Jdete pozdě do práce a snažíte se všechno narychlo zařídit. S plnýma rukama rychle zasunete klíč do zámku vchodových dveří a otočíte jím - jenže ten plynulý pohyb necítíte. Místo toho uslyšíte cvaknutí, a když se podíváte dolů, zjistíte, že klíč od domu právě praskl uvnitř zámku. To je ale začátek dne!

Co dělat po zlomení klíče v zámku

Bez ohledu na to, za jakých okolností došlo ke zlomení klíče v zámku - ať už se jedná o zámek domu, firmy nebo auta - je třeba problém co nejdříve vyřešit.

Zlomený klíč může skutečně způsobit poškození zámku. Pokud se klíč zlomil uvnitř zámku před zavřením dveří, nebudete moci dveře zamknout, čímž se váš dům, auto nebo kancelář vystaví většímu riziku krádeže. Pokud se klíč zlomil v zámku poté, co jste dveře zavřeli, může se stát, že dveře nebudete moci znovu otevřít, dokud nebude klíč ze zámku vytažen.

Zlomení klíče uvnitř zámku je nepříjemný a otravný problém. Vyjmutí zlomeného klíče ze zámku je jedním z úkolů, o kterých všichni doufáme, že je nikdy nebudeme muset řešit. V tomto průvodci se podíváme na to, co dělat a co nedělat, když chcete vyjmout zlomený klíč ze zámku.

Vyjmutí zlomeného klíče ze zámku - bezpečnost a ochrana především

Bezpečnost musí být vždy na prvním místě. Pokud se vám klíč v zámku zlomil, stalo se to při zamčených nebo odemčených dveřích? Pokud jsou dveře zamčené a klíč se ulomil, aniž by jeho část trčela ze zámku, je zámek o něco bezpečnější, ale většina lidí pochopitelně není nadšená, když ho takhle nechá delší dobu. Pokud se klíč ulomil před zamčením dveří, měli byste situaci okamžitě vyřešit. V situaci, kdy jsou uvnitř zamčeného objektu děti nebo léky, které akutně potřebujete, a klíč se zlomil, nebo jste jinak v nouzi, pak je vhodné zavolat pohotovostního zámečníka ve vašem okolí, abyste předešli jakémukoli zdržení.

Jak vyjmout zlomený klíč ze zámku - nástroje, které budete potřebovat k vyjmutí zlomeného klíče ze zámku 

V ideálním případě byste měli mít po ruce vytahovač zlomených klíčů. Pokud čtete tento článek, je pravděpodobné, že ho nemáte. Pozor, kupte si ho nebo objednejte v místním železářství! Následující nástroje a předměty se vám budou hodit: 

  • Mazivo ve spreji - ideálně bezolejový sprej na bázi silikonu. 
  • Kleště 
  • Pinzeta nebo kleště s jehlovým nosem 
  • Plátek lupínkové pily 

Pokud nemáte mazivo bez oleje nebo na bázi silikonu, můžete použít WD-40, ale není to ideální a mohlo by dojít k ucpání zajišťovacího mechanismu. 

Další užitečné předměty: 

  • Plochý šroubovák 
  • Tenký ocelový drát nebo kancelářská sponka
  • Spínací špendlík nebo vlásenka

Vyjmutí zlomeného klíče ze zámku 

Pokud máte sadu pro vytahování zlomených klíčů, je nyní čas ji použít. V této sadě se obvykle nachází sada dlouhých tenkých nástrojů, které se používají po straně k vysunutí klíče a pomáhají jej vytáhnout. 

Pokud sadu nemáte a pokoušíte se klíč vyjmout pomocí nástrojů, které jsme vyjmenovali výše, pak zkuste následující postup: 

Jestliže stále vidíte část klíče - nastříkejte do zámku trochu maziva a pomocí kleští zatáhněte za odkrytý konec klíče a pokuste se jej vytáhnout. 

Použití superlepidla k přilepení něčeho na konec klíče je až poslední možností, takže se o to nepokoušejte, pokud jste nejprve nevyzkoušeli jiné metody. 

Jestliže část klíče nevidíte - opět nastříkejte do zámku mazivo. Zasuňte plátek lupínkové pilky nebo pilový list do zámku zubatým ostřím směrem dolů a pokuste se klíč ze zámku vytáhnout. V závislosti na velikosti a tvaru plátku pilky může pomoci odlomení koncové části pilky, abyste měli tenkou hranu, kterou můžete do zámku zasunout. 

Pokud nemáte čepel, můžete se o to pokusit pomocí jehlových kleští nebo pinzety. 

K vyjmutí zlomeného klíče ze zámku se můžete pokusit použít také plochý šroubovák. Pokud máte plochý šroubovák, který je dostatečně malý na to, aby se vešel do klíčové dírky, zkuste jej vložit do zámku. 

Možná se vám podaří šroubovákem kývat a táhnout jej zpět k sobě, abyste klíč uvolnili, dokud neuvidíte jeho část vystupovat ze zámku. Pak můžete pomocí kleští uchopit konec klíče a vyjmout zlomený klíč ze zámku.

Pokud ani po několika rychlých pokusech nemáte štěstí s žádnou z těchto metod, je čas zavolat zámečníka.

Co nedělat při vytahování zlomeného klíče ze zámku 

  • Netlačte klíč dovnitř 
  • Nepoužívejte nesprávný typ nebo příliš velké množství oleje 

Tento první bod zní velmi samozřejmě, ale ve chvíli, kdy můžete propadnout panice, je snadné být příliš zbrklý a možná i trochu nešikovný. Věnujte chvíli tomu, abyste se dostali do klidu, uspořádejte si nářadí a promyslete si, co se chystáte udělat, než se do toho vrhnete. 

Jak již bylo zmíněno výše, mazivo WD40 se nedoporučuje pro odstranění zlomeného klíče v zámku, protože příliš velké množství oleje může být kontraproduktivní a ve skutečnosti může ucpat mechanismus zámku. 

Kdy zavolat zámečníka k vyjmutí zlomeného klíče ze zámku? 

  • Situace je časově kritická nebo se odehrává v nočních hodinách. 
  • Vložka vašeho zámku je složitá - při pokusu o vyjmutí vlastními silami může dojít k poškození zámku 
  • Pokud nemáte nářadí, abyste se o to pokusili sami, nebo se obáváte poškození dveří nebo zámku. 

Snad to dá zdravý rozum, ale jestliže se ocitnete v nouzové situaci nebo se vám klíč zlomí v zámku uprostřed noci, pak je určitě rozumné zavolat profesionálního zámečníka. 

Některé vložky dveřních zámků mohou být složité a snaha ušetřit peníze tím, že si vyjmete zlomený klíč ze zámku sami, vás může nakonec přijít dráž. 

Často kladené otázky 

Proč se klíče lámou? 

Klíče se mohou zlomit z několika různých důvodů, hlavním z nich je opotřebení. Po častém opakovaném používání se mohou zuby klíče opotřebovat a zachytit se v zámku, což způsobí jeho prasknutí. Další věc je, že standardní klíče jsou vyrobeny z relativně měkkých kovů, jako je mosaz a nikl. Anebo samotný zámek není dostatečně promazaný nebo se zasekl.

Jak udržovat zámek dveří? 

Špatně udržovaný zámek může také způsobit prasknutí klíče, proto je dobré každých 6 měsíců nastříkat do zámku mazivo na silikonové bázi. Pokud zjistíte, že musíte vyvinout zvýšený tlak, abyste klíč zasunuli do zámku, zvažte možnost nechat si vyříznout novou sadu klíčů. 

Další věci, které mohou ovlivnit zámek dveří a které byste měli několikrát ročně zkontrolovat, jsou tyto 

  1. Jsou vaše dveře správně zavěšeny? 
  2. Jsou šrouby a protiplech v jedné rovině? 
  3. Zkontrolujte zámek a západku.

Náhradní klíče

Klíče jsou vystaveny velkému zatížení a jsou velmi často používány. Pokud tedy zjistíte, že se vaše klíče začínají opotřebovávat, je načase nechat si vyrobit kopii a staré vyhodit. Kopie nejen klíčů od auta vám rádi zhotovíme na jedné z našich poboček Autoklíče.cz.

Jméno Harryho Houdiniho je synonymem pro disciplínu, kterou víceméně vymyslel: eskapologii. Odemykání zámků bez klíče je dovednostní disciplína. Útěk ze svěrací kazajky, pout a řetězů s visacím zámkem je jiná úroveň. Houdini tyto triky běžně prováděl zavěšený hlavou dolů na jeřábu nebo ponořený ve vodě. Když bylo Houdinimu devět let, vyučil se zámečníkem - dovednosti, které si v tomto věku osvojil, mu dobře posloužily v pozdější kariéře, ale největší výzvu mu připravil deník Daily Mirror při cestě po Anglii v roce 1904.

Jeho největší výzva

Harry Houdini byl showman. Na vrcholu své slávy přitahoval svými úniky desetitisícové davy. Na turné po Británii dostal úkol, který později označil za největší, jakému kdy čelil. Deník Daily Mirror ho vyzval, aby utekl z pout, která navrhl birminghamský zámečník Nathaniel Hart.

Pouta

Pouta byla označena jako nerozebíratelná. Houdini tvrdil, že dokáže uniknout z jakýchkoli pout, která běžně používala policie, ale obvykle odmítal výzvy k úniku z pout vyrobených na zakázku, která navrhovali amatérští odborníci. V divadle Hippodrome se tísnilo 4000 platících diváků, kteří sledovali Houdiniho pokus o únik z Hartových pout.

Mechanizmus

Pouta měla 21 pák a byla opatřena zámkem starého typu Bramah, který byl umístěn v trubce podobné hlavni pistole, která byla sama uzamčena v zámku. Houdinimu nebylo dovoleno si pouta předem prohlédnout. V polovině soutěže požádal, aby mu byla pouta sundána a on si mohl sundat sako. Tato žádost byla zamítnuta, protože se mělo za to, že by bylo možné získat příliš mnoho informací, kdyby viděl pouta odemčená. Houdini si jako správný showman přetáhl bundu přes hlavu a pouta uvolnil nožíkem, který držel v zubech.   

Únik

Kromě této podívané strávil Houdini většinu času na jevišti ukrytý za zástěnou a pokoušel se odemknout zámek pout. Není divu, že publikum začalo být poněkud neklidné. Po hodině a deseti minutách se však Houdini objevil s odemčenými pouty. Dodnes se spekuluje o tom, zda byl tento únik skutečný, nebo zda to Houdini celé narafičil.

Harry Houdini se díky svým velkolepým iluzím a odvážným, velkolepým únikům stal jedním z nejslavnějších kouzelníků všech dob.

Kdo byl vlastně Harry Houdini?

Harry Houdini byl od mládí fascinován magií, začal vystupovat a upoutal pozornost svými odvážnými únikovými kousky. V roce 1893 se oženil s Wilhelminou Rahnerovou, která se stala i jeho partnerkou na jevišti. Houdini pokračoval v únikových vystoupeních až do své smrti 31. října 1926 v Detroitu ve státě Michigan..

Rané období života

Houdini se narodil jako Erich Weisz 24. března 1874 v Budapešti. Jako jedno ze sedmi dětí narozených židovskému rabínovi a jeho ženě se Weisz s rodinou v dětství přestěhoval do Appletonu ve Wisconsinu, kde se podle svého pozdějšího tvrzení narodil. Když mu bylo 13 let, přestěhoval se Weisz se svým otcem do New Yorku, kde si přivydělával příležitostnými pracemi a žil v penzionu, než se k nim připojil zbytek rodiny. Tam se začal zajímat o umění na hrazdě.

V roce 1894 zahájil Weisz kariéru profesionálního kouzelníka a přejmenoval se na Harryho Houdiniho, přičemž první jméno bylo odvozeno od jeho dětské přezdívky "Ehrie" a poslední bylo poctou velkému francouzskému kouzelníkovi Jeanu Eugènovi Robertovi-Houdinovi. (I když později napsal studii The Unmasking of Robert-Houdin, která si kladla za cíl Houdinovy schopnosti vyvrátit.) Ačkoli se jeho kouzla nesetkala s velkým úspěchem, brzy na sebe upozornil svými únikovými kousky s použitím pout. V roce 1893 se oženil s kolegyní Wilhelminou Beatrice Rahnerovou, která byla Houdiniho celoživotní jevištní asistentkou pod jménem Beatrice "Bess" Houdini.

Komerční úspěch

V roce 1899 Houdiniho vystoupení zaujalo Martina Becka, manažera zábavních podniků, který ho brzy angažoval v nejlepších vaudevillových sálech v zemi a následovalo turné po Evropě. Do Houdiniho výkonů se zapojovala místní policie, která ho prohledávala, nasazovala mu pouta a zavírala ho do vězení. Představení bylo obrovskou senzací a Houdini se brzy stal nejlépe placeným umělcem v americkém vaudevillu.

Houdini pokračoval ve svých vystoupeních ve Spojených státech i na počátku 20. století a neustále zvyšoval nároky: od pout a svěracích kazajek k uzamčeným nádržím naplněným vodou a přibitým bednám na obaly. Dokázal uniknout díky své mimořádné síle a stejně mimořádné schopnosti odemykat zámky. V roce 1912 dosáhl svého vrcholu - čínské mučírny s vodou, která se stala charakteristickým znakem jeho kariéry. Houdini v ní byl zavěšen za nohy a spuštěn hlavou dolů do zamčené skleněné skříně naplněné vodou, přičemž musel zadržet dech na více než tři minuty, aby unikl. Představení bylo tak odvážné a přitahovalo pozornost diváků, že zůstalo součástí jeho vystoupení až do jeho smrti v roce 1926.

Využití mimo oblast magie

Houdiniho bohatství mu umožnilo věnovat se dalším zálibám, například letectví a filmu. V roce 1909 si koupil své první letadlo a v roce 1910 podnikl první řízený motorový let nad Austrálií. I když se mu to po několika neúspěšných pokusech podařilo, později vyšlo najevo, že Houdiniho pravděpodobně předběhl o pouhých několik měsíců kapitán Colin Defries, který uskutečnil krátký let v prosinci 1909.

Houdini také zahájil filmovou kariéru a v roce 1901 uvedl svůj první film Merveilleux Exploits du Célébre Houdini Paris, který dokumentoval jeho úniky. Hrál v několika následujících filmech, včetně The Master Mystery, The Grim Game a Terror Island. V New Yorku založil vlastní produkční společnost Houdini Picture Corporation a filmovou laboratoř The Film Development Corporation, ale ani jedna z nich nebyla úspěšná. V roce 1923 se Houdini stal prezidentem nejstarší americké kouzelnické společnosti Martinka & Co.

Houdiniho vydavatelská kariéra neskončila ani literárním zpracováním Jeana Eugèna Roberta-Houdina, neboť později napsal knihy Zázrační kouzelníci a jejich metody (1920) a Kouzelník mezi duchy (1924). 

Jako prezident Společnosti amerických kouzelníků Houdini vedl energickou kampaň proti podvodným jasnovidným médiím. Především vyvrátil proslulé médium Minu Crandonovou, známější jako Margery. Tímto činem se postavil proti svému bývalému příteli siru Arthuru Conanu Doylovi, který hluboce věřil ve spiritismus a Margeryino vidění. Navzdory svému aktivismu proti spirituálnímu šarlatánství Houdini a jeho žena skutečně experimentovali s nadpozemským spiritismem, když se rozhodli, že první z nich, který zemře, se pokusí komunikovat ze záhrobí s pozůstalým. Bess Houdiniová před svou smrtí v roce 1943 prohlásila, že experiment selhal.

Smrt Harryho Houdiniho

Ačkoli se zprávy o příčině Houdiniho smrti různí, je jisté, že trpěl akutním zánětem slepého střeva. Není známo, zda jeho smrt způsobil student McGillovy univerzity, který zkoušel jeho vůli tím, že ho udeřil pěstí do břicha (se svolením), nebo jed od skupiny rozzuřených spiritistů. Ví se jen, že zemřel na zánět pobřišnice v důsledku prasklého slepého střeva 31. října 1926 ve věku 52 let v Detroitu ve státě Michigan.

Po jeho smrti Houdiniho rekvizity a efekty používal jeho bratr Theodore Hardeen, který je nakonec prodal kouzelníkovi a sběrateli Sidneymu H. Radnerovi. Velká část sbírky byla k vidění v Houdiniho muzeu v Appletonu ve Wisconsinu, dokud ji Radner v roce 2004 nevydražil. Většinu cenných kusů, včetně vodní mučírny, získal kouzelník David Copperfield.

Každý motorista se bojí, že mu ukradnou auto, pokud ovšem nevlastní některý z těchto modelů, který je téměř nemožné ukrást.

Není nic horšího, než když vám ukradnou auto, zvlášť když šlo o superdrahý model z limitované edice. Je to téměř jako, když vám někdo poprvé zlomí srdce, vzhledem k tomu, že to pravděpodobně bude ta poslední věc, na kterou budete před usnutím myslet.

Starší modely se samozřejmě kradou snadno, protože jim chybí pořádný bezpečnostní systém proti krádeži. V posledních letech však automobilky udělaly velký pokrok a většina moderních vozů má neuvěřitelné systémy proti krádeži. Některé z nejnovějších moderních vozů je ve skutečnosti téměř nemožné ukrást. Nevěříte? Stačí se zeptat amerického Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu, který má povinnost hlásit údaje o krádežích. Vozy s nejpokročilejšími systémy proti krádeži se obvykle ve zprávách úřadu o krádežích neobjevují tak často.

Stejně jako výrobci automobilů věnují mnoho času výzkumu, věnují i zloději čas vymýšlení způsobů, jak obejít nejnovější technologie. Pamatujte, že ve světě plném nekonečných možností není nic nemožné. Divili byste se, že na této planetě existují lidé, kteří se mohou pokusit ukrást nadupané "žihadlo" jen proto, aby se pochlubili.

Jaké vozy by však každý profesionální zloděj aut ukradl jen velmi těžko díky jejich jedinečným vlastnostem? Zde je seznam 15 vozů, na které by se žádný rozumný zloděj aut nechtěl zaměřit.

Tesla Model S

Model S je nejen stále jedním z nejlepších elektromobilů, které si můžete v roce 2022 koupit, ale také jedním z nejbezpečnějších. Nejzřejmějším důvodem, proč by někdo neměl chtít ukrást Teslu Model S, je to, že majitel může sledovat, kde se vůz nachází, prostřednictvím chytrého telefonu. Ale není většina aut stejně taková? Ne tak docela. Pokud se zloděj nabourá do systému nebo odpojí sledovací zařízení, odešle se do Tesly signál. Uvědomme si, že majitelé používají k odemykání klíčenku v bezprostřední blízkosti. I kdyby se vám podařilo ukrást Teslu Model S a utéct policistům, aniž by vám došla energie, nezapomeňte, že na silnicích jezdí jen velmi málo vozů Tesla, a tak se s největší pravděpodobností moc daleko nedostanete.

Jaguar XF

Pokud se váš vůz Jaguar XF ztratí, stačí se spojit se systémem InControl, pak to nahlásit policii a čekat. V roce 2017 tato chytrá aplikace pomohla yorkshirské policii při pátrání po autě ukradeném řediteli jedné technické firmy a při jeho navrácení. Aplikace ukázala i čas odcizení vozu a spotřebované palivo.

Skvělé, že? Navíc po dvojitém uzamčení Jaguaru XF nelze vůz odemknout ani nastartovat. I když se zloději do vozu vloupají, nemohou s ním odjet.

Tesla Model X

Cenově dostupnější sourozenec Modelu S, SUV, se může pochlubit podobnou úrovní zabezpečení. Automobily Tesla je mimořádně obtížné ukrást díky funkcím, jako je sledování GPS a takzvaný režim "Sentry Mode", kdy kamery vozidla zaznamenávají jeho okolí, i když je vypnuté, a jsou připraveny upozornit majitele v případě jakékoliv podezřelé aktivity v okolí vozu.

A skutečně, podle studie HLDI - Institutu údajů o ztrátách na silnicích (neziskové vědecké organizace, která zveřejňuje statistiky pojistných událostí u většiny modelů osobních automobilů, SUV, pickupů a motocyklů na silnicích USA a Kanady) patří Tesly k nejméně kradeným vozidlům, přičemž Model S a Model X se mohou pochlubit relativní mírou škod 11, resp. 12, kde 100 představuje průměr.

Land Rover Discovery

Vzhledem k tomu, že se v automobilech stále častěji používá bezklíčové odemykání, našli zloději způsob, jak odemknout a odjet v autě pomocí zesilovače signálu, který zachytí signál klíče a použije ho k odemknutí auta, i když majitel není v blízkosti.

Nový Discovery je však nejen obtížně odemykatelný, ale také využívá ultraširokopásmovou rádiovou technologii, která vysílá současně v obrovském rozsahu frekvencí, takže žádné přenosové zařízení používané zloději není schopno signál klíče zachytit.

BMW X3

BMW používá jiný přístup k problematice, a to pomocí zesilovače signálu klíče. Vozy, jako je nový model X3, jsou vybaveny systémem, který pomocí technologie snímače pohybu automaticky zastaví signál přicházející z klíče, pokud je klíč po určitou dobu v klidu. To by platilo v případech, kdy majitel nemá klíč v kapse nebo se alespoň několik minut zdržuje na jednom místě. A bez signálu z klíče je nejen nemožné do vozidla nastoupit, ale prakticky i odjet.

Nissan Leaf

Nissan Leaf se dostal na tento seznam? Vážně? Dobře, než Nissan Leaf zavrhnete, musíte se podívat na statistiky, a jak se říká, čísla nelžou. Zaprvé, pokud není klíč v dosahu, nemůžete nastartovat motor ani pohnout s vozem na neutrál. Absence přenosového systému je opravdu podstatná a pro zloděje je vždy tvrdým oříškem. Systém sledování GPS je navíc velmi citlivý při sledování místa, kde se vůz nachází. Ve skutečnosti většina zlodějů aut raději ukradne náhradní díly než celé auto, protože znají rizika.

Audi A4

Věděli jste, že počet krádeží vozu Audi A4 je velmi nízký díky moderním zařízením proti krádeži, kterými je vůz vybaven? Jedním z vynikajících bezpečnostních prvků je, že klíče od vozidla Audi A4 jsou opatřeny čipem, který ztěžuje nastartování vozidla pomocí jiných zařízení. Klíče mají čip, který je zakódován v řídicí jednotce. Jediný způsob, jak lze tento vůz ukrást, je jeho odtažení, což je pekelně náročný proces, který může přitáhnout velkou pozornost.

Mercedes-Benz GL 550 By TAC

Jak zjistíte, zda je váš vůz zabezpečen před útokem zvenčí? Sedněte si do auta a nechte někoho, aby na vás zvenčí střílel přímo z AK-47. Přesně to udělal majitel společnosti Texas Armoring Corporation (TAC) s vozem Mercedes-Benz GL 550, který si nechal vylepšit kvůli bezpečnosti. Ředitel společnosti samozřejmě vyvázl bez zranění, protože kulky se odrazily přímo od čelního skla. Generální ředitel byl v autě tak v bezpečí, že se ani nezachvěl. Tak tohle je auto, se kterým můžete jet kamkoli, aniž byste se museli bát, že vám zloděj bude zvenčí vyhrožovat pistolí, abyste se vzdali.

Mercedes-Benz G63 AMG By Inkas

Podle všeho existuje pancéřovaná verze Mercedesu-Benz G63 AMG vylepšená společností Inkas, která není vůbec levná. Mercedes, který je vybaven neprůstřelným sklem, pevným pancířem, jenž odolá kulkám z brokovnice, a spodním ocelovým plátem, který přežije výbuch granátu, je samozřejmě určitě určen pro těch pár lidí, kteří si ho mohou dovolit. Je to neproniknutelná pevnost. Skutečnou otázkou je, který člověk by měl odvahu okrást někoho, kdo takové auto vlastní? Žeby John Wick?

Volkswagen Tiguan

Ne nadarmo získal Volkswagen Tiguan různá ocenění za nejbezpečnější vůz. Málokterý vůz má alarm, který by se mohl vyrovnat Volkswagenu Tiguan.

K nízkému počtu krádeží, které tento vůz zaznamenal, přispěl také elektronický imobilizér motoru, protože znemožňuje nastartování motoru jiným než originálním klíčem.

Volkswagen Tiguan navíc umožňuje majiteli připojit se k vozidlu prostřednictvím aplikace pro chytré telefony, která je vybavena také lokátorem odcizených vozidel, jenž může pomoci při vypátrání vozidla v případě jeho uloupení.

Hyundai Tucson

Přestože výkon motoru vozu Hyundai Tucson byl ve většině recenzí automobilových kritiků považován za podprůměrný, systém proti krádeži nezklamal. Většina lidí ví, že nejrychlejší způsob, jak vyřadit běžný autoalarm, je přestřihnout dráty za houkačkou, ale u Hyundaie Tucson to není tak samozřejmé; máte větší šanci vyhrát balík peněz v loterii než vyřadit poplašný systém Hyundai Tucson. Samozřejmě nechybí ani transpondérový imobilizér, u kterého by se každý zloděj tohoto auta určitě v rozpacích zapotil. Dokonce i Carl Johnson z počítačové hry Grand Theft Auto by měl problém s Hyundaiem Tucson uniknout.

Knight XV

S cenou 800 000 dolarů je Knight XV jedním z nejdražších SUV na světě a rozhodně stojí za to. Každý únosce se zlými úmysly, který by se pokusil namířit na řidiče zvenčí zbraň, by zažil nepříjemný šok. To proto, že Knight XV je neprůstřelný od karoserie až po sklo. Ani střela RPG by nedokázala Knight XV zničit. Kromě toho jsou na každém rohu vozu Knight XV namontovány kamery, takže je téměř nemožné, aby se do něj zloděj nebo únosce vplížil, aniž by byl spatřen.

Lexus HS 250H

Pro ty, kteří vlastní Lexus HS 250H, je ztráta klíčů od vozu to poslední, co by si přáli. Proč tomu tak je?

Víte, jak ve filmech vytahují čudlíky v rámu dveří pomocí drátku? U Lexusu HS 250H je to zřejmě téměř nemožné.

Existuje funkce, která umožňuje, aby odemykací tlačítka spadla, jakmile jsou vytažena nahoru. Hodně štěstí každému zloději, který se pokusí ukrást Lexus HS 250H pomocí této metody vytažení, aniž by musel zůstat na stejném místě celé hodiny.

Samořízené auto Google

Samořízené auto od společnosti Google, známé také jako Waymo, přichází na trh dříve, než se očekávalo. Díky autonomní technologii je vůz vybaven celoobvodovou kamerou a pohybovými senzory, takže je téměř nemožné, aby se k němu zloděj přiblížil, aniž by byl zaznamenán. Nemluvě o tom, že Google je jednou z největších technologických společností na světě a dokáže snadno lokalizovat kohokoli na naší planetě. Samozřejmě, že na rozdíl od manuálně řízeného vozu nemůže toto auto bez řidiče jen tak zmizet z parkoviště, protože dokáže identifikovat svého majitele. Snad jediným způsobem, jak lze Waymo ukrást, je hackerský útok.

Tesla Roadster Elona Muska

Pokud chcete znemožnit krádež auta, pošlete ho do vesmíru. Přesně to Elon Musk udělal. Ne snad, že by hrozilo, že ho někdo ukradne, ale na tenhle Tesla Roadster se v učebnicích dějepisu asi nezapomene. V současné době se vznáší někde ve vesmíru, více než 140 milionů kilometrů od Země, a je na cestě k Marsu. Jediný možný způsob, jak by mohl být "Starman" ukraden, je, že by ho unesli mimozemšťané. Pro každého, kdo by ho chtěl získat: zkuste to, může být váš.

Když se v celé zemi usadí zima, nízké teploty se sněhem často přinášejí problémy do našich domovů. Přestože jsou vchodové dveře navrženy tak, aby chránily váš domov před nárazovým větrem a sněhem, může v tomto ročním období nastat několik problémů.

Níže najdete 9 nejčastějších problémů vyskytujících se u vstupních dveří v zimním období.

1. Zamrzlé a špinavé zámky

V tomto ročním období může zimní počasí ohrozit zabezpečení domova, pokud jde o zámky dveří. Zámky mohou být v chladném počasí kvůli vlhkosti téměř nefunkční. Někdy mohou zámky dokonce úplně zamrznout!

Jak to napravit:

Chcete-li zámek ve dveřích rozmrazit, zkuste zahřát klíč plamenem zapalovače nebo svíčky. Pokud máte na sobě silné rukavice, může to být trochu obtížné. Zahřátý klíč by mohl stačit k překonání zamrzlého zámku. Klíč můžete zkusit zahřát také tělesným teplem. Stačí klíč zahřát natolik, abyste jej mohli několikrát zasunout do zámku a vyjmout z něj a zbavit zámek ledu.

V závislosti na zámku a místě, kde se nacházíte, byste mohli mít snadný přístup k teplé vodě. Jemné polévání vnější strany zámku ohřátou H2O by mohlo stačit k zahřátí a uvolnění ledu uvnitř zámku. Podobně jako při starém dobrém rozmrazování čelního skla. Stejně jako u všech možností při vkládání klíče buďte šetrní a před otočením klíč několikrát vložte a vyjměte, abyste se ujistili, že se nejprve uvolnilo co nejvíce z mechaniky zámku.

V poslední době se dezinfekce rukou stala běžnou součástí domácnosti (nebo pracoviště). Alkohol obsažený v přípravku na ruce je skvělý na rozpouštění ledu, který vám mohl zmrznout v zámku. POZOR!!! ale na možnost vzplanutí v kombinaci s plamenem! Obvykle stačí rovnoměrně nalít trochu dezinfekce rukou na klíč, než jej zasunete do zámku a vyjmete z něj, čímž uvolníte mechaniku. Můžete samozřejmě také zkusit použít přípravek na odmrazování zámků, který je k dostání ve spreji nebo v malé tubě.

I když je třeba zámky mazat, existují určité látky, které mohou způsobit více problémů než užitku. Vyvarujte se používání obecných olejů na zámky. Ty mohou způsobovat usazeniny a vytvářet další překážky při používání zámků. V této situaci můžete vyzkoušet mazadlo FAB - k dostání v Autoklice.cz. Ale opět pozor: Jedná se o vysoce hořlavý produkt a měli byste se mu vyhnout, pokud také zkoušíte jakékoli metody, které zahrnují plameny. Mazadlo FAB může pomoci s promazáním zámku a uvolněním všeho, co blokuje mechanismus.

Pokud jde o nečistoty, možná budete nakonec muset zámek a šrouby vyjmout, abyste se dostali dovnitř mechanismů a mohli je vyčistit. Nečistoty a dokonce i olej z prstů se mohou časem nahromadit a zamrznout uvnitř zámkového systému - krásné, že? Po vyjmutí zámku jej můžete umýt jemným mycím prostředkem na nádobí a vodou. Určitě zámek vysušte fénem, aby nezamrzl!

2. Dveře v horním rohu drhnou

Jedná se o jedno z nejčastějších trápení s vchodovými dveřmi v zimním počasí. Když dveře drhnou v horním rohu zárubně, je to důsledek toho, že dveře táhnou dolů pod úhlem z horního rohu.

Měnící se počasí může způsobit, že se dveře nebo jejich rám roztahují a smršťují, což způsobuje jejich zadrhávání. To platí zejména v případě, že se jedná o autentické dřevěné vchodové dveře, které jsou známé tím, že představují řadu problémů z hlediska údržby a výkonu.

Mezi další příčiny váznoucích dveří patří: uvolněné vruty nebo váha dveří, která táhne dveře dolů na protější roh. To způsobuje naklánění dveří dopředu, protože se horní rohy dveří naklánějí a drhnou na zárubni.

Mějte na paměti, že prostor mezi dveřmi a zárubní by měl být těsný asi na tloušťku dvoukoruny. To pomůže zabránit drhnutí v zimním období.

Jak to opravit:

Nyní, když víte, co je příčinou drhnutí dveří, vás možná zajímá, jak to opravit.

Klíčem k opravě drhnutí dveří je ujistit se, že jsou uvnitř zárubně kolmo. Zvažte následující kroky k opravě drhnutí vchodových dveří pro hladší chod:

Nejprve vyměňte staré vruty za nové. Udělejte to, jakmile zjistíte, že se dveře začínají při otevírání a zavírání zachytávat.

Při výměně vrutů dbejte na to, aby byly o něco větší než staré vruty, které jste právě vyhodili. Vhodná velikost náhradních vrutů je alespoň 7 cm. Chtěli byste, aby vrut pronikl skrz zárubeň až do čepového rámu kolem zárubně.

Během vrtání snižujte tlak, jakmile se dveře začnou zvedat a posouvat zpět do správné polohy.

Při výměně za delší vrut jde o to, aby měl vrut větší rezervu pro kývání dveří. Nezapomeňte, že budete muset vyvrtat pilotní otvory, které jsou o něco hlubší než stávající otvory. Cílem je, aby vruty zmírnily tlak a pomohly dveřím sedět kolmo uvnitř rámu.

3. Uvolněné vruty

V zimním období se mohou uvolnit vruty ze dveří. Stejně jako zadrhávání dveří je i to způsobeno změnami vlhkosti a teploty. Ačkoliv se to nemusí zdát jako velký problém, může to způsobit několik nepříjemností. Uvolněné vruty mohou způsobit, že se dveře prohnou a nebudou v rámu sedět rovně. Mohou také způsobit, že dveře budou drhnout o rám nebo o něj váznout.

Jak to opravit:

Přestože uvolněné vruty mohou způsobit nepříjemnosti s vchodovými dveřmi, existuje několik způsobů, jak tuto situaci vyřešit.

Prvním postupem je jednoduše dotáhnout stávající vruty, ale pokud jsou vruty stržené, může být nutné vyvrtat nové pilotní otvory pro nové vruty.

Kromě dotažení vrutů je dalším krokem výměna stávajícího vrutu za vrut s větším průměrem. Pokud to nepomůže, zkuste použít hmoždinku. Můžete ji přilepit lepidlem na hmoždinky do otvorů pro vruty a nechat zcela zaschnout. Po zaschnutí lepidla vyvrtejte nové pilotní otvory a pokračujte v instalaci nových součástí.

4. Dveře zůstávají otevřené

Poslední věc, kterou si každý majitel domu přeje, jsou dveře, které zůstávají v zimě otevřené - průvan ve dveřích může být příčinou 11 % energetických ztrát v domě! Pokud dveře zůstávají otevřené, je to další známka toho, že dveře nedoléhají přesně do rámu. Dveřní zárubně pravděpodobně nestojí svisle a naklánějí se na levou nebo pravou stranu.

Jak to opravit:

Jednou z možností opravy je zkusit převrtat otvory pro větší šrouby. Další možností je vytvořit podložku, kterou lze umístit za šrouby v závěsech. Budete potřebovat vědět, kde dochází k váznutí nebo kde se dveře vytahují ze závěsu, což je buď nahoře, nebo dole. Poté umístíte podložky tak, abyste vyrovnali výkyv dveří. Ta-da, dveře by nyní měly zůstávat zavřené!

5. Dveřní západka se netrefuje do protiplechu

Když západka dveří míjí protiplech, obvykle to znamená, že je protiplech špatně seřízen. Dokonce i západka, která se vychýlí o méně než milimetr, může způsobit, že se dveře správně nezavřou. Aby dveře správně zapadly, musí malý kovový píst na boku dveří přesně zapadnout do plechu, který je připevněn k rámu.

Pokud zjistíte, že zámek dveří se nestrefí do protiplechu, nejprve upozorňujeme, abyste dveře nezavírali silou. To může způsobit zadrhnutí nebo dokonce uváznutí!

Jak to opravit:

Pokud se západka netrefí do protiplechu, je pravděpodobné, že se uvolnily díly na dveřích nebo zárubni, což způsobilo jejich vychýlení z polohy. V takovém případě se můžete jednoduše zaměřit na seřízení protiplechu tak, aby byl správně zarovnán s dveřmi. Dveře se nezamykají s nesprávně seřízeným protiplechem.

6. Blednutí dveří v důsledku nepříznivého počasí

Chladné a vlhké zimní počasí se může podepsat na vchodových dveřích - a může dokonce zničit jejich vzhled! Vlhkost způsobená zimním počasím může způsobit, že dveře vyblednou a ztratí svou zářivou barvu.

Jak to napravit:

Dobrou zprávou je, že tomu lze předejít.

U stávajících vchodových dveří můžete použít řadu ošetření, která dřevěné vchodové dveře ochrání před vlhkostí.

Z dlouhodobého hlediska je nejlepší investovat do vchodových dveří, které jsou vyrobeny ze sklolaminátového materiálu. Sklolaminát je odolný vůči poškození vlhkostí a je ošetřen tak, aby nedocházelo k jeho vyblednutí. To znamená, že budete mít dveře, které budou vypadat krásně po všechna roční období, bez ohledu na počasí nebo podnebí! Vzrušující, že?

7. Opotřebované ochranné lišty proti povětrnostním vlivům

Účelem odizolování proti povětrnostním vlivům je blokovat průvan zvenčí. Pokud cítíte průvan kolem dveří, nainstalujte nové lišty proti povětrnostním vlivům, abyste tuto zimu ušetřili více energie.

Pokud se obáváte instalace povětrnostních lišt, dobrou zprávou je, že k provedení této práce není zapotřebí mnoho zručnosti.

Pokud je tato možnost příliš složitá nebo časově náročná, můžete si v železářství nebo i v e-shopu koupit nalepovací pásku proti povětrnostním vlivům. Aplikace je stejně snadná, jak to zní!

8. Žádné tiché noci s vrzajícími dveřmi

Jen málo věcí je nepříjemnějších než vrzající dveře a je to jisté znamení, že přišla zima.

Jak to napravit: 

Klíčem k nápravě tohoto zimního trápení je trochu promazat dveře. Vrzající dveře můžete umlčet použitím vazelíny, která se zapracuje do pantů a přilne k nim, takže nenadělá nepořádek jako jiné mazací prostředky. Při nanášení vazelíny nejprve vyjměte čepy, aby se mohla dostat dolů do otvorů. Každý čep, který umožňuje kývání dveří, je třeba vyjmout, namazat a vyměnit. Ach, konečně ticho!

9. Dveře nejdou zamknout

Pokud dveře prostě nedrží zavřené, může to být důsledek uvolněných pantů. Je legrační, že něco tak malého může u vašich vchodových dveří způsobit takový problém!

Jak to opravit:

Tento problém může pomoci vyřešit dotažení horních a dolních pantů, ale nevytahujte vruty - mohlo by dojít k ještě většímu uvolnění dveří.

Další oblastí, kterou je třeba v případě tohoto častého zimního problému analyzovat, je protiplech. Možná zjistíte, že je protiiplech špatně seřízený, což způsobuje mezeru mezi dveřmi a rámem, ve které se dveře nezamykají. V takovém případě posuňte protiplech nahoru nebo dolů, aby byl ve správné poloze.

Nyní, když znáte 9 nejčastějších potíží vchodových dveří v zimním období, přichází čas, kdy se snaha opravit staré unavené dveře prostě nevyplatí. Kdy byste se však měli obávat výměny dveří v temných a chladných zimních dnech?

Lze vyměnit vchodové dveře v zimě?

Ačkoli někteří majitelé domů mají dojem, že v zimě se nové dveře neinstalují, nic není dále od pravdy! Ve skutečnosti je zimní období skvělým časem pro to, abyste si jednou provždy nechali vyměnit staré a zastaralé dveře.

I když můžete použít některé z těchto prostředků pro odstranění běžných problémů se zimním počasím, přijde čas, kdy je výměna na místě. Zde je návod, jak poznat, kdy je čas!

Pravdou je, že moderní dveře poskytují další technologie, které snižují energetické ztráty a udržují v domě pohodlí. Staré dveře ukazují své skutečné stáří nejvíce v zimních měsících, kdy je infiltrace vzduchu nejzřetelnější - myslete na průvan a celkové nepohodlí ve vašem obytném prostoru.

Dveře jsou poškozené. Například poškození zimní vlhkostí může snadno způsobit, že se staré dřevěné dveře odlupují nebo dokonce hnijí. To je mnohem víc než jen kosmetický problém!

Váš dům ztrácí energii i poté, co se pokusíte dveře opravit. Pokud se vám podaří zastavit vrzání vchodových dveří, neznamená to, že jsou energeticky účinnější. Dokonce i nové ochranné lišty proti povětrnostním vlivům mohou z hlediska úspory energie pomoci jen do určité míry. Pro dosažení nejlepších výsledků budete potřebovat nové dveře s vnitřním pěnovým jádrem a odbornou montáž.

Nezapomeňte, že často můžete získat výhodnější cenu nových vchodových dveří, pokud se rozhodnete pro zimní montáž. Proč? Nabídka a poptávka! Mnoho majitelů domů čeká až do jara, aby se mohli pustit do projektů přestavby exteriéru, což může vést k tomu, že zaplatí více peněz a budou déle čekat na den instalace. V zimním období budete mít dveře nainstalované rychleji - často si i můžete vybrat termín instalace! 

Auta jsou jedním z nejcennějších majetků, které lidé vlastní. Tato hodnota je však spojena se spolehlivostí. Pokud se ke svému vozidlu chováte správně, mělo by nastartovat pokaždé, když ho potřebujete, bez ohledu na povětrnostní podmínky nebo počet cest, na které se vydáte. Na automobil se správně fungující technikou a výbavou se můžete spolehnout, že vás doveze, kamkoli budete chtít.

Někdy se však stane, že technika a vybavení vašeho vozidla selžou z důvodů, které nemůžete ovlivnit, například nefunguje tlačítko na klíči od vozu. Může to být velmi frustrující scénář, když ráno vyjdete k autu a najednou zjistíte, že tlačítko klíče od auta nefunguje. Co je příčinou těchto nepříjemností? Existuje rychlá oprava?

V tomto článku se budeme zabývat možnými příčinami nefunkčnosti tlačítka klíče od auta a nabídneme vám nejlepší řešení. Dozvíte se také, že existují kvalifikovaní odborníci, kteří jsou připraveni nabídnout svou pomoc, abyste nebyli odkázáni na opravu těchto chyb sami. Shrnuli jsme čtyři nejpravděpodobnější důvody, proč nefunguje tlačítko klíče od vašeho automobilu:

  1. Vybité baterie
  2. Vadný autoklíč
  3. Rozbitý zámek dveří automobilu
  4. Další problémy s elektronikou

Než se pustíme do čtyř důvodů, proč nefunguje tlačítko klíče od auta, měli byste o svém vozidle a jeho vybavení vědět několik technických věcí. Znalost některé specifické terminologie a základních informací nám pomůže lépe diagnostikovat případné problémy.

Nejčastější dotazy

Jaké jsou funkční části autoklíče s dálkovým ovládáním?

Velké procento lidí jezdí auty, která používají autoklíč s dálkovým ovládáním. Všichni jsme již viděli nebo používali tyto autoklíče, které elektronicky ovládají zámky automobilů, aniž bychom museli fyzicky vložit klíč do dveří automobilu. Součásti autoklíče se mohou lišit v závislosti na značce a modelu, ale většinou se skládají ze čtyř různých částí:

  1. Obal/plášť: vnější strana z tvrdého plastu
  2. Tlačítka: gumová polstrovaná tlačítka zamykání, odemykání, otevírání kufru, alarmu atd.
  3. Elektronika: zelená deska plošných spojů ovládající funkce autoklíče
  4. Baterie: napájí desku plošných spojů

Tyto čtyři součásti pracují ve vzájemné souhře a slouží k uzamykání dveří vozu, otevírání zavazadlového prostoru, spuštění nouzového alarmu a dalším různým funkcím autoklíče. Pokud tlačítko autoklíče nefunguje, může to být způsobeno poruchou jedné z těchto částí.

Některé problémy lze odstranit během několika minut svépomocí, zatímco hlubší problémy mohou vyžadovat pomoc profesionálního autozámečníka. Ve zbytku tohoto článku se budeme zabývat konkrétními situacemi a řešeními, kdy nefunguje tlačítko klíče od auta. 

Způsobuje nefunkčnost tlačítka autoklíče chladné počasí?

Obecně se lidé žijící v chladnějším podnebí domnívají, že v zimních měsících mají se svými automobily více problémů. Přestože některé funkce vašeho vozu mohou být náhlými změnami teploty potlačeny, nefunkčnost tlačítka klíče od vozu není podmíněna pouze počasím.

Nízké teploty mohou snížit účinnost baterie, zejména pokud je baterie menší, ale celkově by tlačítka autoklíče měla fungovat. Pokud klíče neskladujete venku nebo je nenecháváte v garáži, která není vytápěná, bude mít chlad na nefunkčnost tlačítka autoklíče jen malý vliv. Klíče vždy uchovávejte uvnitř, abyste maximalizovali životnost baterie klíče.

Jak dlouho trvá přeprogramování nefunkčního tlačítka klíče od vozidla?

Někdy je jediným řešením nefunkčního tlačítka klíče od auta pokus o přeprogramování celého autoklíče. To funguje jako reset a umožní autoklíč znovu připojit k centrálnímu palubnímu počítači automobilu. Technicky zdatnější jedinci se zkušenostmi v oboru mohou být schopni najít způsob, jak to provést sami, ale většina lidí bude potřebovat pomoc odborníka.

Programování autoklíče zabere různě dlouhou dobu, která se odvíjí od konkrétního požadovaného způsobu programování. Metody, které nevyžadují přístup k portu palubní diagnostiky, mohou být kratší. Obvykle všechno trvá na počkání.

Další servisní úkony, jako je odprogramování nebo řezání klíče, mohou trvat déle. Delší dobu mohou trvat také postupy, které vyžadují demontáž panelu vnitřního obložení vozu. Proto pokud si najímáte externí pomoc, je dobré si najít zámečníka, který dokáže servis vašeho vozidla provést rychlejším tempem, aniž by tím utrpěla kvalita.

Kolik stojí výměna autoklíče s dálkovým ovládáním?

Když přeprogramování autoklíč problém nevyřeší, je čas na jeho kompletní výměnu. Než si začnete myslet, že to bude stát celé jmění, měli byste vědět, že autozámečníci nabízejí férovou cenu za výměnu autoklíče, ceny jsou pouhým zlomkem toho, co si může účtovat většina autosalonů.

1. Vybité baterie

Pokud nefunguje tlačítko klíče od auta, je nejjednodušším a nejlevnějším řešením výměna baterií. To sice nemusí problém vyřešit, ale stojí za to jej vyzkoušet jako opatření k odstranění problémů, abyste zjistili, v čem je skutečný problém. Za nefunkčním tlačítkem klíče od auta stojí poměrně často vybité baterie.

Výměna baterií v klíči je jednoduchá. Stačí rozebrat plášť, podívat se na baterii a najít číslo dílu. Toto číslo si vyfoťte nebo zapište a zajděte si do obchodu s autodíly pro náhradní baterii. Velcí prodejci autodílů by měli mít odpovídající baterii ve svých zásobách, stejně jako většina autozámečníků.

Při výměně baterie v autoklíči nemusí být problém zcela vyřešen. Existuje velká pravděpodobnost, že bude nutné zařízení resetovat nebo přeprogramovat pro dané vozidlo. Přeprogramování není totéž jako oprava nefunkčního tlačítka klíče od auta, o které se podrobněji zmíníme později.

Prozatím si jen uvědomte, že výměna baterie je pouze prvním krokem v tomto procesu. Nefunkčnost autoklíče po výměně baterie nemusí nutně znamenat, že je autoklíč rozbitý. Pravděpodobným viníkem jsou jiné faktory, které bude třeba vyřešit před rozhodnutím o výměně autoklíče.

2. Poškozený autoklíč

Vybité baterie uvnitř autoklíče jsou jen částí toho, co může být příčinou nefunkčnosti tlačítka autoklíče. Skutečným problémem může být postupné opotřebení způsobené neustálým používáním samotného klíče. Opotřebovaná tlačítka jsou běžnou známkou nadměrného používání. Po určitém počtu let je nefunkčnost tlačítka klíče od automobilu normální.

Zhoršující se stav tlačítek na dálkovém ovladači může být důvodem, proč autoklíč nefunguje ani po výměně baterie. Tlačítka na autoklíči používají kontakty, které po stisknutí tlačítka vysílají signály do desky plošných spojů. Kontakty se mohou opotřebovat nebo se mohou opotřebovat tlačítka a přestat se dotýkat kontaktů.

Nejzřetelnější známkou opotřebovaného tlačítka je, když se plast rozpadne a kontakt je odkrytý. V některých případech nefungují některá tlačítka klíče od automobilu. Možná, že autoklíč neodemkne dveře, ale tlačítko zamykání stále funguje. To znamená, že problém může způsobovat opotřebované odemykací tlačítko.

Existuje také možnost, že nefunkčnost tlačítek klíče od vozidla je způsobena tím, jak tlačítka mačkáte. Poškozená tlačítka mohou být vybíravá a mohou správně fungovat pouze tehdy, když je stisknete určitým způsobem. Pro představu si vzpomeňte na tlačítka na dálkovém ovladači k televizoru. Nejpoužívanější tlačítka se někdy mohou zaseknout nebo je musíte stisknout větší silou než ostatní.

Užitečnou metodou, jak zjistit problém s nefunkčním tlačítkem klíče od auta, je vyzkoušet náhradní dálkový ovladač. Zjištění, zda mají dva ovladače stejný problém, může být indikátorem, že se nejedná o opotřebované tlačítko nebo kontakt.

Protože však automobily současné generace pokračují v technologickém pokroku, téměř všechny bezklíčové ovladače zapalování budou k odstranění problému vyžadovat složitá řešení a vybavení. U nefunkčního tlačítka moderního klíče od automobilu můžete narazit na problémy s přeprogramováním stávajícího ovladače kvůli moderním bezpečnostním opatřením.

Autoklíče pro novější vozidla využívají různé metody šifrování signálu, aby zabránily zločincům zachytit signály klíče od auta a vyrobit neautorizované autoklíče. To vyžaduje použití patentovaného zařízení, které je vyhrazeno výhradně zámečníkům a prodejcům.

3. Rozbitý zámek dveří auta

Někdy nemá příčina nefunkčnosti tlačítka klíče od auta nic společného s autoklíčem. Tlačítka mohou být v bezvadném stavu spolu s plně nabitou baterií, a přesto se dveře vozu neodemknou. To může znamenat, že problém je v samotných zámcích dveří automobilu.

Problém se zámkem dveří auta zní mnohem složitěji než nefunkční tlačítko klíče od auta, ale záleží na tom, koho se zeptáte. Pro začínajícího majitele vozu s omezenými znalostmi vnitřních mechanismů a hardwaru vozidla to může být skličující. Vyškolení autozámečníci se však s podobnými věcmi setkávají každý den a vědí, jak situaci napravit.

Někdy je problém natolik závažný, že je třeba dveře demontovat, nebo třeba celý zámek dveří automobilu překlíčovat. Demontáž sestavy zámku dveří a vložky zámku dveří může být složitá.

Je možné snížit náklady na práci tím, že práci provedete sami, ale to by mohlo vést k dalším problémům v budoucnu, pokud by dveře nebyly opraveny správně. Autozámečník vám může poskytnout správnou diagnózu, takže se rychleji dostanete k náhradním dílům a zámky dveří budou fungovat během okamžiku.

4. Další problémy s elektronikou

Závažnější problém s vaším vozem může převážit nad některým z dosud probíraných postupů. Skutečný problém nefunkčnosti tlačítka klíče vašeho vozu může být důsledkem rozsáhlého poškození elektronického systému vozidla.

Možná i zbytkové následky toho, že jste se poškození pokusili opravit sami. Pokud je nutné přeprogramovat autoklíč, opravit zámek dveří automobilu nebo vyměnit vybité baterie, musíte se ujistit, že všechny tyto úkony byly provedeny správně, abyste předešli dalším problémům s elektrickým napájením.

Například demontáž dveří automobilu představuje problém s odhalenými částmi a dráty, které ovládají další funkce vašeho automobilu. Během servisu nebo při zpětném nasazování panelů může nevědomky dojít k jejich poškození nebo odpojení.

Mezi další elektronické poruchy, které mohou následovat po nefunkčních tlačítkách klíče od vozu, patří vadný klakson vozu, nesvítící světla a poruchy oken. Čím více z tohoto procesu budete řešit sami, tím větší je pravděpodobnost, že dojde k zásadní chybě.

Zavolejte si na Autoklíče.cz

V případě nefunkčního autoklíče s dálkovým ovládáním neuděláte chybu pokud zavoláte do naší firmy, kde vám kvalifikovaně poradíme a můžeme provést diagnostiku a servis vašeho autoklíče. Nabízíme náhradní baterie do téměř všech typů autoklíčů s dálkovým ovládáním. Kromě autoklíčů zhotovujeme též kopie klíčů vložkových a čipových a také klíčů schránkových a nábytkových. Můžete se na nás obrátit i v případě zájmu o moderní zabezpečovací systémy.

Ať už cestujete na dovolenou nebo na několik dní pracovně, hotely jsou zpravidla bezpečným místem, kde můžete v noci složit hlavu. Větší hotelové řetězce obvykle disponují nepřetržitým dohledem spojeným s 24hodinovými službami recepce. To hraje významnou roli v tom, abyste se po celou dobu pobytu cítili bezpečně.

Většina hotelů ráda poskytuje hostům další bezpečnostní opatření tím, že do každého pokoje instaluje také hotelový trezor. Trezory v mnoha ohledech pomáhají zvýšit základní bezpečnostní opatření, která mohou být zavedena, tím, že poskytují návštěvníkům hotelu další prostředek, jak uchovat své cennosti chráněné a mimo dohled.

Na první pohled vás pravděpodobně napadne, že hotelový trezor je ideálním místem pro uložení věcí, jako jsou pasy, notebooky, fotoaparáty, kreditní karty a další. Většina lidí však neví, že hotelové trezory lze snadno prolomit. V tomto článku se budeme zabývat těmito čtyřmi hlavními důvody, proč byste neměli používat hotelový trezor:

  1. Přístup zvenčí
  2. Zastaralé materiály
  3. Snadné prolomení
  4. Zřejmá poloha

Než se budeme těmto důvodům věnovat hlouběji, odpovězme si nejprve na několik základních otázek a zjistěme více o hotelových trezorech a o úrovni zabezpečení, kterou poskytují.

Nejčastější dotazy

Jaké trezory hotely používají?

Ve většině hotelových pokojů se nejčastěji používají elektronické trezory. Tento typ se často používá, protože hotelové trezory musí mít programovací funkce. To znamená, že kombinaci je třeba neustále resetovat, aby každý nový host ubytovaný v pokoji mohl trezor používat.

Možnost přeprogramovat kombinaci je pro hotelové hosty pohodlná a může jim poskytnout pocit bezpečí, protože vědí, že jejich cennosti jsou uschovány. Jak si ale povíme dále v tomto článku, představuje to několik problémů. Vnímaná úroveň zabezpečení je mnohem vyšší než skutečná míra zabezpečení, kterou hotelové trezory poskytují.

Mají všechny hotelové pokoje trezor?

Ne každý hotelový pokoj je vybaven trezorem. Šance je mnohem vyšší, pokud se ubytujete ve známém nebo třeba luxusním hotelu, ale ani to nezaručuje, že v hotelovém pokoji trezor bude. A pokud trezor v hotelovém pokoji skutečně je, bude to pravděpodobně elektronický trezor.

Velmi obecný, standardní elektronický trezor je každý týden několikrát přeprogramován novými a novými hosty v daném pokoji. Tím možné bezpečnostní problémy začínají a rozhodně nekončí.

Kolik se toho vejde do hotelového trezoru?

Velikost průměrného trezoru v hotelovém pokoji se pohybuje od 1,2 do 2 metrů krychlových. To je dost na to, aby se do něj vešel notebook a větší elektronická zařízení, stejně jako další středně velké předměty. Do této kategorie by spadaly osobní věci, jako jsou fotoaparáty, iPady, tablety a šperky.

Kdo má přístup k trezorům v hotelových pokojích?

To je velmi důležitá otázka, kterou hoteloví hosté často přehlížejí. Jen proto, že jste si předem naprogramovali novou kombinaci pro trezor v hotelovém pokoji, nejste jedinou osobou, která k němu má přístup. V rámci prevence odpovědnosti a celkového řešení problémů má přístupový kód ke každému trezoru v hotelu někdo jiný.

To bude hlavním stěžejním bodem nadcházejícího článku o tom, proč hotelové trezory nejsou tak bezpečné, jak si lidé mohou myslet. Přístup k vašim osobním věcem a cennostem v hotelovém trezoru se může zdát exkluzivní, ale cizí lidé pracující v hotelu do něj mohou kdykoli proniknout.

Lze hotelovým trezorům důvěřovat?

Po zvážení všech faktorů není logické vkládat plnou důvěru do hotelového trezoru. Poté, co se dozvíte více o důvodech, proč byste neměli používat trezory v hotelových pokojích, vám to bude jasnější. A je také důležité si uvědomit, že tento článek nemá za cíl udělat z manažerů a zaměstnanců hotelů potenciální zloděje nebo podvodníky.

Cílem článku je poukázat na problémy s trezory v hotelových pokojích a poskytnout vám co nejlepší informace předtím, než do nich ukryjete své cenné věci. Pamatujte také na to, že až se příště ubytujete v hotelu, neváhejte se na recepci zeptat na trezor v pokoji. Ochotný hotelový personál by vám měl být schopen sdělit některé skutečnosti a vyhovět vašim bezpečnostním potřebám.

1. Přístup zvenčí

Nezřídka se stává, že lidé cestují s drahými předměty, které vyžadují zvýšené zabezpečení. Trezor v hotelovém pokoji přímo před vámi nabízí snadnou možnost uzamčení cenností, nebo si to alespoň myslíte. Hotelové trezory poskytují určité zabezpečení, ale pokud očekáváte nějakou záruku, že vše bude chráněno, není to možné.

Přístup zvenčí je jednoduchý koncept. Čím více lidí má k něčemu přístup, tím větší je šance, že někdo může zasáhnout. A v tomto případě, při uzamykání důležitých věcí, chcete, aby k trezoru v hotelovém pokoji mělo přístup co nejméně lidí.

To může být komplikované, protože hotelové trezory jsou technicky vzato majetkem hotelu. Hosté tyto trezory nevlastní, a proto nemají kontrolu nad tím, kdo k nim má přístup. Z pohledu hotelu je potřeba, aby měl někdo univerzální přístup ke všem trezorům, a to z následujících důvodů:

  • Někdo zapomene svou kombinaci.
  • Host omylem zanechá v trezoru věci po odjezdu.
  • Trezor nefunguje správně a vyžaduje údržbu.

Hotelové řetězce musí být připraveny na všechny tyto okolnosti, protože hosté ukládají do hotelových trezorů velmi cenné věci a stává se z toho problém s odpovědností. Aby mohly svým hostům poskytovat kvalitní služby, musí v případě problémů poskytnout pomoc.

2. Zastaralé materiály

Jak jsme se již zmínili na začátku tohoto článku, hotelové trezory jsou obvykle elektronické s možností resetování kombinace. Elektronické zámky jako obecný způsob zabezpečení mohou být velmi účinné. Úspěch elektronicky ovládaných zařízení je však založen na jedné zásadní složce - modernizaci technologie.

Technologie hotelových trezorů se moc neliší od technologií v autě, chytrém telefonu nebo domácích spotřebičích. Neustále se mění a nejnovější výrobek je pokročilejší než ten současný nebo předchozí. Technologie se neustále vyvíjejí a zdokonalují a u elektronických zámků a trezorů tomu není jinak.

Technologický pokrok představuje pro hotely obrovskou výzvu kvůli nákladům. Podle údajů z roku 2020 má např. průměrný hotelový řetězec vyšší kategorie ve Spojených státech 313,1 pokoje. To znamená, že jeden trezor do každého pokoje by byl velmi nákladný, stejně jako výměna každého trezoru, když se na trh dostanou novější modely elektronických trezorů.

Někdy může dojít k technologickému pokroku v oblasti zabezpečení z roku na rok. Neustálé doplňování rozsáhlých zásob hotelových trezorů a placení hodin práce spojené s instalací není pro hotelové řetězce finančně výhodné.

Tento koncept si můžete vyzkoušet tak, že si při příštím pobytu v hotelu prohlédnete hotelový trezor. Vypadá jeho technologie aktuálně? A pak, na základě vaší odpovědi, jak pohodlně se cítíte při ukládání osobních věcí dovnitř? Pokud při odpovědi na tyto otázky jen trochu váháte, měli byste postupovat opatrně a vážně uvažovat o tom, že trezor v hotelovém pokoji nebudete používat.

Dalším problémem, který může způsobit vážné obavy o bezpečnost, je špatná údržba trezoru. Hotely mohou snadno zapomenout na pravidelný servis trezorů a zajištění jejich bezvadného stavu. Takové případy často vedou k poruchám, a proto správná péče a údržba může do značné míry snížit pravděpodobnost, že vaše věci budou vystaveny nebezpečí.

3. Snadné prolomení

Asi nejdůležitějším důvodem, proč byste neměli používat trezory v hotelových pokojích, je to, jak snadno se do nich někdo může vloupat. K překonání elektronického hotelového trezoru není třeba mnoho, pokud víte, co děláte. K otevření hotelového trezoru bez kombinace lze využít několik drobných triků a taktik.

Než se ponoříme hlouběji do této části, upozorňujeme, že tyto informace mají pouze vzdělávací charakter. Žádná ze sdílených informací v žádném případě neospravedlňuje porušování zákona nebo jejich použití jako rady pro krádež cizího majetku bez jejich svolení. To by byl trestný čin a my to neschvalujeme.

Jedním z hlavních nedostatků, s nimiž se některé trezory a zámky potýkají, je skutečnost, že jsou opatřeny klíčem. Zámek na klíč znamená, že zloděj bude mít vždy k dispozici přístupový bod, přes který může váš zámek napadnout a ohrozit. U elektronického trezoru nebo zámku však žádný klíč není, takže místo vstupu pro zloděje představuje netradiční přístup.

Tomuto přístupu se říká “nadskočení trezoru”. Může to vyžadovat určitou praxi, ale tato metoda vyžaduje pouze jednoduchý manévr. Začněte tím, že zvednete trezor a podržíte jej nad povrchem. Odtud se trezor odrazí od povrchu a současně se otočí zámkem. Při správném provedení se šrouby trezoru na zlomek vteřiny otřesou do odemčeného stavu.

Elektronické trezory jsou také náchylné k nežádoucímu vniknutí prostřednictvím běžně používaných nástrojů. Některé sériově vyráběné trezory, které se nacházejí v hotelových pokojích, lze otevřít pomocí běžného vybavení.

Některé společnosti vyrábějící trezory již několik desetiletí nezměnily své zamykací mechanismy, protože nemusely. Hotely, podniky a spotřebitelé stále platí za elektronické trezory bez ohledu na to, co se děje, takže tyto velké společnosti nejsou motivovány ke změnám.

4. Zřejmá poloha

Někdy je nejlepším zabezpečením osobních věcí nepředvídatelnost a uložení cenností na místě, kde je pravděpodobnost, že je někdo najde, značně snížena. Zločinci a zloději jsou závislí na tom, že lidé používají podobné vzorce, včetně míst, kam lidé schovávají své trezory.

Zločinci vyhledávají trezory na místech, která jsou mimo dosah veřejnosti, ale přesto jsou snadno přístupná obyvatelům. Například pro domácí trezor bude hlavním cílem hlavní ložnice, včetně koupelny a skříní v ložnici. Bohužel pro hotely jsou pokoje příliš malé a trezory obvykle najdete vždy na stejném místě.

Trezory v hotelových pokojích jsou běžně uloženy buď ve skříni, nebo pod televizí vedle mikrovlnné trouby. Variabilita úkrytů pro trezor je malá vzhledem k tomu, jak jsou hotelové pokoje uspořádány v omezeném prostoru. Toto nediskrétní umístění trezoru příliš prozrazuje a automaticky snižuje faktor nepředvídatelnosti i celkové zabezpečení vašich osobních věcí.

Závěrečná slova

Pobyt v hotelech je nezbytnou součástí cestování, kterou čas od času musíme všichni přetrpět. V závislosti na hotelu je váš pokoj vybaven osobním trezorem, který se zdá být adekvátním místem pro zabezpečení vašich cenností. To však může být, jak už jste se dozvěděli o možných problémech spojených s hotelovými trezory, falešný pocit bezpečí.

Neexistuje dokonalý trezor se schopností zcela ochránit vaše cennosti, ale můžete učinit chytrá rozhodnutí, která omezí vaše riziko. Hotelové trezory jsou rizikovým podnikem, pokud jde o uzamčení vašeho majetku, a je pravděpodobně ve vašem nejlepším zájmu prozkoumat alternativní možnosti.

Zda využijete možnost úschovy svých cenností v hotelovém trezoru je na vás. My vám však můžeme nabídnout zhotovení duplikátu vašeho autoklíče, vložkového klíče nebo klíče nábytkového či schránkového. V případě potřeby naleznete více informací na webu Autoklíče.cz. Instalujeme též moderní zabezpečovací systémy. Naší firmě s více než 30 lety zkušeností můžete plně důvěřovat!

Víte, kdo právě teď sleduje váš dům?

A co to auto naproti vám? Je v něm někdo? Vidí vás? Dělají si poznámky?

Zloději tráví spoustu času výběrem ideálního cíle pro své zločiny. Musí se ujistit, že minimalizují riziko dopadení. Pokud to vypadá, že se do vašeho domu dostanou beze stopy a dostanou se k vašim cennostem, mohli by se dovnitř násilím dostat, až příště nebudete doma.

Klíčem k pochopení toho, jak zabránit vloupání, je zdání, že jste dobře chráněni. Existuje několik specifických věcí, na které se lupiči, pokud chtějí vykrást dům, zaměřují, aby zjistili, jak vysoké je zabezpečení. Znalost těchto věcí může vás i vaše cennosti ochránit před katastrofálními následky.

Pokud chcete skutečně vědět, jak zabránit vloupání, věnujte pozornost tomu, co zlodějům nechtěně říkáte.

Zde je přehled, jak zabránit vloupání:

Co se mohou zloději dozvědět o vašem domě

Když zloději hledají dům, který by chtěli vykrást, zaměřují se na domy v bohatých čtvrtích a sledují několik klíčových detailů.

Pokud nějaké najdou, hledají konkrétní cennosti. Schovejte sekačky na trávu, jízdní kola a další potenciální cennosti. Zajistěte, aby zloději neviděli ani do vaší garáže. Zloději se mohou podívat do vašich odpadkových košů, zda v nich není obal od něčeho drahého.

Mají se kam schovat, kdyby se něco pokazilo? Pokud máte na dvoře keře nebo stromy nebo tmavou verandu, zloději vědí, že mají bezpečný úkryt. Pokud jsou světla zhasnutá a nerozsvítí se pomocí detekce pohybu, je menší pravděpodobnost, že budou dopadeni. Zloději také vyhledávají domy v oblastech, kde se nepohybuje mnoho sousedů, protože ti by je mohli přistihnout při činu.

To, zda bezpečnostní systémy zloděje odradí, je vlastně trochu oříšek. Někteří zloději mohou vědět, jak bezpečnostní systémy vyřadit, a reklama na to, jaký druh zabezpečení máte, by to mohla ještě zhoršit. Velcí psi mají tendenci zloděje odrazovat, ale malí psi ne, a poté, co uvidí ceduli "pozor pes", mohou si ověřit, jakého psa máte.

Dále se zloději snaží zjistit, zda jste doma, nebo ne. Svítí světla? Pokud ano, svítí velmi dlouho a beze změny? V takovém případě pravděpodobně není nikdo doma. Jsou na příjezdové cestě auta? Je slyšet zapnutá televize nebo rádio? V tom případě je pravděpodobně někdo doma a měl by se od vašeho domu držet dál.

Dlouho neposekané trávníky naznačují, že lidé v domě jsou na dovolené. Pokud se u vás neustále hromadí pošta nebo balíky, naznačuje to totéž. Pokud chcete vědět, jak zabránit vloupání, když jste na dovolené, najměte si přítele, který vám bude hlídat dům.

Poté přijdou na řadu způsoby vniknutí. Věřte tomu nebo ne, ale většina zlodějů jednoduše vnikne neuzamčenými dveřmi nebo okny. Silným odstrašujícím prostředkem je mít dveře a okna zamčené kvalitními zámky. Posuvné skleněné dveře a okna mají také ze své podstaty slabé zámky, takže je dobré si na ně pořídit zesílené zámky.

Pokud je vše zamčeno, zloději obvykle dveře vykopnou. Pořízení dveřní zárubně proti vykopnutí je způsob, jak zabránit vloupání zpevněním dveří.

Kontrolní seznam zabezpečení domácnosti

  • Vše je ukryto uvnitř domu nebo garáže
  • Vaše odpadky jsou nerozluštitelné díky rozbitým krabicím a skartovaným účtenkám.
  • Nemáte žádné keře ani jiné úkryty v blízkosti dveří nebo oken
  • Máte světla citlivá na pohyb
  • Máte bezpečnostní systém, který je těžké deaktivovat
  • Z označení je zřejmé, že máte bezpečnostní systém, ale jeho přesné specifikace jsou nejasné
  • Pokud máte velkého psa, je to zřejmé z označení
  • Před odchodem z domu jste zapnuli televizi nebo rádio nebo máte časovač, který je zapíná
  • Máte přítele, který vám v době vaší nepřítomnosti poseká trávník a vyzvedne poštu
  • Máte na všech dveřích a oknech zámky s vysokým zabezpečením
  • Máte na dveřích nainstalovanou zárubeň proti vykopnutí

Co se mohou zloději dozvědět z vašeho auta

Vaše auto může zlodějům prozradit mnoho o tom, jaký jste člověk, co máte doma a jaký je váš časový rozvrh, a na základě těchto informací si vás mohou označit. Pokud chcete vědět, jak zabránit vloupání, musíte se zaměřit na své auto a svůj dům. Existuje několik věcí, které zloději hledají.

První a nejzřejmější je, jak drahé je vaše auto. Vlastnictví drahého auta naznačuje, že osoba v domě má peněz na rozdávání a možná zmíněné peníze utratila za snáze odcizitelné věci uvnitř auta.

Mohou také zkontrolovat, zda je vaše auto odemčené, a to tak, že se podívají skrz okénko. Pokud ano, pak je cokoli uvnitř “férovou hrou”. Obzvláště mazaní zloději mohou také starší vozidla nastartovat a ukrást. Zabránit vloupání do vašeho vozu můžete tím, že zůstane neustále zamčený.

Jedním z ukazatelů, který většina lidí nebere v úvahu, jsou samolepky na náraznících. Nálepky na nárazníku mohou o řidiči hodně napovědět. Samolepka rodiny naznačuje, že pravděpodobně jezdíte odpoledne vyzvedávat děti. Naopak "dítě na palubě" naznačuje, že někdo je většinu času doma a stará se o dítě.

Nálepky na nárazníku týkající se koníčků, jako je lov, zloději napoví, že máte cenné zbraně, které se dají ukrást. Samolepka s názvem školy vašeho dítěte zlodějům napoví, do jaké školy chodí a kdy ho pravděpodobně vyzvednete nebo odvezete.

Absence auta je také znamením sama o sobě. Pokud na příjezdové cestě nestojí žádné auto, dům je pravděpodobně prázdný, což znamená, že je ideální čas na útok. Vědět, jak zabránit vloupání, znamená vědět, jak zajistit, aby to vypadalo, že je váš dům stále obsazen.

Kontrolní seznam zabezpečení vozu

  • Dveře vašeho vozu jsou zamčené
  • Pokud je vaše auto drahé, je váš dům stejně zabezpečený jako vaše auto
  • Pokud je vaše auto levné, je v současné době na příjezdové cestě
  • Když jste pryč, máte přítele, který vám nějaké auto na příjezdové cestě zaparkoval
  • Máte nejasné nebo nic nevypovídající samolepky na nárazníku nebo nemáte žádné samolepky na nárazníku

Co se mohou dozvědět zloději od vás

Zloděj si může všímat vašich zvyků. Lidé mají tendenci držet se rutinních postupů a někdo by je mohl sledovat, aby zjistil, jaké jsou. Pokud chcete vědět, jak zabránit vloupání, věnujte pozornost tomu, co signalizujete.

Někteří zloději si prohlížejí sociální sítě, aby zjistili, kdo je na dovolené. Nechoďte kolem a neříkejte lidem, kdy jedete na dovolenou. Ujistěte se, že to ví jen několik důvěryhodných osob.

Zloději mohou odposlouchávat, zda se z vašeho domu ozývají nějaké zvuky. Tichý dům naznačuje, že v něm nikdo není, a to je ideální doba pro vloupání.

Pozorovat lze i vztahy, které máte se sousedy. Pokud jste všichni přátelští, naznačuje to, že pokud někdo něco uvidí, něco řekne.

Pokud si myslíte, že vás někdo sleduje, může nepředvídatelný odchod z domu namísto každodenního odchodu ve stejnou dobu narušit zlodějovu představu o vašem rozvrhu.

Některé z těchto možností jsou velmi odtažité, ale to je záměr. Pokud chcete skutečně vědět, jak zabránit vloupání, musíte pochopit okolnosti, které zloději využívají.

Kontrolní seznam osobní bezpečnosti

  • Na vašich sociálních sítích není zmínka o tom, kdy budete mimo domov
  • Máte časovač, který pravidelně zapíná televizi nebo rádio, když jste pryč
  • Máte dobré vztahy se svými sousedy a navázali jste důvěru
  • Pokud je to možné, nedržíte se rutiny

Co dělat v případě cíleného vloupání

Takto lze zabránit vloupání právě teď. Pokud nesplňujete požadavky uvedené ve výše uvedených kontrolních seznamech, můžete udělat několik věcí.

Můžete provést některé drobné úkony, například ukrýt své cennosti. Zajistěte, aby obsah vašeho domu nebo garáže nebyl zvenčí viditelný, a to zatažením okenních žaluzií a přemístěním věcí mimo dohled. Začněte skartovat nebo ničit odpadky, které mohou ukazovat na drahé předměty. Mějte určeného hlídače domu a odstraňte odhalující příspěvky na sociálních sítích. Všechno zamkněte.

Některé věci si můžete pořídit. Pokud máte psa, kupte si cedulku, která to označuje. Totéž platí pro bezpečnostní systémy, ale ujistěte se, že vaše cedule není příliš specifická. Kupte si časovač, který pravidelně zapíná světla nebo televizi, když jste pryč. Kupte si nějaký odstraňovač nárazníkových samolepek, pokud ho potřebujete.

Některá bezpečnostní opatření musí instalovat profesionál. Nechte odstranit všechny keře od dveří nebo oken, případně je nahraďte růžemi nebo jinými trnitými rostlinami. Nechte si nainstalovat světla citlivá na pohyb na vnější straně domu. Pořiďte si bezpečnostní systém, který je obtížné deaktivovat.

Zámečníci jsou odborníci na zabezpečení a mohou vám pomoci s několika preventivními opatřeními. Zámečníci vás mohou informovat o tom, jak jsou vaše zámky skutečně dobře zabezpečené, a v případě potřeby je vyměnit za něco lepšího. Mohou také nainstalovat do zárubně dveří zarážky proti vykopnutí, které zabrání tomu, aby někdo dveře vykopnul.

Když budete vědět, jak zabránit vloupání, můžete ušetřit tisíce korun. Najmutí služeb, které vám tato bezpečnostní opatření nainstalují, může stát nějaké peníze, ale je součástí znalosti toho, jak zabránit vloupání.

Nejčastější dotazy

Co zloději hledají?

Při průzkumu zloději hledají jakékoli známky toho, že nejste doma a že máte věci, které stojí za to ukrást. Hledají také známky toho, že je soused pravděpodobně neuvidí. Tyto signály mají mnoho podob, ale nejdůležitější je nedělat si reklamu, dávat najevo, že jste stále doma, a mít dům plně viditelný a bez úkrytů.

Pokud jde o to, co hledají uvnitř domu, zloději chodí do ložnic a prohledávají tam cennosti. Jdou také do všech místností, o kterých mají podezření, že se v nich nachází elektronika. Spousta zlodějů prostě před odchodem prohledá co nejvíce míst. Neukládejte předměty na zřejmá místa.

Jak zabránit zlodějům, aby se zaměřili na váš domov?

Zloději vyhledávají domy, kde je pravděpodobně nechytí. Známky toho, že dům má těžko odpojitelný poplašný systém nebo velkého psa, dělají dům “neatraktivním”.

Vyhledávají také domy s drahými věcmi ponechanými venku. Ujistěte se, že neděláte reklamu tomu, co může zloděj ukrást.

Jak odradíte zloděje v noci?

Pokud chcete vědět, jak odradit zloděje v noci, vězte, že možná máte nesprávnou představu o tom, jak zloději obvykle fungují. K většině vloupání dochází, když nikdo není doma, a ne když je dům plný spících lidí, kteří by se mohli probudit.

Bez ohledu na to je nejlepším způsobem, jak odradit zloděje, kteří se mohou pokusit vniknout do vašeho domu v noci, solidní bezpečnostní systém. Pevné zámky a zapnutý alarm zpravidla zabrání lidem, aby riskovali vloupání.

Jak zabráníte vloupání do domu?

K většině vloupání do firem dochází v noci a k většině vloupání v domácnostech dochází během dne. Klíčem k pochopení toho, jak zabránit vloupání doma, je vědět, jak to udělat, aby nebylo jasné, kdy opouštíte svůj domov.

Můžete mít zapnuté televizory, rozsvícená světla, mít auto na příjezdové cestě nebo použít jinou metodu. Můžete si také nechat nainstalovat zámky s vysokým zabezpečením, které zloděje odradí. To jsou základy toho, jak zabránit vloupání.

Jaké jsou rady zlodějů, jak zabránit vloupání?

Zloději uvádějí, že se většinou vloupávají neuzamčenými dveřmi nebo okny, takže zámky s vysokým zabezpečením jsou nutností. Odstranění keřů a jiných úkrytů je bezpečnostní technikou, která by pro ně podle zpráv zlodějů znamenala problém. Zloději také uvedli, že se vyhýbají domům se zapnutou televizí.

Závěr

Zloději jsou mazaní a vědí, co dělají, takže pokud se chcete dozvědět, jak zabránit vloupání, je důležité pochopit, jak se domy vykrádají a na co si dát pozor.

Co je tedy dobrým cílem? Odpovědí je dům, který je luxusní, nestřežený a nepřehlédnutelný. To znamená dům, kde jsou věci, které stojí za to ukrást, kde pravděpodobně nikdo zloděje nezastihne a případní sousedé ho neuvidí.

Mějte své věci schované. Nedělejte potenciálním zlodějům reklamu, jaké cennosti máte. Pokud váš dům vypadá, že je plný drahých věcí, bude to pro zloděje lákavé.

Ujistěte se, že vaše obrana je co nejlepší. Udělejte dojem, že je někdo doma. Zanechte označení bezpečnostního systému, aniž byste prozradili podrobnosti o tom, jak tento systém deaktivovat. A nechte si do dveří a oken nainstalovat kvalitní zámky a zárubně.

Váš dům by měl být zcela viditelný. Neponechávejte žádné úkryty. Ujistěte se, že všichni vaši sousedé dávají pozor. Mějte kolem svého domu světla aktivovaná pohybem.

Po provedení těchto opatření budete plně chápat, jak předcházet vloupání, a váš dům bude maximálně zabezpečený. Dávejte si pozor na potenciální zloděje a veďte si soupis svých cenností, nejlépe s fotografiemi, abyste v případě krádeže měli větší šanci, že se něco najde.

K dobrému zabezpečení domu patří nejen kvalitní zámky, ale i klíče. Na firmu Autoklíče.cz se můžete s důvěrou obrátit, pokud budete potřebovat vyhotovit náhradní klíče, ať už k vašemu autu, domu, bytu nebo třeba schránce. Kromě autoklíčů a čipových klíčů děláme i klíče vložkové a nábytkové. Neváhejte se na nás obrátit třeba i s požadavkem na moderní zabezpečení vaší firmy.

Všechny novinky najdete na našich sociálních sítích

potřebujete
klíč?

Obraťte se na profesionály. Spojujeme kvalitu, spolehlivost a rychlost dodání. S moderní technologií vyrábíme širokou škálu klíčů pro různé automobilové značky. Díky profesionálnímu týmu a preciznímu zpracování ručíme za kvalitu a funkčnost. Kontaktujte nás a usnadněte si život.
poptat
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram