si na hry a hračky, židle, kempinkové vybavení a vybavení do přírody. Měli jsme je uložené ve vnějších úložných místech, prostě připravené a čekající na to, až se kdykoli vydáme na cestu.

Předměty denní potřeby, jako jsou role toaletního papíru, některé oděvy, přikrývky, polštáře a čisticí prostředky, nikdy neopustily obytný vůz a byly uloženy ve vnitřních skříňkách.

Potraviny nepodléhající rychlé zkáze, jako jsou konzervy nebo limonády v plechovkách, mohou být v obytném voze uchovávány v době nečinnosti i po celé měsíce!

Vzhledem k tomu, že dnešní obytné vozy jsou konstruovány s ohledem na prostor (zejména větší modely), bude v nich dostatek místa pro uložení téměř čehokoli.

Pokud si obytný vůz pronajímáte, pak bude příprava na odjezd trvat mnohem déle, zvláště pokud bude vaše cesta dlouhá.

Musíte všechno vystěhovat z auta, zvyknout si na nový prostor, všechno do něj vměstnat, nezapomeňte si ověřit, zda je obytný vůz již dodáván s několika nástroji, abyste je neměli nutně dvakrát. Rozhodně je to něco, co byste měli zvážit na svém seznamu výhod a nevýhod obytného vozu.

2. Dobře poznáte své vozidlo

Každý obytný vůz je tak trochu stejný a zároveň úplně jiný!

Chvíli trvá, než se naučíte drobné zvláštnosti, které dělají každý obytný vůz jedinečným, zvláště když si pronajmete přestavěný obytný vůz!

Naučte se ovládat svůj obytný vůz, abyste si cestu co nejlépe užili a byli efektivní při spotřebě energie.

Pokud máte svůj obytný vůz, časem si zvyknete na to, jak funguje, budete vědět, když se vám bude něco zdát neobvyklé, budete schopni s jistotou říci, jak dlouho vám vydrží zásoby.

To jsou věci, které vám zpříjemní cestu (kdo by chtěl čistit přetížený záchod?), když víte, co vás čeká a kdy je třeba vypustit nebo doplnit nádrže nebo se připojit v kempu.

Když máte vlastní vozidlo, zvyknete si také na jeho rozměry, což vám pomůže vyhnout se škrábancům na vozidle a umožní vám to pohodovější cestu.

3. Dobrodružství můžete zažít kdykoli

Sotva co zažehlo našeho dobrodružného ducha tak jako vlastnictví vlastního obytného vozu.

Bylo tak flexibilní vědět, že můžeme nasednout do našeho obytného vozu a odjet do další destinace, která nás napadne (v rámci možností, chacha!).

Byly víkendy, kdy jsme neměli nic naplánováno, ale prostě jsme zjistili, že bude skvělé počasí, a rozhodli jsme se z rozmaru vyrazit na prodloužený víkend.

Pro nás, rodinu s dětmi, vyžadují dobrodružství obvykle mnohem více plánování, ale když víte, že budete mít střechu nad hlavou, suchou postel a dostatek jídla pro všechny, je mnohem snazší spontánně podnikat výlety.

A rozhodně nám vlastnictví obytného vozu usnadnilo kempování, protože nám prostě dodalo novou úroveň pohodlí a jistoty, která by nám bránila v tom, abychom prostě jeli kempovat v autě se stanem (zvláště pokud bylo deštivé počasí).

Takže pokud chcete více poznávat, obytný vůz bude doslova i obrazně tím pravým vozidlem, jak toho dosáhnout!

4. V obytném autě můžete i bydlet

Další využití, které mnozí majitelé obytných vozů objevili, je, že se z něj může stát domov - doopravdy!

Pokud vlastníte obytný vůz, může se pro vás stát dočasným domovem v době, kdy se ten stálý buď dezinfikuje, nebo renovuje. Člověk tak nemusí jezdit příliš daleko nebo utrácet peníze za hotel.

Stejně jako mnoho lidí, kteří již zvážili výhody a nevýhody bydlení v obytném voze, a tento trend v posledním desetiletí vzrostl, můžete žít po celý čas ve svém domě na kolech. To vám při poznávání ušetří spoustu nákladů na bydlení, což platí obzvlášť v případě, že se nebojíte odjet mimo dosah elektrické sítě a v případě potřeby využíváte jen kempy.

Většina moderních modelů je vybavena ledničkou, sporákem, koupelnou a sprchou, a poskytuje vám tak základní zázemí pro bydlení a dokonce i několik vymožeností, jako je mikrovlnná trouba a trouba, vestavěná televize, satelitní přípojka a DVD přehrávač pro sledování filmů nebo poslech oblíbených audioknih. 

Další výhodou je, že mnoho modelů má ke kabině připojené centrální vytápění a klimatizační jednotky, díky nimž vám bude dobře a útulně za každého počasí!

Výhodou je, že ve vozidle je sociální zařízení, které vám usnadní bydlení nebo cestování. Odpadá tak nutnost zastavovat na přestávky na toaletu během dlouhé cesty. Vestavěné sprchy - s teplou a studenou vodou - znamenají, že můžete zůstat hygienicky čistí i na několikadenních výletech mimo silnice.

Chladnička nabízí cestujícím mimo jiné možnost uchovávat mražená jídla a studené nápoje. A přítomnost sporáku nebo mikrovlnné trouby znamená, že si můžete připravit jídlo a bezpečně ušetřit peníze za stravování mimo domov během cesty.

Většina obytných vozů má také malý jídelní stůl a sedadla, kde si můžete jídlo vychutnat.

Samozřejmě můžete bydlet i v obytném voze s mnohem menším vybavením, než jaké se nachází v nejnovějších modelech obytných vozů!

Mnoho lidí žije celý rok v menších přestavěných obytných vozech minimalistickým způsobem. Záleží jen na tom, jaký typ uživatele obytného vozu jste.

Díky dnešním technologiím můžete uvnitř svého domova na kolech žít, pracovat a být ve spojení odkudkoli na světě.

To platí zejména pro ty, kteří se rozhodnou kempovat v plně vybaveném kempu. Tyto konkrétní kempy nabízejí připojení k elektřině, vodě a kanalizaci.

5. Je to životní styl

Navzdory trendům, které se objevují kolem toho, že je člověk uživatelem obytného vozu po celý rok, a navzdory tomu, jak skvěle a svobodně to vypadá, být majitelem obytného vozu je životní styl.

Lidé jsou do něj opravdu zapálení a rádi se baví s ostatními majiteli obytných vozů. S motorkáři je to trochu stejné, vždy se navzájem poznávají.

Znám rodiny, které vlastní obytný vůz a vždy alespoň jednou za měsíc vyrážejí za dobrodružstvím, aby si užili společné chvíle a vzpomínky. Je to mimořádně dobrý čas na sblížení a vymanění se ze staré rutiny, která nás může učinit nevrlými a nepříjemnými pro naše blízké.

Nemáte moc možností, než se družit buď se svou rodinou, protože je to tak malý prostor, ale také s ostatními táborníky v okolí, kde se nacházíte.

V interiéru toho můžete dělat jen velmi málo, i když máte ve svém obytném voze nejmodernější technologie. Nakonec budete venku, budete si užívat pobytu venku, dýchat čerstvý vzduch a poznávat nové lidi. V ničem z toho nevidím nevýhodu!

Nevýhody vlastnictví obytného automobilu nebo karavanu

1. Náklady na vlastnictví obytného vozu

Ačkoli má vlastnictví obytného vozu spoustu výhod, existuje několik problémů, kterým musí majitel obytného vozu čelit.

Abyste si mohli koupit obytný vůz, musíte mít samozřejmě nějaké peníze.

Ceny obytných vozů a nákladů na jejich pořízení se výrazně liší v závislosti na tom, jakou velikost a model si pořídíte, zda kupujete starý obytný vůz nebo nový, nebo zda se jedná o designový obytný vůz či jednoduše o starou dodávku nebo školní autobus, který jste ochotni upravit.

Při koupi obytného vozu jsme mohli utratit jen omezené množství peněz. Museli jsme si pořídit ojetý, 10 let starý model, který neměl tolik vybavení.

Modely, které jsme si mohli pronajmout na týden jen za zlomek peněz, které jsme utratili za jeho koupi, byly mnohem vybavenější, novější a lepší.

Koupit si nový obytný vůz stejného modelu, jaký jsme si kdysi pronajali, by nás stálo kolem 1,5 milionu, které jsme vůbec neměli. Takže místo toho jsme si ho pronajali a prožili báječných 10 dní v naprostém luxusu a pohodlí.

Při koupi obytného vozu jsme se museli spokojit s mnohem menší částkou, a i ta byla fajn. Věděli jsme, co můžeme očekávat.

I když najdete nejlepší obytný vůz za dané peníze, není to jen o ceně obytného vozu. Musíte připočítat pojištění a silniční daň, které vyplývají z vlastnictví a provozu jakéhokoli vozidla.

Celkově to mohou být poměrně vysoké počáteční náklady na vlastnictví obytného vozu a nemusíte je mít. V takovém případě je nejlepší si obytný vůz na několik dobrodružství v roce pronajmout.

2. Náklady na údržbu obytného vozu

S každým vozidlem je spojeno to, že potřebuje údržbu. Proto k nákladům na vlastnictví obytného vozu připočtěte (opakující se) náklady na údržbu obytného vozu.

Pokud bude obytné auto stát příliš dlouho na příjezdové cestě, ztratí energii z baterie, kterou bude třeba vyměnit, což vás bude stát peníze. Je třeba neustále kontrolovat stav nabití baterie.

Ale také výlety mohou být na jednu stranu drahé.

Naštěstí má většina obytných vozů zabudovaný generátor poháněný benzinem, který dokáže dobíjet baterie a provozovat elektřinu v kabině. Nevýhodou však je, že generátory jsou hlučné, znečišťují ovzduší a také potřebují benzín, který musíte mít k dispozici.

Stejně jako u každého vozidla se může stát, že věci prostě přestanou fungovat a vy je budete muset nechat opravit nebo si je opravit sami. Nejen motor a mechanika, ale i vestavěné systémy potřebují údržbu.

Někdy vám prostě přestane fungovat lednička, a pokud ji považujete za důležitou pro své potěšení, musíte ji opravit nebo nechat opravit, zvláště když máte staré Winnebago ze 70. let.

Nejhorší je, že pokud neudržujete a nepřidáváte do toalety chemikálie, může mít výlet určité nežádoucí aroma.

I když to není jediný problém majitelů obytných vozů, musíte dbát na časté vyprazdňování septiků. Chemikálie sice mohou odstranit zápach, ale neodstraní jeho zdroj. Pronájem obytných vozů může také vyžadovat vyprazdňování nádrží.

Jelikož je obytný vůz mobilní, potřebuje ke svému provozu drahé palivo. Nejenže potřebuje benzín nebo naftu, ale také propan pro ledničku a sporák. Doplňování těchto dvou paliv může být drahé; zejména proto, že obytné vozy jsou notorickými žrouty paliva.

O tyto drobnosti se při pronájmu nemusíte tolik starat, protože společnost se postará o to, abyste na cestu vyrazili se vším doplněným a vozidlo bylo zkontrolováno.

3. Náklady na skladování

Tyto náklady byste neměli podceňovat. Skladování může být určitě další bolestí hlavy.

V mnoha městech platí vyhláška, podle které nelze parkovat s obytným vozem před domem nebo na vlastní příjezdové cestě. Na druhou stranu v místech, kde je to povoleno, se na příjezdové cesty nemusí tato vozidla vejít, protože jsou poměrně vysoká a široká.

Některá města dokonce nedovolují, abyste jimi s některými obytnými automobily projížděli v závislosti na jejich nízkoemisních zónách.

Pokud tedy necestujete pořád a svůj obytný vůz si užíváte jen několikrát do roka, může být alternativa uskladnění drahá.

Existují skladovací prostory pro obytná vozidla; za uskladnění vozidel v některém z těchto zařízení se však platí měsíční poplatek a často jsou vzdáleny několik kilometrů od bydliště majitele.

4. Existují omezení, kam můžete jet

Pokud si myslíte, že vlastníte obytný vůz, abyste mohli jet všude, zastavte se na chvíli právě zde.

I když vám obytný vůz poskytuje mobilitu, z hlediska výletu je majitel obytného vozu často omezen v tom, kam může jet. To je důvod číslo jedna, proč se mnoho lidí rozhodne, že je lepší vlastnit cestovní přívěs, protože ho můžete postavit a mít volné auto.

S obytným vozem nelze jet všude, a tím nemyslím jen fyzicky, jako je dosažení míst za oceánem, ale některá místa to prostě neumožňují.

Někdy jsou ve městech nízkoemisní zóny a nelze jimi projíždět se všemi typy obytných vozů. Také některé kempy tato vozidla nepovolují. V jiných případech existují omezení velikosti jednotlivých pozemků.

Některé kempy se liší v tom, co nabízejí uživatelům obytných vozů. Některé nabízejí plné přípojky, zatímco jiné pouze částečné. Existuje mnoho míst, která nemají žádné přípojky.

Pokud se tedy chystáte do nové oblasti, musíte si dobře promyslet plánování cesty a ujistit se, že se dostanete na všechna místa na vaší trase.

5. Problémem může být prostor

I když jsou obytné vozy domovy na kolech, mohou být stísněné.

Postele a matrace mohou být tvrdé nebo malé, v kabině nemusí být dostatek místa k pohybu a úložný prostor není zcela stejný jako v domě.

A jak jsme již uvedli, vzhledem k průběžným nákladům na vlastnictví obytného vozu to může znamenat, že budete chtít všechny své dovolené a rekreace absolvovat s obytným vozem.

Něco jiného je strávit týden v obytném voze a užít si zábavu s novou hračkou tím, že si pronajmete obytný vůz. něco jiného je cítit se vázán na to, že musíte všechny své dovolené absolvovat tímto způsobem, protože se vám to musí finančně vyplatit.

Pokud bydlíte v obytném autě, může být problém s prostorem ještě větší, protože většina vašich věcí se bude nacházet právě tam. A pokud ne, musíte opět počítat s náklady na skladování.

Pokud jste typ člověka, který potřebuje svůj prostor, pak vlastnictví obytného vozu nemusí být pro vás! I tak si ale můžete užít zábavu v pronajatém obytném voze během příležitostného výletu.

Měl bych si koupit obytný vůz?

Vlastnictví obytného vozu má své nevýhody. Má ale také svou odměnu.

Je samozřejmě na vás, abyste se rozhodli, zda si obytný vůz koupíte, nebo ne, a za nějaký čas si užijete dovolenou v pronajatém obytném voze.

Vlastnili jsme i pronajímali obytné vozy a pro nás, kteří momentálně nejsme cestovatelé na plný úvazek, je prostě nevyužíváme natolik, abychom ospravedlnili náklady na jejich pořízení, a tak jsme se rozhodli ten náš prodat.

Majitelé obytných vozů musí věnovat velkou péči údržbě vozidla a dobře se připravit na každou cestu. Radosti z kempování ve vozidle mohou daleko předčit jeho negativní stránky.

Při hodnocení kladů a záporů vlastnictví obytných vozů vezměte v úvahu tyto body.

Pokud si kupujete obytný vůz za účelem bydlení, má to velké výhody. Pokud nejste však zruční při odstraňování problémů a nemáte čas na poznávání a maximální využití obytného vozu, pak možná jeho koupě není pro vás to pravé.

Místo toho si užijte flexibilitu pronájmu, pokud chcete opravdu vyrazit za dobrodružstvím.

Ale pozor, pronájem obytného vozu je příčinou závislosti na obytném voze číslo jedna a způsobí, že si ho budete chtít koupit!

Zda si pořídíte nebo jen třeba pronajmete obytný vůz, necháme úplně na vás, nezapomeňte ale, že u nás v Autoklíče.cz si můžete nechat zhotovit klíče k mnoha značkám automobilů a také ke dveřím nepohyblivých domů a ke schránkám či nábytkovým skříním. Děláme též klíče čipové i moderní zabezpečovací systémy.

Všechny novinky najdete na našich sociálních sítích

potřebujete
klíč?

Obraťte se na profesionály. Spojujeme kvalitu, spolehlivost a rychlost dodání. S moderní technologií vyrábíme širokou škálu klíčů pro různé automobilové značky. Díky profesionálnímu týmu a preciznímu zpracování ručíme za kvalitu a funkčnost. Kontaktujte nás a usnadněte si život.
poptat
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram