Chcete-li využít výhod lepšího zabezpečení domácnosti, musíte pochopit, jaké nároky na vás bezpečnostní zařízení kladou. Můžete pasivně přihlížet, jak vaše zabezpečení chrání váš domov, nebo vaše zabezpečení vyžaduje vaši okamžitou reakci, abyste mohli cokoli ochránit?

Při posuzování zabezpečení vašeho domu je důležité najít správnou kombinaci pasivního a aktivního zabezpečení. Směs těchto forem ochrany poskytuje lepší zabezpečení domu tím, že odrazuje zločince při útoku na váš domov a zvyšuje šanci, že někdo na incident zareaguje.

Projdeme si rozdíly mezi pasivní a aktivní ochranou, uvedeme příklady a doufejme, že vyjasníme případná nedorozumění ohledně toho, co je potřeba k získání lepšího zabezpečení domu.

Budeme zkoumat tyto typy bezpečnostních zařízení:

  • Zámky
  • Dveře
  • Okna
  • Světla
  • Kamery
  • Alarmy

Pasivní vs. aktivní zabezpečení

Rozdělení pojmů do binární podoby představuje nejnižší úroveň rozlišení, kdy se z jednoho dělají dva. Toto jediné rozdělení nás nutí vnutit konceptu lepšího zabezpečení domova hodnotovou strukturu. V našem případě to bude hodnota akce. Vyžaduje vaše zabezpečení ke svému fungování akci?

Pokud hlídač nezastaví narušitele nebo pokud alarm houká, aniž by ho někdo slyšel, neexistuje žádné zabezpečení nad rámec sugesce ochrany. Stejně jako odemčené dveře nejsou bezpečné, tak i poplach má smysl pouze tehdy, pokud vyvolá reakci.

Zabezpečení vám může umožnit být pasivní, nebo může vyžadovat aktivní účast. Pasivní zabezpečení poskytuje určitou úroveň ochrany bez ohledu na vaši reakci, zatímco aktivní zabezpečení vyžaduje, abyste pro ochranu jednali. Obojí může odradit od zločinu, ale zločin je zmařen buď pasivně, nebo aktivně.

Pokud zabráníte vloupání do domu, budete na místě reagovat. Pokud však nejste uvnitř domu, musí váš majetek zůstat zabezpečený i bez vás. To, jak moc se spoléháte na jednu formu zabezpečení, určuje, jak moc vaše zabezpečení závisí na vás.

Klíčové poznatky: 

  • Pasivní zabezpečení poskytuje ochranu bez nutnosti lidského zásahu.
  • Aktivní zabezpečení vyžaduje, abyste po upozornění na hrozbu nebo trestný čin jednali.
  • Pokud potřebujete reagovat, potřebujete zabezpečení, které vás upozorní.
  • Pokud nemůžete reagovat, potřebujete zabezpečení, které funguje bez vás.

Příklady pasivního zabezpečení

Zařízení a produkty, které poskytují pasivní zabezpečení, chrání váš majetek, pokud je používáte v souladu s jejich určením. Úroveň zabezpečení jednotlivých produktů se liší, ale všechny jsou závislé na správné instalaci a údržbě, aby bylo dosaženo plné účinnosti.

1. Zámky

I ten nejlevnější zámek poskytuje určitou úroveň pasivní ochrany. Zločinci s největší pravděpodobností vyzkouší vnější dveře a okna, zda se otevřou, než se pokusí překonat vaše zabezpečení. Dokud tyto zábrany zůstávají zavřené, jste vy i váš majetek chráněni.

Pokud používáte pro své dveře nesprávný zámek nebo máte zámek rozbitý, mohou tato zařízení poškodit vaši bezpečnost. Nefunkční zámek může zabránit správnému zavření dveří nebo okna, čímž vznikne mezera, nebo někdy způsobí, že se dveře otevřou dokořán.

Místo abyste s výměnou zámků čekali až na dobu po vloupání do domu, zkontrolujte, zda vás vaše zámky chrání před nejnaléhavějšími hrozbami. Pro lepší zabezpečení domu musíte používat lepší zámky. Běžné prvky zámků s vysokým zabezpečením používají bezpečnostní čepy, silný kov a patentované klíče.

Klíčové poznatky: 

  • Zámek nutí zločince stupňovat svůj útok nebo jít dál.
  • Rozbité zámky mohou způsobit, že dveře zůstanou pootevřené a upoutají pozornost zloděje.
  • Zámky by měly odolávat vrtání, řezání, vypáčení a neoprávněnému kopírování klíčů.

2. Dveře

Dveře jsou nejbezpečnější hranicí, na kterou můžete instalovat zámek. Pro lepší zabezpečení domu používejte dveře z pevnějšího materiálu, například z tvrdého dřeva nebo kovu. Pokud jsou vaše dveře zčásti prosklené, je nutné další zabezpečení. Čím pevnější konstrukci dveře mají, tím jsou bezpečnější.

Dveře z pevného dřeva jsou nejběžnějšími vchodovými dveřmi, ale je pravděpodobné, že se v domě používají i dveře s pevným jádrem a dveře s dutým jádrem. Pro větší pevnost můžete použít také dveře s kovovým rámem. Pokud jste investovali do kvalitního zámku, chtějte jej umístit na pevné dveře.

Úkolem dveří v zabezpečení domu je doplnit vaše zámky a vstupní dveře. Proto mohou být věci, jako je výměna zámku garážových vrat nebo výměna zámku brány, komplikované. Musíte vzít v úvahu, jak zámek a dveře spolupracují, abyste dosáhli lepšího zabezpečení domu.

Klíčové poznatky:

  • Nejbezpečnější jsou dveře z pevného dřeva a kovu.
  • Dveře s dutým jádrem poskytují nejmenší ochranu.
  • Pokud zámek udrží dveře zavřené, musí být dveře dostatečně pevné, aby se nerozbily.

3. Okna

Většina oken neposkytuje příliš velkou ochranu, ale přesto představují formu pasivního zabezpečení. Pro lepší zabezpečení domu potřebujete lepší zabezpečení oken. Nejjednodušším způsobem, jak okna vylepšit, je polepit je bezpečnostní fólií.

Kvalitní bezpečnostní fólie zabrání rozbití skla při nárazu. Při útoku bude sklo stále poškozeno, ale stejně jako všechna pasivní zabezpečení vám získá čas a možná způsobí dostatečné potíže, aby zločinec upustil od svého úsilí.

Pokud není skleněná tabule dostatečně velká na to, aby jí někdo proklouzl, může se přesto dostat skrz a manipulovat s nejbližším zámkem. Součástí lepšího zabezpečení domova je i přemýšlení o tom, jak okna ovlivňují zámky. Okno může pachatelům ukázat, jak je dům zabezpečený.

Dveře v blízkosti okna by měly disponovat oboustranným zámkem, aby někoho nenapadlo rozbít okno a manipulovat se zámkem. Výměna zámku terasových dveří však v tomto případě nemusí zajistit lepší zabezpečení domu, protože sklo je příliš velké.

Klíčové poznatky:

  • Jakkoli je sklo nezabezpečené, stále nabízí pasivní ochranu.
  • Okna lze vylepšit bezpečnostní fólií, která odolá rozbití.
  • Skla, která jsou příliš malá na to, aby se jimi dalo prolézt, lze přesto překonat a dostat se k zámku.

Příklady aktivního zabezpečení

Aktivní zabezpečení lze realizovat několika způsoby. Můžete zdokumentovat trestný čin, zviditelnit trestný čin nebo zaslat upozornění požadovaným respondentům. Těmito prostředky však můžete dosáhnout lepšího zabezpečení domova pouze tehdy, pokud jste vy nebo třetí strana připraveni na základě informací jednat.

1. Světla

Zviditelnění vchodů v okolí vaší nemovitosti je klíčovým prvkem obvodového zabezpečení. Nechcete, aby se zločinci mohli skrývat před pozornými zraky sousedů a kolemjdoucích. Spousta světla může zloděje odradit, ale zastavit je může pouze reakce na jejich přítomnost.

Mnohdy zločinci vyzkoušejí vaši reakci tím, že se přiblíží k domu a zkontrolují, zda se nedostanou do konfrontačního podezření. Pokud se k nim někdo přiblíží nebo je pozdraví, často to stačí k zabránění zločinu. Zloději vědí, že být viditelný nic neznamená, pokud se nikdo nezajímá o to, co vidí.

Používání světel s pohybovými čidly je dobré k tomu, abyste na oblast upozornili pouze v případě pohybu, ale tato zařízení stále potřebují lidskou reakci. Zločinci předpokládají, že obyvatelé tato světla ignorují, takže je na vás, abyste reagovali, aby tento typ zabezpečení fungoval.

Klíčové poznatky:

  • Udržování dobře osvětleného perimetru zvyšuje šanci, že si zločince všimnete.
  • Zloděj se nestará o to, že je viděn, pokud to, že je viděn, nevyvolá reakci.
  • Zloději páchají trestnou činnost i ve dne, takže světlo není odstrašujícím prostředkem, na kterém záleží.

2. Kamery 

V obytných domech se běžně používají monitorovací kamery, které se prodávají jako "bezpečnostní kamery". Desítky let studií o účinnosti bezpečnostních kamer však prokázaly, že mají vliv na prevenci kriminality pouze ve spojení s dalšími bezpečnostními opatřeními.

Pokud najdete nejlepší místa pro instalaci kamer v domě a jeho okolí, můžete odhalit hrozby a dozvědět se, jak zlepšit své zabezpečení. Tyto informace však musíte přijmout a jednat. Kamery samy o sobě k lepšímu zabezpečení domu přispívají jen velmi málo.

Když sami vylepšujete zabezpečení svého domu, může se kamera zdát jako dobrý doplněk, ale nemá nic společného s realistickými očekáváními. Například nezabrání krádežím majetku, ani ji nevyužijete k tomu, abyste získali svůj majetek zpět. Videozáznamy mohou pomoci při stíhání zločince, ale bohužel jen velmi zřídka pomohou při jeho dopadení.

Klíčové poznatky:

  • Samy o sobě kamery nejsou smysluplným prostředkem odrazujícím od trestné činnosti. 
  • Záznamy z bezpečnostních kamer umožňují nahlédnout do zranitelných míst až po zdokumentování trestného činu.
  • Záznamy pomáhají při stíhání pachatelů trestné činnosti.
  • Použitelné záznamy jen zřídka pomáhají při zatýkání nebo získávání odcizeného majetku.

3. Alarmy

Některé domy se stávají terčem útoků právě proto, že jsou vybaveny alarmy. Může to být signál, že uvnitř je něco, co stojí za ochranu. Někteří zloději mají zkušenosti s konkrétními systémy a vědí, jak je vyřadit z provozu. Takže je třeba myslet na poplašný systém nejen jako na odstrašující prostředek.

Pokud zločinec pozná, že váš alarm nezavolá bezpečnostní agenturu nebo policii, nemusí ho od vloupání odradit ani to. Pro lepší zabezpečení domu je skutečně důležité, aby na poplach někdo reagoval. Nestačí si myslet, že hlasitý zvuk přiláká pozornost, natož pomoc.

Mnohokrát se stává, že lidé alarm ignorují. Je to proto, že většina lidí se s alarmy setkává pouze při falešných poplaších. Sousedé tedy pravděpodobně ani nevstanou z postele, dokud vedle nehlučí alarm několik minut.

Alarmy většinou nejsou účinným zlepšením zabezpečení domova, protože uživatelé nechápou, že jsou to stále oni, kdo se podílí na vytváření lepšího zabezpečení domova. Můžete investovat do strážních dveří a výcviku, takže váš alarm také zareaguje, ale pes stále potřebuje vaši pomoc při řešení problému s narušitelem.

Klíčové poznatky:

  • Označení poplašného zařízení může z vašeho domu udělat cíl pro zločince. 
  • Zásah třetí strany zaručují pouze alarmy s monitorovaným zásahem strážce.
  • Pes poskytuje poplach a reakci, ale stále vyžaduje lidskou pomoc.

Nejčastější dotazy

Proč nezaměňovat definice pasivní a aktivní bezpečnosti?

Protože se zdá, že pasivní bezpečnostní opatření vás chrání aktivně, mohli byste uvažovat o tom, že je budete nazývat aktivní ochranou. Až na to, že zámky, dveře a okna nepůsobí, ale existují. A aktivní zabezpečení vás pasivně nechrání, byť pasivně existuje. 

Jak jsou zámky, dveře a okna pasivně chráněné, když je aktivně zamykáte?

Zámek není zámkem proto, že zamyká, ale proto, že otevírá. Zabezpečení musíte deaktivovat, jinak byste jím byli uvězněni. To znamená, že veškeré zabezpečení je třeba občas znovu aktivovat. I pasivní zabezpečení je třeba aktivovat, ale je třeba, aby na něj uživatel aktivně reagoval.

K čemu je mi aktivní zabezpečení, když mám nejlepší pasivní zabezpečení?

Pasivní zabezpečení je lepší, pokud můžete reagovat, když je prověřováno. Ani ty nejlepší zámky vstupních dveří nedokážou odolat dlouhodobým útokům hrubou silou. Je třeba, aby vaše pasivní zabezpečení získalo dostatek času na to, aby si někdo všiml pokusu o vloupání a zareagoval na něj dříve, než se mu to podaří.

Závěrečné úvahy

Každý typ zabezpečení vyžaduje správné používání a musí být udržován v provozuschopném stavu. Pasivní zabezpečení, jako jsou zámky, dveře a okna, lze vylepšit tak, aby zabránily pachatelům ve vloupání. Aktivní zabezpečení nezabrání zločincům vniknout dovnitř, ale může vám pomoci rozpoznat, že jsou v okolí.

Pro lepší zabezpečení domu potřebujete jak pasivní, tak aktivní zabezpečení. Ani sebelepší pasivní zabezpečení nemůže zloděje odradit navždy. Někdo musí být upozorněn, aby odradil skutečně odhodlané zločince.

Vždy je vhodnější spoléhat se na pasivní zabezpečení nad aktivním. Pokud nezlepšíte zabezpečení vchodových dveří dobrým zámkem a pevnými dveřmi, nemusíte mít čas reagovat na to, co se děje. 
Budete-li potřebovat k vašemu kvalitnímu zabezpečení domova i kvalitní náhradní klíče, můžete se s důvěrou obrátit na firmu Autoklíče.cz. Kromě klíčů k automobilům a motocyklům, zhotovujeme i klíče k vložkovým, čipovým, schránkovým a nábytkovým zámkům. Instalujeme též moderní zabezpečovací systémy.

Zajímá vás, jaké jsou výhody a nevýhody vlastnictví obytného vozu, než se rozhodnete pro koupi ojetého, nového nebo pro pronájem? Přečtěte si všechny tipy a informace o výhodách a nevýhodách obytných vozů.

Patříte k lidem, které "velká příroda" neustále volá?

Je to něco, co mnozí majitelé obytných vozů slyšeli a zažili, a je to možná jediný důvod, proč si tato vozidla pořídili - aby mohli být venku a byli flexibilní.

Obytné automobily nebo vhodně nazývané rekreační vozidla (RV) jsou pohodlná vozidla, která umožňují těm, kdo je vlastní, dostat se z města a vyrazit za malým dobrodružstvím. Jejich přitažlivost spočívá v tom, že mohou mít mnoho různého vybavení jako mobilní domov.

A obytný vůz si nemusíte kupovat jen proto, abyste v něm bydleli. Existuje mnoho milovníků obytných vozů, kteří je prostě využívají jednou za měsíc nebo v teplejších měsících pro své dovolené či prodloužené víkendové pobyty.

Přesto s typem výhod, které může obytný vůz nabídnout zapáleným dobrodruhům a kempařům, existují i některé nevýhody vlastnictví takového vozidla.

Věci jako náklady na palivo, pojištění, neustálá (a drahá) údržba a další omezení mohou snadno vzít radost z vlastnictví nebo dokonce cestování a kempování v těchto vozidlech.

Vyplatí se tedy obytný vůz? Níže si přečtěte některé z nejčastějších výhod a nevýhod obytných vozů.

1. Balení je mnohem jednodušší

Možná o tom nepřemýšlíte, ale pokud používáte obytný vůz k cestování a jste často na cestách, může vám to ušetřit spoustu času!

Při vlastnictví obytného vozu mohou klady a zápory, které je třeba zvážit, souviset s časem. Pokud vlastníte své vozidlo, pak bude časem vyžadovat jen málo balení.

S vlastním obytným vozem jsme v něm nechávali téměř vše, když jsme necestovali.

Vše, co jsme nepotřebovali ihned doma, jako jsou osobní věci nebo potraviny a předměty denní potřeby, které nepodléhaly zkáze, jsme nechávali v obytném voze.

Vzpomeňte si na hry a hračky, židle, kempinkové vybavení a vybavení do přírody. Měli jsme je uložené ve vnějších úložných místech, prostě připravené a čekající na to, až se kdykoli vydáme na cestu.

Předměty denní potřeby, jako jsou role toaletního papíru, některé oděvy, přikrývky, polštáře a čisticí prostředky, nikdy neopustily obytný vůz a byly uloženy ve vnitřních skříňkách.

Potraviny nepodléhající rychlé zkáze, jako jsou konzervy nebo limonády v plechovkách, mohou být v obytném voze uchovávány v době nečinnosti i po celé měsíce!

Vzhledem k tomu, že dnešní obytné vozy jsou konstruovány s ohledem na prostor (zejména větší modely), bude v nich dostatek místa pro uložení téměř čehokoli.

Pokud si obytný vůz pronajímáte, pak bude příprava na odjezd trvat mnohem déle, zvláště pokud bude vaše cesta dlouhá.

Musíte všechno vystěhovat z auta, zvyknout si na nový prostor, všechno do něj vměstnat, nezapomeňte si ověřit, zda je obytný vůz již dodáván s několika nástroji, abyste je neměli nutně dvakrát. Rozhodně je to něco, co byste měli zvážit na svém seznamu výhod a nevýhod obytného vozu.

2. Dobře poznáte své vozidlo

Každý obytný vůz je tak trochu stejný a zároveň úplně jiný!

Chvíli trvá, než se naučíte drobné zvláštnosti, které dělají každý obytný vůz jedinečným, zvláště když si pronajmete přestavěný obytný vůz!

Naučte se ovládat svůj obytný vůz, abyste si cestu co nejlépe užili a byli efektivní při spotřebě energie.

Pokud máte svůj obytný vůz, časem si zvyknete na to, jak funguje, budete vědět, když se vám bude něco zdát neobvyklé, budete schopni s jistotou říci, jak dlouho vám vydrží zásoby.

To jsou věci, které vám zpříjemní cestu (kdo by chtěl čistit přetížený záchod?), když víte, co vás čeká a kdy je třeba vypustit nebo doplnit nádrže nebo se připojit v kempu.

Když máte vlastní vozidlo, zvyknete si také na jeho rozměry, což vám pomůže vyhnout se škrábancům na vozidle a umožní vám to pohodovější cestu.

3. Dobrodružství můžete zažít kdykoli

Sotva co zažehlo našeho dobrodružného ducha tak jako vlastnictví vlastního obytného vozu.

Bylo tak flexibilní vědět, že můžeme nasednout do našeho obytného vozu a odjet do další destinace, která nás napadne (v rámci možností, chacha!).

Byly víkendy, kdy jsme neměli nic naplánováno, ale prostě jsme zjistili, že bude skvělé počasí, a rozhodli jsme se z rozmaru vyrazit na prodloužený víkend.

Pro nás, rodinu s dětmi, vyžadují dobrodružství obvykle mnohem více plánování, ale když víte, že budete mít střechu nad hlavou, suchou postel a dostatek jídla pro všechny, je mnohem snazší spontánně podnikat výlety.

A rozhodně nám vlastnictví obytného vozu usnadnilo kempování, protože nám prostě dodalo novou úroveň pohodlí a jistoty, která by nám bránila v tom, abychom prostě jeli kempovat v autě se stanem (zvláště pokud bylo deštivé počasí).

Takže pokud chcete více poznávat, obytný vůz bude doslova i obrazně tím pravým vozidlem, jak toho dosáhnout!

4. V obytném autě můžete i bydlet

Další využití, které mnozí majitelé obytných vozů objevili, je, že se z něj může stát domov - doopravdy!

Pokud vlastníte obytný vůz, může se pro vás stát dočasným domovem v době, kdy se ten stálý buď dezinfikuje, nebo renovuje. Člověk tak nemusí jezdit příliš daleko nebo utrácet peníze za hotel.

Stejně jako mnoho lidí, kteří již zvážili výhody a nevýhody bydlení v obytném voze, a tento trend v posledním desetiletí vzrostl, můžete žít po celý čas ve svém domě na kolech. To vám při poznávání ušetří spoustu nákladů na bydlení, což platí obzvlášť v případě, že se nebojíte odjet mimo dosah elektrické sítě a v případě potřeby využíváte jen kempy.

Většina moderních modelů je vybavena ledničkou, sporákem, koupelnou a sprchou, a poskytuje vám tak základní zázemí pro bydlení a dokonce i několik vymožeností, jako je mikrovlnná trouba a trouba, vestavěná televize, satelitní přípojka a DVD přehrávač pro sledování filmů nebo poslech oblíbených audioknih. 

Další výhodou je, že mnoho modelů má ke kabině připojené centrální vytápění a klimatizační jednotky, díky nimž vám bude dobře a útulně za každého počasí!

Výhodou je, že ve vozidle je sociální zařízení, které vám usnadní bydlení nebo cestování. Odpadá tak nutnost zastavovat na přestávky na toaletu během dlouhé cesty. Vestavěné sprchy - s teplou a studenou vodou - znamenají, že můžete zůstat hygienicky čistí i na několikadenních výletech mimo silnice.

Chladnička nabízí cestujícím mimo jiné možnost uchovávat mražená jídla a studené nápoje. A přítomnost sporáku nebo mikrovlnné trouby znamená, že si můžete připravit jídlo a bezpečně ušetřit peníze za stravování mimo domov během cesty.

Většina obytných vozů má také malý jídelní stůl a sedadla, kde si můžete jídlo vychutnat.

Samozřejmě můžete bydlet i v obytném voze s mnohem menším vybavením, než jaké se nachází v nejnovějších modelech obytných vozů!

Mnoho lidí žije celý rok v menších přestavěných obytných vozech minimalistickým způsobem. Záleží jen na tom, jaký typ uživatele obytného vozu jste.

Díky dnešním technologiím můžete uvnitř svého domova na kolech žít, pracovat a být ve spojení odkudkoli na světě.

To platí zejména pro ty, kteří se rozhodnou kempovat v plně vybaveném kempu. Tyto konkrétní kempy nabízejí připojení k elektřině, vodě a kanalizaci.

5. Je to životní styl

Navzdory trendům, které se objevují kolem toho, že je člověk uživatelem obytného vozu po celý rok, a navzdory tomu, jak skvěle a svobodně to vypadá, být majitelem obytného vozu je životní styl.

Lidé jsou do něj opravdu zapálení a rádi se baví s ostatními majiteli obytných vozů. S motorkáři je to trochu stejné, vždy se navzájem poznávají.

Znám rodiny, které vlastní obytný vůz a vždy alespoň jednou za měsíc vyrážejí za dobrodružstvím, aby si užili společné chvíle a vzpomínky. Je to mimořádně dobrý čas na sblížení a vymanění se ze staré rutiny, která nás může učinit nevrlými a nepříjemnými pro naše blízké.

Nemáte moc možností, než se družit buď se svou rodinou, protože je to tak malý prostor, ale také s ostatními táborníky v okolí, kde se nacházíte.

V interiéru toho můžete dělat jen velmi málo, i když máte ve svém obytném voze nejmodernější technologie. Nakonec budete venku, budete si užívat pobytu venku, dýchat čerstvý vzduch a poznávat nové lidi. V ničem z toho nevidím nevýhodu!

Nevýhody vlastnictví obytného automobilu nebo karavanu

1. Náklady na vlastnictví obytného vozu

Ačkoli má vlastnictví obytného vozu spoustu výhod, existuje několik problémů, kterým musí majitel obytného vozu čelit.

Abyste si mohli koupit obytný vůz, musíte mít samozřejmě nějaké peníze.

Ceny obytných vozů a nákladů na jejich pořízení se výrazně liší v závislosti na tom, jakou velikost a model si pořídíte, zda kupujete starý obytný vůz nebo nový, nebo zda se jedná o designový obytný vůz či jednoduše o starou dodávku nebo školní autobus, který jste ochotni upravit.

Při koupi obytného vozu jsme mohli utratit jen omezené množství peněz. Museli jsme si pořídit ojetý, 10 let starý model, který neměl tolik vybavení.

Modely, které jsme si mohli pronajmout na týden jen za zlomek peněz, které jsme utratili za jeho koupi, byly mnohem vybavenější, novější a lepší.

Koupit si nový obytný vůz stejného modelu, jaký jsme si kdysi pronajali, by nás stálo kolem 1,5 milionu, které jsme vůbec neměli. Takže místo toho jsme si ho pronajali a prožili báječných 10 dní v naprostém luxusu a pohodlí.

Při koupi obytného vozu jsme se museli spokojit s mnohem menší částkou, a i ta byla fajn. Věděli jsme, co můžeme očekávat.

I když najdete nejlepší obytný vůz za dané peníze, není to jen o ceně obytného vozu. Musíte připočítat pojištění a silniční daň, které vyplývají z vlastnictví a provozu jakéhokoli vozidla.

Celkově to mohou být poměrně vysoké počáteční náklady na vlastnictví obytného vozu a nemusíte je mít. V takovém případě je nejlepší si obytný vůz na několik dobrodružství v roce pronajmout.

2. Náklady na údržbu obytného vozu

S každým vozidlem je spojeno to, že potřebuje údržbu. Proto k nákladům na vlastnictví obytného vozu připočtěte (opakující se) náklady na údržbu obytného vozu.

Pokud bude obytné auto stát příliš dlouho na příjezdové cestě, ztratí energii z baterie, kterou bude třeba vyměnit, což vás bude stát peníze. Je třeba neustále kontrolovat stav nabití baterie.

Ale také výlety mohou být na jednu stranu drahé.

Naštěstí má většina obytných vozů zabudovaný generátor poháněný benzinem, který dokáže dobíjet baterie a provozovat elektřinu v kabině. Nevýhodou však je, že generátory jsou hlučné, znečišťují ovzduší a také potřebují benzín, který musíte mít k dispozici.

Stejně jako u každého vozidla se může stát, že věci prostě přestanou fungovat a vy je budete muset nechat opravit nebo si je opravit sami. Nejen motor a mechanika, ale i vestavěné systémy potřebují údržbu.

Někdy vám prostě přestane fungovat lednička, a pokud ji považujete za důležitou pro své potěšení, musíte ji opravit nebo nechat opravit, zvláště když máte staré Winnebago ze 70. let.

Nejhorší je, že pokud neudržujete a nepřidáváte do toalety chemikálie, může mít výlet určité nežádoucí aroma.

I když to není jediný problém majitelů obytných vozů, musíte dbát na časté vyprazdňování septiků. Chemikálie sice mohou odstranit zápach, ale neodstraní jeho zdroj. Pronájem obytných vozů může také vyžadovat vyprazdňování nádrží.

Jelikož je obytný vůz mobilní, potřebuje ke svému provozu drahé palivo. Nejenže potřebuje benzín nebo naftu, ale také propan pro ledničku a sporák. Doplňování těchto dvou paliv může být drahé; zejména proto, že obytné vozy jsou notorickými žrouty paliva.

O tyto drobnosti se při pronájmu nemusíte tolik starat, protože společnost se postará o to, abyste na cestu vyrazili se vším doplněným a vozidlo bylo zkontrolováno.

3. Náklady na skladování

Tyto náklady byste neměli podceňovat. Skladování může být určitě další bolestí hlavy.

V mnoha městech platí vyhláška, podle které nelze parkovat s obytným vozem před domem nebo na vlastní příjezdové cestě. Na druhou stranu v místech, kde je to povoleno, se na příjezdové cesty nemusí tato vozidla vejít, protože jsou poměrně vysoká a široká.

Některá města dokonce nedovolují, abyste jimi s některými obytnými automobily projížděli v závislosti na jejich nízkoemisních zónách.

Pokud tedy necestujete pořád a svůj obytný vůz si užíváte jen několikrát do roka, může být alternativa uskladnění drahá.

Existují skladovací prostory pro obytná vozidla; za uskladnění vozidel v některém z těchto zařízení se však platí měsíční poplatek a často jsou vzdáleny několik kilometrů od bydliště majitele.

4. Existují omezení, kam můžete jet

Pokud si myslíte, že vlastníte obytný vůz, abyste mohli jet všude, zastavte se na chvíli právě zde.

I když vám obytný vůz poskytuje mobilitu, z hlediska výletu je majitel obytného vozu často omezen v tom, kam může jet. To je důvod číslo jedna, proč se mnoho lidí rozhodne, že je lepší vlastnit cestovní přívěs, protože ho můžete postavit a mít volné auto.

S obytným vozem nelze jet všude, a tím nemyslím jen fyzicky, jako je dosažení míst za oceánem, ale některá místa to prostě neumožňují.

Někdy jsou ve městech nízkoemisní zóny a nelze jimi projíždět se všemi typy obytných vozů. Také některé kempy tato vozidla nepovolují. V jiných případech existují omezení velikosti jednotlivých pozemků.

Některé kempy se liší v tom, co nabízejí uživatelům obytných vozů. Některé nabízejí plné přípojky, zatímco jiné pouze částečné. Existuje mnoho míst, která nemají žádné přípojky.

Pokud se tedy chystáte do nové oblasti, musíte si dobře promyslet plánování cesty a ujistit se, že se dostanete na všechna místa na vaší trase.

5. Problémem může být prostor

I když jsou obytné vozy domovy na kolech, mohou být stísněné.

Postele a matrace mohou být tvrdé nebo malé, v kabině nemusí být dostatek místa k pohybu a úložný prostor není zcela stejný jako v domě.

A jak jsme již uvedli, vzhledem k průběžným nákladům na vlastnictví obytného vozu to může znamenat, že budete chtít všechny své dovolené a rekreace absolvovat s obytným vozem.

Něco jiného je strávit týden v obytném voze a užít si zábavu s novou hračkou tím, že si pronajmete obytný vůz. něco jiného je cítit se vázán na to, že musíte všechny své dovolené absolvovat tímto způsobem, protože se vám to musí finančně vyplatit.

Pokud bydlíte v obytném autě, může být problém s prostorem ještě větší, protože většina vašich věcí se bude nacházet právě tam. A pokud ne, musíte opět počítat s náklady na skladování.

Pokud jste typ člověka, který potřebuje svůj prostor, pak vlastnictví obytného vozu nemusí být pro vás! I tak si ale můžete užít zábavu v pronajatém obytném voze během příležitostného výletu.

Měl bych si koupit obytný vůz?

Vlastnictví obytného vozu má své nevýhody. Má ale také svou odměnu.

Je samozřejmě na vás, abyste se rozhodli, zda si obytný vůz koupíte, nebo ne, a za nějaký čas si užijete dovolenou v pronajatém obytném voze.

Vlastnili jsme i pronajímali obytné vozy a pro nás, kteří momentálně nejsme cestovatelé na plný úvazek, je prostě nevyužíváme natolik, abychom ospravedlnili náklady na jejich pořízení, a tak jsme se rozhodli ten náš prodat.

Majitelé obytných vozů musí věnovat velkou péči údržbě vozidla a dobře se připravit na každou cestu. Radosti z kempování ve vozidle mohou daleko předčit jeho negativní stránky.

Při hodnocení kladů a záporů vlastnictví obytných vozů vezměte v úvahu tyto body.

Pokud si kupujete obytný vůz za účelem bydlení, má to velké výhody. Pokud nejste však zruční při odstraňování problémů a nemáte čas na poznávání a maximální využití obytného vozu, pak možná jeho koupě není pro vás to pravé.

Místo toho si užijte flexibilitu pronájmu, pokud chcete opravdu vyrazit za dobrodružstvím.

Ale pozor, pronájem obytného vozu je příčinou závislosti na obytném voze číslo jedna a způsobí, že si ho budete chtít koupit!

Zda si pořídíte nebo jen třeba pronajmete obytný vůz, necháme úplně na vás, nezapomeňte ale, že u nás v Autoklíče.cz si můžete nechat zhotovit klíče k mnoha značkám automobilů a také ke dveřím nepohyblivých domů a ke schránkám či nábytkovým skříním. Děláme též klíče čipové i moderní zabezpečovací systémy.

I v tomto ročním období lidé odjíždějí z města na delší dovolenou. I když se rodinný výlet může vydařit, někdy se může stát, že po návratu domů najdeme nepořádek, se kterým se musíme vypořádat, nebo ještě hůře - katastrofu. Těšíte se na cestu? Příprava domova na dovolenou je velmi důležitým krokem. Níže uvedený seznam vám pomůže jako připomínka věcí, které je třeba udělat před odjezdem, abychom si zajistili klidný spánek během své nepřítomnosti!

Začneme úkoly, které je třeba udělat co nejdříve, a pak se dostaneme k těm, které je třeba udělat těsně předtím, než vyrazíte ze dveří. Jsou celkem samozřejmé, ale přesto je vysvětlíme! 

Připravte se a užijte si dovolenou!

Dejte sousedovi nebo kamarádovi náhradní klíč nebo si najměte hlídače domu

Pokud máte náhradní klíč pod rohožkou u vchodových dveří, zvažte, zda ho neukrýt na méně nápadné místo. I oblíbený falešný kámen je volbou - pokud ho ovšem také dostatečně schováte. Náhradní klíč je ovšem lepší uschovat u kamaráda nebo souseda. Ujistěte se, že někdo, komu důvěřujete, má náhradní klíč od vašeho domu pro případ, že se něco pokazí a vy budete potřebovat, aby se někdo dostal do vašeho domu, zatímco jste na cestách, nebo nedej bože, že během dovolené ztratíte svůj vlastní klíč.

Požádejte souseda, aby jednou týdně zkontroloval váš dům, když jste pryč, zda se do něj někdo nevloupal a všechno je na svém místě. Samozřejmě bude záležet na tom, jak moc můžete svým sousedům důvěřovat, ale nám se to rozhodně osvědčilo.

Ať už je to soused, kamarád nebo  hlídač domu, kterého jste si najali, nechte někoho, aby pravidelně sledoval váš dům. Určitě se vám na prahu stále objevují nabídky na rozvoz pizzy apod., takže si najděte milou osobu, která vám je sebere. I když máme hlídače, je vhodné sousedy informovat, když jsme pryč, dát jim naše telefonní čísla a sdělit jim, koho mohou očekávat při kontrole domu, aby si mohli povšimnout něčeho podezřelého.

Pokud byste potřebovali vyhotovit náhradní klíče není nic jednoduššího než je dopravit na jednu z poboček Autoklíče.cz, kde vám rádi uděláme duplikáty na počkání.

Požádejte souseda nebo kamaráda, aby vám vyzvedával poštu

Zabraňte tomu, aby se váš dům stal snadnou kořistí pro zloděje, tím, že zamezíte hromadění pošty a nedáte tak najevo, že jste pryč. Ujistěte se, že máte někoho, kdo vám v době vaší nepřítomnosti vybírá poštu. Poštovní schránka přeplněná dopisy prostě křičí "nejsme doma"!!!  Pokud můžete pozastavit předplatné novin nebo časopisů, je to také skvělý nápad! Pozor na to, že jiné doručovací služby budou balíky stále doručovat, takže se vyhněte objednávkám v předstihu před odjezdem.

Zajistěte opatrování pro svého domácího mazlíčka

To je samozřejmé. Ujistěte se, že zvířátka jsou během vaší nepřítomnosti dobře nakrmená, napojená a milovaná. Zařiďte, aby vaši domácí mazlíčci mohli zůstat u přátel nebo rodiny, nebo si domluvte hlídání domácích mazlíčků. V současné době je na internetu řada skvělých hlídačů, kteří se o vaše chlupáče postarají zdarma výměnou za ubytování. Budete šťastnější, když budete vědět, že je o vašeho mazlíčka dobře postaráno.

Zaplaťte účty

Před odjezdem se postarejte o všechny účty. Nechcete přece, aby se něco zpozdilo, zejména účty za elektřinu/plyn, aby vám uprostřed zimy nevypadlo topení. Ujistěte se, že všechny účty jsou zaplaceny, nebo si naplánujte jejich zaplacení na dobu vaší nepřítomnosti. Je to lepší než se vrátit domů s nepříjemnými poplatky za zpoždění nebo ještě hůře s vypnutými službami.

Vylaďte alarm

Ujistěte se, že se váš alarm postará o dům v případě nouze. Ujistěte se, že jsou baterie nabité, a v závislosti na vaší bezpečnostní agentuře  jim dejte vědět, že odjíždíte. Můžete změnit, koho v případě nouze upozorní, ale některé to vyžadují písemně, takže plánujte dopředu! Pokud alarm nemáte, vřele doporučujeme si nějaký pořídit.

Nastavte světla na časovače

Zloděje zmátnente tím, že večer to bude vypadat, jako byste byli doma. Můžete použít jednoduchý časovač nebo si opatřit nějaký důmyslnější, který lze naprogramovat na více režimů a ovládat ho i v době vaší nepřítomnosti.

Vyprázdněte ledničku od rychle se kazících potravin

Před odjezdem si naplánujte, jak jídlo a pití během týdne spotřebujete. Snězte všechno, co se může zkazit, nebo přebytečné jídlo zkompostujte. Nezapomeňte si tento úkol přidat na seznam věcí, které musíte před cestou udělat! Nechcete se přece vrátit domů a narazit na zkyslé mléko nebo plesnivé zbytky jídla. Vyhoďte proto všechny potraviny, které se během vaší nepřítomnosti zkazí, nebo je rozdejte rodině a přátelům

Zamrazte si vydatné  jídlo na dobu, až se vrátíte

Před odjezdem si připravte nějaké jídlo, abyste si po návratu domů mohli pochutnat na vydatném pokrmu. Uvařte si jídlo a dejte ho do mrazáku. Zatímco organizujete ledničku pomocí výše uvedeného kroku, jděte a uvařte zdravé jídlo z potravin v ledničce, snažte se využít vše, co můžete, než to vyhodíte. Nechcete se přece vrátit z dovolené domů, zejména pokud je cesta velmi dlouhá, a po příjezdu vařit jídlo pro rodinu nebo muset jít nakoupit potraviny. To je něco, co můžete snadno udělat několik dní před odjezdem a co vám návrat domů velmi usnadní. Připravte si tedy jídlo a dejte ho do mrazáku, abyste po návratu z dovolené měli večeři již připravenou.

Posekejte trávník

Pokud budete pryč dostatečně dlouho, aby trávník vypadal zarostle, než se vrátíte, posekejte trávu o něco níže než obvykle. Nechcete, aby neupravená zahrada byla signálem pro zločince, že jste pryč.

Zajistěte, aby vám někdo zaléval rostliny

Máte úchvatnou zahradu nebo pokojové rostliny, které potřebují pravidelnou péči? I o ně je třeba se postarat v době vaší nepřítomnosti. Domluvte se proto s někým, kdo k vám přijde a rostliny zaleje.

Úklid domácnosti

Není nic horšího než se vrátit z dovolené a hned se věnovat domácím pracem. Proto ukliďte dům odshora dolů, pořádně vyluxujte podlahy, odstraňte z podlahy všechny chlupy a chmýří od domácích mazlíčků, vyčistěte a vyměňte ložní prádlo a ustelte postele. Nejlepší věc na návratu domů je vlézt do super čerstvé a dobře ustlané postele. Jen zkuste vymyslet něco lepšího. Připravte si domov tak, abyste, až se vrátíte, nemuseli nic dělat (kromě vybalování). Není nad to, když se vrátíte domů do čerstvě uklizeného a čistého domu. Hloubkový úklid by navíc měl odradit všelijakou havěť.

Uzavřete krabice s potravinami a suchým zbožím

Asi nejlepší je všechno sníst, ale pokud jste se už při vyklízení lednice přejedli, můžete suché potraviny prostě zapečetit. Postačí vám na to obyčejné klipsy či kolíčky, nebo věci rozložte do sklenic, pokud chcete mít spíž, která vypadá jako na Pinterestu.

Spusťte myčku nádobí

Nechat jídlo ulpělé na nádobí po celou dovolenou je děsivé..

Vytřít pračku do sucha

Ujistěte se, že v pračce nezůstalo žádné vlhké oblečení, a pak vysušte buben a těsnění, aby se v době vaší nepřítomnosti nevytvořila plíseň.

Nastavte termostat

Změňte nastavení termostatu, abyste neplýtvali energií na vytápění/chlazení prázdného domu. Samozřejmě dbejte na to, aby bylo příjemně i domácím mazlíčkům a hlídačům. Pokud je právě zimní období, dbejte na to, abyste nesnížili teplotu natolik, že by mohlo dojít k zamrznutí potrubí.

Odpojte elektrické spotřebiče ze zásuvky

To je jedna z věcí, na kterou možná zapomenete, ale doporučuji ji zařadit na seznam věcí, které je třeba udělat před odjezdem na dovolenou. Ušetřete si trochu energie a peněz a vyhněte se nebezpečí požáru, když budete pryč, a to tak, že odpojíte všechny spotřebiče, které nemusí být během vaší nepřítomnosti zapnuté (myslím sušičku prádla, toustovač atd.).

Hloubkové čištění drtiče odpadků

Ujistěte se, že v drtiči odpadků nezůstanou zbytky jídla. Je dobré do něj hodit pár kostek ledu a trochu citronové šťávy, aby se vyčistily lopatky. Pak z trochy jedlé sody a octa vytvoříte pěkný šumivý čistič na boční strany. Nezapomeňte vyčistit také gumové sítko mezi dřezem a drtičem!

Přepněte ohřívač teplé vody do prázdninového režimu

O tom, co dělat s ohřívačem vody, se vede spousta debat. Pro úsporu energie a peněz je však vhodné přepnout ho do prázdninového režimu (nebo na nejnižší nastavení teploty). Někdo radí zavřít přívod vody a ohřívač úplně vypnout, ale to může způsobit zamrznutí a prasknutí potrubí nebo poškození ohřívače. Pokud elektrický ohřívač vypnete úplně, ujistěte se, že jste ho nejprve naplnili vodou (pokud jste zavřeli i vodu), než opět zapnete napájení ohřívače. Pokud to uděláte v nesprávném pořadí, mohlo by to znamenat, že zničíte topné těleso, pokud není ponořené ve vodě.

Zavřete přívod vody

Odpojení hlavního přívodu vody se doporučuje, aby se zabránilo únikům a zaplavení. O tom se však vedou diskuse v závislosti na vašich spotřebičích a jejich reakcích. Samozřejmě nechte vodu puštěnou, pokud potřebujete zavlažovat zahradu nebo pokud ti, kteří hlídají váš domov, potřebují vodu například na toaletu.

Zatáhněte žaluzie a zavřete nebo zamkněte okna

Zatažením žaluzií nebo závěsů zabráníte tomu, aby se někdo díval do místnosti. Když už tam budete, zkontrolujte, zda jsou všechna okna zavřená, popřípadě zamčená.

Zkontrolujte garáž, zda se v ní nenachází nějaké zvíře, a zamkněte ji

Když jsem byla malá, ztratila se mi o Vánocích moje milovaná kočka. Byla jsem zdrcená a byla jsem si jistá, že je mrtvá, ale po třech týdnech se objevila. Nějaká detektivní práce nám napověděla, že byla zamčená v něčí garáži, když byl někdo na dovolené. Láme mi to srdce, takže prosím, než zamknete, zkontrolujte, jestli tam nejsou zvířátka!

Vyneste odpadky

Nevracejte se domů na zapáchající skládku. Vyneste odpadkové koše. Nechcete se přece vrátit domů s přeplněnými popelnicemi, proto se před odjezdem ujistěte, že jste umístili popelnice ven na den odvozu. Ještě lepší je, pokud máte přátelské vztahy se sousedy, požádat je, aby to v den svozu udělali za vás, než aby popelnice stály po celou dobu vaší nepřítomnosti před domem. Když máte velkou rodinu, není žádná legrace vynechat den svozu odpadků, určitě se to nasčítá.

Ujistěte se, že jsou všechny vaše dveře a okna zamčené

Než opustíte dům, obejděte ho a rychle zkontrolujte, zda jsou všechny dveře a okna zavřené a dobře zamčené zevnitř. Zdá se to jako jednoduchá věc, ale většina lidí pouze zavře okna, ale ve skutečnosti je nezamkne (některá okna mají vnitřní klíč). Asi to nevíte, ale vloupat se do domu, jehož okna jsou zavřená a nejsou zamčená, není pro zloděje ve skutečnosti tak těžké. Tyto jednoduché kroky zvýší vaše šance, že se vrátíte do čistého a bezpečného domova, a usnadní vám vybalování.

Autoalarmy patří k nejlevnějším bezpečnostním řešením, která byste měli zvážit pro zabezpečení svého vozu. Jen v roce 2020 bylo v celé republice odcizeno více než 2500 automobilů, přičemž jen málo z nich bylo nalezeno. V takové kritické chvíli je důležité starat se o bezpečnost a zabezpečení svého vozu. Možnosti autoalarmu jsou praktické, cenově dostupné a jednoduché na použití, tudíž mohou snížit riziko krádeže auta. Hlasitý alarm jistě upoutá pozornost sousedů a kolemjdoucích a zabrání tak zloději v krádeži vašeho vozu. Pokud již máte alarm nainstalovaný, ale potřebujete ho opravit, obraťte se na certifikovaného zámečnického technika, který vám pomůže s opravou nebo výměnou. Pokud se váš autoalarm bezdůvodně spustí, znamená to také, že je někde závada.

Bezpečnost vašeho vozu je stejně důležitá jako bezpečnost firem a domácností. Mnoho zlodějů je dobře vyškoleno a jsou experty na krádeže aut. V dnešní době, kdy vše ovládá technika, je tedy nezbytné zabezpečit svůj majetek, včetně automobilu. Zřízení autoalarmu je jedním z účinných způsobů, jak zvýšit bezpečnost vašeho vozu.

I když je autoalarmový systém specifickým zařízením, velmi účinně vás upozorní na podezřelou činnost, která se odehrává s vaším vozidlem. Nastavením tohoto bezpečnostního opatření můžete udržet zloděje na uzdě. Níže uvádíme pět důvodů, proč byste měli mít ve svém voze autoalarm.

1. Funkce imobilizace

Existují zloději, které neodradí nic, včetně houkajícího autoalarmu.  Proto je mnoho autoalarmů integrováno s imobilizačními funkcemi, které zabrání nastartování automobilu v okamžiku, kdy je alarm spuštěn. Starý lupičský standard horkého zapojení je s touto funkcí k ničemu. Proto je tato imobilizační funkce životně důležitá pro drahá vozidla a běžné modely a značky se vždy každoročně objevují ve většině záznamů o krádežích.

2. Vyhněte se krádeži

Když se tento poplašný systém spustí na parkovišti, mnoho lidí hledá zdroj, aby zjistili, že to není jejich vozidlo, aby věděli, komu patří inkriminované auto. Zloděj nebo zloději vědí, že veškerá pozornost bude upřena na ně, když se tento poplašný systém spustí; proto se pravděpodobně při krádeži vyhnou automobilům se zjevnými známkami poplašného systému. To znamená, že pokud je vozidlo vybaveno autoalarmem, odrazuje to od krádeže ještě dříve, než se alarm spustí.

3. Zajišťuje klid v duši

Vybavení vašeho auta alarmem vám poskytne klid, protože víte, že se ozve, pokud tam nejste. V tomto okamžiku je součástí autoalarmu imobilizér, který funguje tak, že vydává hlasitý zvuk, a tento imobilizér zároveň blokuje motor a řízení, aby se zabránilo krádeži. 

4. Chrání drahý majetek

I když se typ vozu, který používáte, nikdy neobjeví na seznamu nejčastěji odcizovaných modelů vozidel, může se stát terčem krádeže. Vaše drahé věci, jako jsou GPS jednotky, autorádia a další cenné předměty, mohou být pro zloděje lákavé, i když váš vůz možná není. A jak bylo uvedeno výše, zloději vědí, že alarmy přitahují pozornost, takže jakékoli cennosti, které máte v autě, obvykle nestojí za to, aby se nechali chytit.

5. Možnost sledování

Pokud zloděj považuje za samozřejmé, že zabezpečovací systém není vybaven imobilizérem, a přesto si vaše auto odveze, daleko se nedostane. Mnoho moderních zabezpečovacích systémů je vybaveno funkcemi sledování, takže strážci zákona mohou snadno vysledovat polohu vašeho vozu. Některé sledovací funkce se propojují s mobilním telefonem a jsou integrovány s příkazem k zastavení, který může vaše auto zmrazit a zastavit. Zloděj může “dát zpátečku” a utéct; vaše auto však přežije další den jízdy.

Jak funguje autoalarmový systém

Dnešní autoalarmové systémy fungují specifickým způsobem a poskytují vám bezpečnost přibližně stejným způsobem. Některé autoalarmy jsou kvůli technickému pokroku složité na pochopení, a jiné jsou velmi jednoduché. Můžete si je i sami nainstalovat. V každém případě buďte připraveni na to, že zloděj, který vám ukradne auto, si s tím poradí a autoalarm zastaví ještě dříve, než se rozezní.

Toto jsou některé z nejdůležitějších důvodů, proč byste měli mít ve svém vozidle autoalarm. Bezpečnostní alarmy poskytují výhody osobním vozidlům a vozidlům využívaným firmami, taxislužbami, taxikáři a vozidlům skladovaným v autosalonech. Některé z nejnovějších modelů jsou již vyzbrojeny autoalarmy; pokud však vlastníte základní model nebo automobil déle než jedno desetiletí, možná si budete muset autoalarm zřídit. Nezáleží na tom, zda vlastníte nový nebo starý vůz; autoalarm zajistí, že vaše cenné věci budou v bezpečí před krádežemi.

Autoalarmy jsou skutečně základním nástrojem pro zabezpečení vozu před zloději. Na druhou stranu, pokud se ujistíte, že znáte dostupné možnosti, může to mít velký vliv na jeho účinnost. Proto se ujistěte, že se poradíte s profesionálním zámečníkem ve vašem okolí.

Jaké jsou hlavní příčiny problémů s autoalarmem?

Autoalarmy mohou přestat fungovat z několika důvodů a tyto problémy by měl řešit pouze certifikovaný autozámečník. Zlomené elektrické vodiče nebo uvolněné vodiče způsobené neustálým opotřebením jsou jedny z hlavních důvodů, proč mohou autoalarmy přestat fungovat. Například jízda vysokou rychlostí a neustálé narážení mohou poškodit autoalarmy, také bouchání dveřmi vašeho vozu, které může způsobit přerušení drátů alarmu vedoucí k nefunkčnosti autoalarmu. Po zjištění těchto problémů se obraťte na specializované autozámečníky, kteří je opraví.

Další příčiny poruchy autoalarmu

Příčinou některých problémů s autoalarmem může být také nesprávná instalace autoalarmu. Chybná instalace nebo vadné výrobky alarmu mohou vést k poruše systému. Ideální bude vyměnit vadný alarm za originální a zavolat odbornou instalaci, aby se problém neopakoval. Stejně tak může alarm přestat fungovat, pokud se neshodují frekvence. Například autoalarm využívá rádiové vlny k navázání komunikace s transpondérovými klíči. Tyto frekvence se musí shodovat, aby alarm fungoval. Někdy může dojít k samovolnému resetování tuneru, a proto bude nutná nová synchronizace alarmu s transpondérovým klíčem.

Problémy s poškozenými transpondérovými klíči, nefunkční baterií a vadnou zapalovací vložkou

Transpondérové klíče vysílají a přijímají zprávy v zabezpečovacím systému automobilu, ale pokud dojde k problému s poškozeným čipem, pak výměna čipu zajistí obnovení činnosti autoalarmu. Někdy mohou být příčinou nefunkčnosti autoalarmu problémy s baterií. Je třeba zkontrolovat, zda baterie klíče od vozidla nevykazuje slabé stránky. Vybitá baterie ovlivní mnoho věcí ve vozidle, včetně autoalarmu.  Problémy s vadnou zapalovací vložkou mohou způsobit, že se alarm spustí několikrát zbytečně. Poškozená, znečištěná nebo vadná spínací vložka je nejvýznamnějším problémem se zapalovací vložkou, který může způsobit nefunkční alarmy. Pokud si nejste jisti příčinou, proč přestal fungovat váš autoalarm, kontaktujte odborného autozámečníka.

Tento článek vám přináší firma Autoklíče.cz. Ať už si zvolíte jakýkoli bezpečnostní systém pro zabezpečení vašeho vozu, pokud budete potřebovat např. duplikáty klíčů - k autu nebo motocyklu nebo třeba k domovním dveřím, můžete se na nás s důvěrou obrátit. Kromě klíčů čipových zhotovujeme též klíče vložkové, schránkové a nábytkové klíče různých tvarů.

Bez obav z pokuty můžete od 1. dubna přejít na letní pneumatiky. V první části tohoto článku si vysvětlíme, proč je jízda na zimních pneumatikách v letních měsících špatný nápad. Důvody jsou poměrně pádné a jsme si jisti, že s námi budete souhlasit. V druhé části článku se podíváme na výhody tzv. celoročních pneumatik.

Existují dobré důvody, proč jsou zimní pneumatiky v zimě tak nepostradatelné. Jsou vyrobeny ze specializovaných, pružných pryžových směsí a mají jedinečný dezén, který zajišťuje nejlepší přilnavost na zasněžené a zledovatělé vozovce. Nejlépe fungují při nízkých teplotách a zimních srážkách a poskytují řidičům jistotu a bezpečí v potenciálně nebezpečných situacích.

Zatímco však tyto pneumatiky jsou nesporným šampionem, pokud jde o chladné podnebí, tytéž vlastnosti je znevýhodňují, pokud se používají při vyšších teplotách. Suchá silnice bez ledu nebo sněhu nepotřebuje pneumatiku s ostrými hranami, která by zajišťovala přilnavost.

1. Zimní pneumatiky nemají rády teplé silnice

Měkčí běhoun zimní pneumatiky se na teplém asfaltu opotřebovává mnohem rychleji. Může za to směs pryže, která je vyvinuta tak, aby zůstala měkká a poddajná, když teploty klesnou pod 7 °C. Velmi účinně zmírňuje negativní vliv nízkých teplot a zajišťuje přilnavost v zimních podmínkách.

Pokud však používáte sadu zimních pneumatik po celý rok, stejný pružný běhoun se při vyšších teplotách rychleji opotřebovává. To snižuje životnost až o 60 %. Existuje velká pravděpodobnost, že je budete muset vyměnit dříve, než kdybyste je na začátku jara jednoduše vyměnili za letní pneumatiky.

Naše doporučení pro horké počasí zní: používejte celoroční nebo letní pneumatiky, které jsou pro srovnání vyrobeny z jiné směsi pryže určené pro vyšší teploty. A - hádáte správně - když se na to podíváme z jiného úhlu, směsi používané v letních pneumatikách by při jízdě v zimních podmínkách brzy ztvrdly a zkřehly.

2. Snížení spotřeby paliva

Pokud používáte zimní pneumatiky v létě, je třeba vědět ještě jednu věc: ve výsledku zaplatíte více za palivo.

Na teplém asfaltu je valivý odpor zimní pneumatiky podstatně vyšší než u letní nebo celoroční pneumatiky. Je to proto, že měkčí směs gumy více mění tvar. To vede k vyššímu valivému odporu, který vede ke zvýšení spotřeby paliva, což znamená, že budete muset navštěvovat čerpací stanici častěji, než je nutné.

Důsledky jízdy na zimních pneumatikách v létě mají vliv na životní prostředí a celkovou kvalitu života. Díky vyšší spotřebě paliva bude váš vůz vypouštět větší množství oxidu uhličitého. Navíc bude hlučnější, což snižuje komfort cestování.

3. Dopady na jízdní vlastnosti a bezpečnost

Pokud během teplého počasí nepřezujete na celoroční nebo letní pneumatiky, nebude mít váš vůz optimální jízdní vlastnosti pro zajištění bezpečnosti - zejména pokud budete nuceni prudce zatáčet.

Představme si scénář, kdy řidič musí provést nouzový manévr. Zimní pneumatiky na suchém asfaltu jsou příliš měkké. Řízení nebude tak citlivé, jak by v kritické situaci mohlo být.

Také se prodlouží brzdná dráha. Testy ukázaly, že jízda na zimních pneumatikách v létě prodlužuje brzdnou dráhu na suchém asfaltu nejméně o 10 % a na mokrém asfaltu o 26 %.

Z dlouhodobého hlediska budou mít zimní pneumatiky, které byly ponechány na vozidle po celé jaro, léto a podzim až do další zimy, pravděpodobně opotřebované bloky běhounu (kvůli měkčí směsi). Zimní pneumatiky s nedostatečnou hloubkou dezénu nebudou mít na zasněženém a zledovatělém povrchu takovou přilnavost a trakci, což je z hlediska bezpečnosti jízdy významný faktor. 

Celoroční pneumatiky vs. sezónní pneumatiky

Mnoho řidičů nechápe výhody používání správných pneumatik pro dané roční období a není si jisto výhodami a nevýhodami celoročních a letních pneumatik.

Sezónní pneumatiky mohou zajistit nejvyšší úroveň bezpečnosti vašeho vozidla, ušetří vám peníze, protože vydrží déle, a zajistí nejlepší možnou spotřebu paliva a nejhladší jízdu.

To neznamená, že celoroční pneumatiky nejsou účinné. Ne všichni řidiči si mohou dovolit peníze, čas a úsilí spojené s nákupem dvou kompletních sad sezónních pneumatik a jejich výměnou, jakmile nastanou vhodné podmínky.

Celoroční pneumatiky sice poskytují vynikající jízdní vlastnosti a trakci za různých povětrnostních podmínek, ale v teplejších měsících se nejlépe osvědčují letní pneumatiky.

Co jsou celoroční pneumatiky?

Jak již název napovídá, celoroční pneumatiky jsou pneumatiky určené k celoročnímu použití během všech ročních období. Jsou hybridem letních a zimních pneumatik, přičemž využívají předností obou těchto typů, což jim umožňuje být efektivní ve většině podmínek.

Celoroční pneumatiky jsou určeny pro použití v chladném i teplém počasí a dobře fungují při dešti a povrchové vodě. Při náledí a hustém sněžení však mohou mít celoroční pneumatiky problémy s přilnavostí.

Jak rychle se celoroční pneumatiky opotřebovávají?

Stejně jako celoroční pneumatiky poskytují střední cestu, pokud jde o výkon, i tyto pneumatiky se opotřebovávají rychleji než správně použité sezónní pneumatiky, ale pomaleji než nesprávně použité sezónní pneumatiky.

Co jsou letní pneumatiky?

Letní pneumatiky jsou určeny pro použití v letních měsících, kdy teploty trvale přesahují sedm stupňů Celsia. Díky tvrdé pryžové směsi, ze které jsou vyrobeny, poskytují letní pneumatiky nejlepší přilnavost na teplých silnicích - ať už suchých, nebo mokrých - a zajišťují nejlepší úroveň ovladatelnosti vozidla, stejně jako optimální brzdnou dráhu a spotřebu paliva.

Letní pneumatiky sice překonávají celoroční pneumatiky, pokud jsou používány při teplotách vyšších než sedm stupňů Celsia, nicméně v zimních měsících mají letní pneumatiky špatné vlastnosti,

Jaké jsou hlavní rozdíly?

Tvrdá směs používaná u letních pneumatik při použití na teplých silnicích změkne, aby umožnila lepší trakci a brzdění. To znamená, že při použití na chladných silnicích se mohou pneumatiky zadřít, což vede k rychlejšímu opotřebení běhounu a možnosti vzniku trhlin na povrchu pneumatiky.

Protože se jedná o hybrid letních a zimních pneumatik, je směs pryže celoročních pneumatik navržena tak, aby si mnohem lépe poradila s používáním na teplých i studených silnicích. Z tohoto důvodu je mnohem méně pravděpodobné, že se pneumatiky rychle opotřebují nebo popraskají, nicméně obecně se opotřebovávají rychleji než sezónní pneumatiky používané v příslušném ročním období. To znamená, že běhouny celoročních pneumatik se s větší pravděpodobností rychleji opotřebují pod minimální povolenou hranici, a proto budou vyžadovat častější výměnu.

Jak zjistím, zda jsou mé pneumatiky celoroční?

Letní pneumatiky mají elegantní vzhled a větší styčnou plochu na boku pneumatiky, která umožňuje maximální přilnavost při průjezdu zatáčkou.

Zimní pneumatiky mají mnohem robustnější vzhled, složitější strukturu a mnohem výraznější běhouny. Na povrchu běhounů se také nachází větší počet drážek, které se označují jako lamely.

Celoroční pneumatiky mají hybridní vzhled, který přebírá vlastnosti z obou typů. Ve středu pneumatiky mají složité dezény zimních pneumatik a po stranách větší styčnou plochu letních pneumatik, která umožňuje lepší manévrování.

Jaké jsou výhody a nevýhody obou typů pneumatik?

Sezónní pneumatiky skutečně nabízejí největší výhody, ale to neznamená, že by celoroční pneumatiky neměly být považovány za spolehlivou volbu pro vaše vozidlo.

Letní pneumatiky

Letní pneumatiky používané za teplejších podmínek nabídnou nejlepší ovladatelnost a brzdění, a to i na mokrých silnicích. Pomáhají také snížit riziko aquaplaningu.

Při použití letních pneumatik za nepříznivých zimních podmínek je mnohem pravděpodobnější, že budou prokluzovat a budou mít potíže s ovladatelností a trakcí. Jak již bylo zmíněno, letní pneumatiky se v zimě pravděpodobně opotřebují nebo popraskají, což může vést k dalším bezpečnostním problémům a znamená to, že je budete muset mnohem dříve vyměnit.

Celoroční pneumatiky

Celoroční pneumatiky zajišťují dobrou ovladatelnost vozidla za tepla, chladu i mokra. Přestože nenabízejí takovou úroveň ovladatelnosti nebo brzdné dráhy jako sezónní pneumatiky, jsou pro většinu podmínek více než dostačující.

Největší nevýhodou celoročních pneumatik je jejich výkonnost na hustém sněhu a ledu. Na kluzkém povrchu vozovky mají lepší přilnavost než letní pneumatiky, ale brzdění a ovladatelnost nebudou tak účinné, jako kdybyste použili zimní pneumatiky.

Mohu používat celoroční pneumatiky po celý rok?

Určitě. Celoroční pneumatiky jsou více než vhodnou střední cestou, kterou využívá mnoho řidičů. Dobře fungují ve většině podmínek a umožňují nejlepší ovladatelnost a brzdění na teplých i studených silnicích. Spousta řidičů se rozhoduje pro celoroční pneumatiky, protože nevyžadují výměnu dvakrát ročně.

Pokud jde o celoroční a letní pneumatiky, je důležité zvážit výhody a nevýhody každé z nich. Letní pneumatiky sice zajišťují nejlepší jízdní vlastnosti, brzdění a spotřebu paliva díky plynulejší jízdě, nicméně celoroční pneumatiky jsou solidní všestranné pneumatiky, které není třeba měnit dvakrát ročně.

Tento článek vám přináší firma Autoklíče.cz. Ať už si vyberete jakékoliv pneumatiky, my vám v případě potřeby rádi zhotovíme náhradní klíče k vašemu vozu. Kromě autoklíčů a čipových klíčů zhotovujeme též klíče schránkové a vložkové.

Chrání naše cennosti, zabezpečují naše domovy a opevňují naše podniky, ale kolik toho o zámcích a klíčích skutečně víte? Podívejte se na těchto 40 zajímavých faktů o zámcích a klíčích.

1. Nejstarší známý zámek

Nejstarší známý zámek pochází z doby před 4 000 lety a byl nalezen v ruinách poblíž Ninive. Tento zámek, který byl předchůdcem egyptského kolíkového zámku, byl primitivní povahy. Je pravděpodobné, že zámky starší než tento artefakt nebyly nalezeny, protože nejzákladnější zámky představovaly dřevěnou desku, která zapadala do drážky. Pokud by je dnes archeologové našli, je nepravděpodobné, že by dřevěná deska byla rozpoznána jako zámek..

2. Největší visací zámek

Umělecká škola Pavlovo v Rusku drží Guinnessův rekord za největší visací zámek, který byl kdy vynalezen. Světový rekord byl udělen v roce 2003 na základě přihlášky třídy. Zámek a klíč váží celkem 416 kg, má složité rytiny a erb. Samotný zámek měří více než 142 cm na výšku a 104 cm na šířku.

3. Egypťané vytvořili první kolíkové zámky

Kolíkové zámky, vyrobené ze dřeva, poprvé použili Egypťané před téměř 3 000 lety. Klíč k těmto starověkým zámkům byl velmi velký a k jeho obsluze bylo zapotřebí dospělého člověka, historicky muže. Na rozdíl od dnešních zámků a klíčů se tato forma zámku používala výhradně k zabezpečení dveří a předpokládá se, že byla dostupná pouze bohatým nebo vládním osobám.

4. Kostrové klíče (nápověda: se strašidelnými domy nesouvisí)

Existuje mnoho teorií o kostrových klíčích a o tom, jak získaly své jméno, ale pravdou je, že kostrové klíče, což jsou univerzální klíče schopné fungovat v mnoha zámcích, se tak nazývají proto, že jsou rozebrány na své základní části neboli kostry. Použití kostrového klíče není navzdory jeho pověsti nijak záhadné. Zámečníci dnes používají kostrové klíče k otevírání zámků v případě ztráty nebo odcizení klíčů.

5. Ceremoniál klíčů

Ceremoniál klíčů je nejstarším rituálem svého druhu, který se v londýnském Toweru koná každou noc, a vstupenky na něj jsou obvykle vyprodány na rok dopředu. Každý večer ve 21:52 si strážci vymění slavnostní slova, zatímco jsou v Toweru, a zamknou věže. Klíče od londýnského Toweru doprovází zpět do sídla královny eskorta ke klíčům. Tento obřad se koná každý večer přinejmenším od 14. století, i když někteří se domnívají, že pochází ze středověku a pouze jednou byl odložen během druhé světové války. Nikdy nebyl zrušen.

6. Pokročilá technologie zámků ve starověkém Římě

Přibližně 2 000 let po egyptském zámku a klíči vyvinuli starověcí Římané pokročilou zámkovou technologii. Pomocí oceli Římané vytvořili kolíkové zámky s ocelovými pružinami. Římské zámky, schopné otevírat dveře pouze z jedné strany, byly mnohem složitější než jejich egyptští předchůdci. Římské zámky a klíče byly rovněž vyrobeny ze železa a bronzu. Historikové předpokládají, že jednou z motivací pro rozvoj technologie zámků byla snaha udržet ženy pod zámkem, protože ženy té doby byly často drženy pod zámkem.

7. Zámky a klíče v literatuře a kultuře

Zámky a klíče měly hluboký vliv na kulturu a autoři na ně symbolicky odkazovali po celá staletí. Anglické přísloví ze 17. století říká: "Wedlock is a padlock" (Svatební zámek je visací zámek) a odkazuje na spojení dvou lidí. Shakespeare napsal: "Kdyby byla krása pod dvaceti zámky pevně držena, láska je nakonec prolomí a všechny vylomí." A německé přísloví říká: "Zámky a klíče nejsou stvořeny pro poctivé prsty."

8. Zámky lásky

Zámky, které v mnoha kulturách symbolizují lásku a manželství, se již léta používají jako symboly lásky. Most Pont des Arts v Paříži ve Francii je již léta cílem zamilovaných. V průběhu času byly na mřížovou konstrukci mostu připevněny stovky tisíc zámků, které sloužily jako svědectví lásky každého páru. Bohužel, samotná váha zámků ohrožovala konstrukci mostu a musely být odstraněny, ale tento trend byl zopakován na mostech po celém světě.

9. Lanové uzly nahrazené zámky

Než byly zámky a klíče široce dostupné, musely se k zabezpečení dveří a předmětů používat jiné metody. Provazové uzly, typicky námořnický gordický uzel, se používaly k udržení dveří zavřených a k přivázání cenností. Gordický uzel byl obzvláště užitečný, protože jeho tvůrce mohl zjistit, zda s ním někdo manipuloval.

10. Harry Houdini

Možná vás to nepřekvapí, ale slavný kouzelník a eskapolog Harry Houdini začal svou kariéru jako zámečník. Houdini pracoval v zámečnické dílně už v 11 letech a mladý učeň se rychle naučil odemknout jakýkoliv zámek, který byl v té době k dispozici. Bez technologie zámků a klíčů by svět možná nikdy nezažil muže, kterého někteří považují za největšího iluzionistu, který kdy žil.

11. Ludvík XVI.

Bývalý francouzský král Ludvík XVI. byl zámky fascinován. Vyráběl zámky jen tak pro radost a někdy si nechával zhotovit zámky, které používal na nábytek, například na malé truhly. Ve svých versailleských apartmánech měl kovárnu a jeho učitelem byl profesionální zámečník Francois Gamain, který ho později během Francouzské revoluce zradil.

12. Zámky ve staré Číně

Pro slovo visací zámek v čínských znacích existují dvě alternativy. Stejně jako v jiných společnostech měla i v Číně zpočátku přístup k zámkům a klíčům pouze elita. Starověké čínské visací zámky jsou často tvarovány do zvířecích tvarů, ale čínská literatura nenabízí vodítka, pokud jde o výběr designu. Císaři měli přístup k zámkům za dynastie Jin, která trvala v letech 265-420 n. l.

13. Dvojčinný zámek

Za vynález dvojčinného cylindrického zámku, který je používán dodnes, můžete poděkovat britskému vynálezci Robertu Barronovi. Zámek vynalezl v roce 1778, když pracoval jako profesionální zámečník.

14. James Sargent

První kombinační zámek s možností změny kódu, který obstál ve zkoušce času, vytvořil James Sargent v roce 1857 a ovlivnil tak průmysl výroby trezorů. O šestnáct let později zdokonalil Sargent svůj časově zpožděný zámkový mechanismus a nechal si jej patentovat. Tento vynález měl zásadní význam pro zvýšení bezpečnosti bankovních trezorů.

15. Klíče jsou kultovní

Od doby vzniku byly klíče vybaveny různými vzory. K výzdobě rukojeti klíčů se používalo vše od zvířat přes šperky a tkaný kov až po uměle vytvořené květiny. Lidé s uměleckým smyslem pro krásu byli klíči přitahováni, což vedlo k tomu, že někteří lidé nosí estetické klíče na náhrdelníku. Na stránkách jako Pinterest a Instagram existují stránky věnované propracovaným sbírkám kostrových klíčů.

16. V Americe prudce rostou počty patentů na zámky

Před koncem 18. století se zámky v novém světě dovážely z Evropy, protože Amerika neměla kapacity na výrobu zámků. V letech 1774 až 1920 bylo patentováno více než 3 000 typů zámkových mechanismů, přičemž masová výroba zámků na americké půdě začala v polovině 19. století.

17. Trezor na zlato Federální rezervní banky

Federální rezervní banka v New Yorku uchovává a chrání zlaté pruty ve sklepě své budovy na Manhattanu. Trezor byl postaven ve 20. letech 20. století a je zabezpečen 90tunovým, 9 stop vysokým ocelovým válcem, který střeží jediný vchod. Válec je umístěn ve 140tunovém ocelobetonovém rámu, který je vzduchotěsný a vodotěsný. Po utěsnění je rám zajištěn čtyřmi ocelovými tyčemi a poté se zapne časově zpožděný uzamykací mechanismus. Každá přihrádka uvnitř trezoru obsahující zlato je zajištěna visacím zámkem, dvěma kombinačními zámky a pečetí auditora.

18. První zámečnická společnost ve Spojených státech

Společnost Yale & Towne Manufacturing Company, která zahájila činnost v roce 1868, byla první známou americkou zámečnickou společností. Její spoluzakladatel Linus Yale je známý jako vynálezce zámku cylindrické vložky. Společnost se rozrostla a začala vyvážet zámky do různých zemí světa, než v roce 2001 ukončila svou činnost.

19. Trezor odolný proti vloupání chrání americkou státní pokladnu z 19. století

V letech 1863-1865 působil Isaiah Rogers jako dozorující architekt ministerstva financí a navrhl pro ministerstvo financí trezor odolný proti vloupání. Unikátní konstrukce zahrnovala obložení, které se skládalo ze dvou vrstev litinových koulí mezi vrstvami kovaného železa a ocelových plátů. Koncepce návrhu spočívala v tom, že pokud by se zloděj pokusil proniknout do trezoru pomocí nástroje, kuličky by se pohnuly a případný zločinec by se do trezoru nedostal.

20. 2 000 let na otevření kombinačního zámku?

Trezor, který kdysi střežilo americké ministerstvo financí a který se jmenoval Eureka, byl považován za kombinační zámek odolný proti manipulaci. Obsahoval pět cylindrických zámků a kombinaci písmen a číslic a odborníci se domnívají, že by někomu trvalo 2 042 let, než by kód prolomil. Kombinační zámek byl patentován v roce 1862 a měl 1 073 741 824 možných řešení.

21. Durynský zámkový čaroděj

Walter Schlage dostal toto podivné jméno pro své kouzelnické schopnosti v oblasti zámků. Tento vynálezce německého původu vyvinul v roce 1909 zámek na dveře, který rozsvěcoval a zhasínal světla, což bylo zhruba sto let předtím, než byla tato technologie běžně dostupná na spotřebitelském trhu. Schlage založil vlastní společnost, populárního výrobce zámků, v roce 1920 se základním kapitálem 30 dolarů. Nyní je jednou z nejuznávanějších společností vyrábějících zabezpečovací zařízení na světě.

22. Zámečníci mohou být opeření

Úspěšné otevření zámku, které je výkonem vůle a dovedností, je pro člověka dost obtížné, ale co teprve pro ptáky? Papoušek jménem Magic je možná prvním a jediným známým ptačím kouzelníkem-eskapologem. V roce 2014 tento pták vypáčil sadu dvou visacích zámků umístěných na své kleci, které ho měly udržet uvnitř, protože předtím si klec otevřel a snadno utekl. Na útěku, jak uvádí zpráva, byl Magic označován za Houdiniho duchovní zvíře.

23. Fort Knox

Fort Knox, pravděpodobně nejbezpečnější budova na americké pevnině, a její různá bezpečnostní opatření jsou zahalena tajemstvím. O budově je známo pouze to, že vstupní dveře jsou přístupné pouze zaměstnancům depozitáře podle náhodných rozvrhů. Každý ze zaměstnanců musí k odemknutí dveří zadat jiný kombinační kód, který se denně mění. Vzhledem k tomu, že objekt chrání zlato a poklady v odhadované hodnotě 270 miliard dolarů, tradiční zámky a klíče se, pokud je veřejnosti známo, nepoužívají.

24. Neodemykatelný zámek

Řetězový zámek HYT je prý neprolomitelný, protože není známo, že by někdo prolomil jeho ochranu. Název zámku je odvozen od jeho klíče, který je ve skutečnosti řetězem. Řetěz je třeba do zámku přesně zatlačit, aby všechny části do sebe zapadaly, a teprve potom se zámek otevře. Dokonce ani pokročilí zámečníci a sofistikované šperháky ho nedokážou otevřít. Většina zámečníků a nadšenců do zámků považuje řetízkový zámek HYT za sběratelský kousek.

25. Nejmenší zámek a klíč na světě

Ačkoli to Guinnessova kniha rekordů zatím neověřila, jeden ruský zámečník tvrdí, že vyrábí nejmenší sady zámků a klíčů, a nikdo toto tvrzení zatím nezpochybnil. Pavel Kulikov, rodák ze středního Ruska, vytváří drobné zámky, přičemž ty nejmenší jsou pouhým okem sotva viditelné. Kulikovovi se připisuje, že vyrobil visací zámek tak malý, že se vejde kolem očka jehly. Údajně váží setinu gramu, přestože funguje jako běžný zámek.

26. Jeremiah Chubb

Ve snaze zabránit zlodějům v odemykání zámků se zámečníci v 19. století předháněli ve vytváření složitějších a bezpečnějších zámkových mechanismů. Jeremiah Chubb uspěl a zapsal se do historie zámků a klíčů. Chubb, známý jako tvůrce detektorového zámku, vytvořil uzamykací mechanismus s opakovaným zamykáním. Když se zloděj pokusil zámek vypáčit, zámek se zasekl, dokud do něj nebyl vložen původní klíč nebo speciální regulační klíč. Zámek, vytvořený v roce 1818, zůstal neotvíratelný až do roku 1851, kdy jej vystřídal Alfred Charles Hobbs.

27. Alfred Charles Hobbs

Hobbs je významnou osobností v historii zámků a klíčů díky své schopnosti odemknout zámek Chubb, ale také díky vynálezu ochranného zámku. Protector (neboli pohyblivý) zámek, vyrobený na počátku 50. let 19. století, vyžadoval před otevřením přenesení tlaku z vnitřních mechanismů zámku na pevný čep. V roce 1854 byl zámek protector odemčen zaměstnancem firmy Jeremiah Chubb.

28. Vzácné příběhové zámky

Příběhové zámky, které jsou považovány za vzácné a vysoce sběratelské, se vyráběly koncem 19. století a měly na obou stranách složité obrázky. Některé příběhové zámky zobrazovaly podobizny lidí, často na bizarních místech nebo v bizarních pozicích, přičemž ústa byla klíčovou dírkou. Ačkoli je vzácné najít starožitné zámky dostupné i s jejich klíčem, samotný zámek se může prodávat za 1 000 dolarů a více v závislosti na jeho stavu a sběrateli.

29. Největší sbírka klíčů

Guinnessova kniha rekordů ověřila, že Lisa Largeová z Kansas City ve státě Missouri má největší sbírku klíčů. Lisa své klíče shromažďovala a katalogizovala dva roky. V roce 2013, kdy jí byl světový rekord udělen, vlastnila Lisa 3 604 klíčů.

30. Společná témata sbírky zámků a klíčů

Pokud budete hledat sběratelské zámky a klíče, všimnete si trendu v typech zámků a klíčů, které lidé rádi sbírají. Ačkoli by bylo nemožné zahrnout všechna témata, nejčastěji se vyskytují klíče od americké pošty, klíče od americké armády, klíče s logem společnosti Best Universal Lock Company, trikové nebo puzzle zámky, vězeňské zámky a extrémně vzácné číslované zámky s dohledatelným původem.

31. Rodina Yaleových

Rodina Yaleových, konkrétně Linus starší a Linus mladší, se významně podílela na vývoji vysoce bezpečnostních zámků ve Spojených státech. Linus starší začal vyrábět zámky v roce 1840 a Linus mladší se zasloužil o vznik bankovního zámku Monitor, který změnil způsob zabezpečení cenností v bankách a zahájil odklon od zámků na klíč ve finančních institucích. Zámečníci se shodují, že nejvýznamnějším počinem Linuse mladšího bylo vytvoření cylindrického zámku Yale.

32. Skládací zámky

Skvělé pro ty, kteří milovali Rubikovy kostky, puzzle zámky vyžadují, aby obsluha našla skrytý trik k jejich otevření. Některé hlavolamové zámky vypadají klamavě jako normální visací zámek, zatímco jiné jsou ve skutečnosti truhly nebo kontejnery, které jsou vybaveny mechanismem hlavolamového zámku, který je třeba zdolat, než odhalí svůj obsah. Dnes prodávané hlavolamové zámky jsou obvykle replikami starověkých indických zámků.

33. Muzeum zámků Johna M. Mossmana

Muzeum zámků Johna M. Mossmana se nachází v centru Manhattanu a nabízí jednu z největších veřejně vystavených sbírek zámků. Sbírka obsahuje více než 370 bankovních a trezorových zámků a také starobylé zámky, klíče a nástroje. Mezi artefakty muzea patří starověké čínské zámky, egyptské dřevěné kolíkové zámky a truhly se skrytými klíčovými dírkami.

34. Největší známá sbírka zámků

Podle Síně slávy sběratelů zámků (ačkoli to Guinnessova kniha rekordů neověřila) má Robert "Bob" Dix největší sbírku zámků, která čítá více než 25 000 zámků. Bob Dix, který žije v Ohiu, je správcem Muzea zámků v Americe a mistrem v restaurování starožitných zámků.

35. Podvodní otevírání zámků

Lodě se potápějí od doby, kdy vypluly ty první, a cennosti uložené na jejich palubách po staletí přitahují pozornost hledačů pokladů. Charles Courtney, jehož prastrýc napsal knihu Dvacet tisíc mil pod mořem, si vydobyl místo v učebnicích dějepisu tím, že se stal prvním člověkem, který otevřel zámek ve 400 metrech pod vodou.

36. Systémy bezklíčového vstupu do vozidla

Přibližně tři desetiletí po vynálezu prvního automobilu byl v luxusním voze Scripps-Booth představen systém elektrického zamykání dveří. Nebyl široce dostupný, dokud nebyl znovu uveden na trh přibližně o 40 let později, elektrické zamykání dveří dominovalo zabezpečení vstupu do vozidla, dokud Ford v roce 1980 neuvedl systém SecuriCode. Tento kombinovaný elektronický zámek byl přístupný zvenčí vozidla v blízkosti kliky dveří a vyžadoval od uživatele zadání speciálního kódu, než se dveře otevřely. Systém SecuriCode byl předchůdcem moderních přenosných klíčenek, kterými jsou vybavena téměř všechna auta vyrobená v posledních 20 letech.

37. Průmysl výroby dveřních zámků

Průmysl výroby dveřních zámků a zámkových souprav vzkvétal od průmyslové revoluce. Podle nedávných údajů zveřejněných společností Ibis World dosahuje toto odvětví jako celek tržeb ve výši 4 miliard dolarů a představuje 149 podniků.

38. Kateřina Veliká

Kateřina Veliká, která na konci 18. století zastávala funkci ruské carevny, měla jednu z nejpropracovanějších sbírek zámků, jaká byla v její době známa. Měla ráda složité vzory, které se objevovaly na mnoha zámcích, a často je nechávala vytvářet jako dárky. Říká se, že Kateřina Veliká jednou omilostnila zámečníka, který pro ni vyrobil náhrdelník.

39. Mechanická duplikace klíčů

Duplikaci klíčů nabízejí zámečníci a méně spolehlivě i místní železářství. Před vývojem mechanických strojů na duplikování klíčů se však všechny duplikáty klíčů musely vyrábět ručně. První známý mechanický stroj na duplikování klíčů pochází z roku 1917.

40. Vikingské ženy měly moc

Jakmile se vikingské ženy provdaly, připadla jim velká zodpovědnost - byly držitelkami klíčů od rodiny. Postavení ženy v manželství bylo ve vikingské kultuře velmi vážené a ženy často nosily klíče svého manžela na šatech jako znamení své moci a výsad. Archeologové našli v hrobech vikingských žen kusy klíčů, což svědčí o tom, jak moc byly klíče ve vikingské éře ceněny.

Automobil se v průběhu let výrazně vyvíjel, ale stejně tak se vyvíjely i mechanismy používané k jeho startování a odemykání. Používání klíče od auta je nezbytnou součástí řízení automobilu, ale často se nad nimi a jejich konstrukcí příliš nepozastavujeme. V dnešní době jsou klíče inteligentní, což ztěžuje krádež auta.

Počátky

První klíče od auta byly vynalezeny na počátku 20. století. Věřte tomu nebo ne, ale první automobily ve skutečnosti neměly klíče. Zapínaly se složitým souborem manévrů a jen někteří lidé tomuto procesu skutečně rozuměli. V roce 1910 byl použit první klíč od automobilu, který však sloužil pouze k zamykání zapalování. K nastartování automobilu bylo stále zapotřebí, aby řidič nastartoval motor. Teprve koncem 40. let 20. století uvedla společnost Chrysler na trh klíč, který k nastartování automobilu používal bubínek zapalování.

Mechanické zamykání

Zámky k otevření dveří automobilu byly zpočátku konstruovány jako cylindrické zámky, podobné zámkům používaným na dveřích domů. Tyto zámky byly výhradně mechanické, bez elektronických prvků, jako jsou kolíčkové a destičkové zámky. Pro výrobce bylo snadné vytvořit klíče s těmito typy zámků, ale pro zloděje aut bylo také snadné zámek vypáčit a vloupat se do vozu.

Centrální zamykání

V polovině a na konci 90. let 20. století začali výrobci automobilů používat centrální zamykání, díky němuž nebylo nutné obcházet auto a zamykat všechny dveře. V této době se také v automobilech začaly používat transpondérové klíče, které obsahují čip v klíčence, jenž komunikuje s počítačem automobilu, aby se mohlo nastartovat zapalování. Tato strategie pomohla v boji proti krádežím aut, protože zloději potřebovali klíče, aby si mohli auto odvézt.

Dálkové ovládání

S dalším technologickým pokrokem se pak z transpondérových klíčů staly klíče s dálkovým ovládáním, které mají na sobě tlačítka, jako je zamykání, odemykání, otevírání kufru a autoalarm. To umožnilo majitelům vozidel odemknout vůz na dálku a také zapnout alarm pro případ, že by se něco stalo a oni potřebovali upozornit kolemjdoucí.

Chytrý klíč

Nejnovější typ klíče, tzv. chytrý klíč, nemusí být ani zasunut do zapalování vozu, aby se zapnulo. U mnoha dnešních automobilů již stačí, aby byl klíč poblíž, a lze je nastartovat pouhým stisknutím tlačítka. Chytrý klíč dokáže také odemknout vůz, aniž by bylo nutné použít zámky dveří.

Podívejte se na přehled služeb, které již 30 let poskytuje naše firma Autoklíče.cz.

Ztratili jste je a našli jste je. Kdysi skromný klíč vyrostl, získal na užitečnosti a možná brzy zastará. Zde najdete v chronologickém řazení přehled nejdůležitějších informací o vývoji klíčů:

1949 Chrysler: První klíč, který zapínal zapalování automobilu, se sice objevil na počátku 20. století, ale k aktivaci startéru bylo nutné stisknout tlačítko. V roce 1949 uvádí Chrysler na trh moderní klíč, který auto startuje otočením bubínku zapalování.

1965 Ford: Ford přichází s oboustranným klíčem, který se dodnes používá v mnoha moderních automobilech. Na rozdíl od předchozích jednostranných klíčů má tento klíček výřezy na obou stranách, což umožňuje jeho zasunutí do bubínku v obou orientacích.

Chevrolet Corvette 1986: Aby bylo obtížnější Vette ukrást, přidává Chevrolet do klíče kódovaný odpor, který je nutný k nastartování vozu. Tento systém proti krádeži vozidla se do 90. let rozšířil do většiny vozů GM.

Cadillac Allanté z roku 1987: AMC/Renault Alliance z roku 83 má nejstarší příklad továrně instalovaného dálkového ovládání, které je schopno zamykat a odemykat dveře, který se nám podařilo najít. Ve skutečnosti jsme však žádný z těchto ovladačů nenašli, a tak jsme se spokojili s ovladačem dalšího raného modelu, Cadillacu Allanté z roku 87. Počátkem 90. let se bezklíčové vstupní ovladače dostávají do hlavního proudu a navždy mění život parkovacích obsluh.

Jaguar z roku 1990: Tento podivný klíč s oválným hrotem, přezdívaný Tibbe, se poprvé objevuje ve voze Merkur Scorpio z roku 1989 a v devadesátých letech jej začíná hojně používat Jaguar; dostává se také do mnoha výrobků značky Ford. Klíč Tibbe se znovu objevuje u vozů Ford Transit Connect v letech 2010-13, než nadobro zmizí.

Lexus LS400 z roku 1990: Jedno z prvních použití laserem řezaného klíče. Tento design poskytuje další vrstvu zabezpečení, především proto, že je obtížné jej napodobit.

1990 Mercedes-Benz SL: Novinka pro rok 1990, Mercedes SL zavádí klíč "switchblade", který se vyklápí z integrované dálkově ovládané páčky. Tento design bude hojně kopírován a nadále se používá ve většině moderních Volkswagenů.

Chevrolet Corvette 1993: GM experimentuje s technologií bezdotykového klíče u modelu C4 z roku 93. Na rozdíl od dnešních bezkontaktních klíčenek nemohl systém Passive Keyless Entry nastartovat vůz - k tomu byl stále potřeba tradiční klíč od zapalování - ale mohl automaticky zamykat a odemykat dveře pouhým rozpoznáním klíčenky v blízkosti vozu.

2003 Mercedes-Benz: První plně funkční bezkontaktní klíček měl krátkou životnost. Chytrá karta Mercedesu, vyrobená pro modelový rok 2003 tak, aby se vešla do peněženky jako kreditní karta, postrádá trvanlivost. O rok později Mercedes-Benz upravuje technologii tak, aby fungovala v robustnějším klíčku. V roce 2004 vydává Lexus vlastní verzi Smart Card a dodnes ji nabízí u vybraných modelů a také jako příslušenství.

Chevrolet Malibu 2004: GM je však první automobilkou, která tuto technologii nabízí přímo z výroby, a navždy tak mění způsob, jakým zahříváme a chladíme svá vozidla.

2016 BMW: Moderní klíček BMW Display key debutuje v řadě 7 a snaží se napodobit chytrý telefon přidáním dotykového LCD displeje. Klíč dokáže ze vzdálenosti 1000 metrů zamykat a odemykat dveře, nastavovat klimatizaci a otevírat zavazadlový prostor. Prostřednictvím dotykové obrazovky lze vůz zaparkovat, i když za volantem nesedí řidič. Displej poskytuje informace o tom, která světla svítí, zda jsou dveře zamčené, o stavu paliva a o termínu příštího servisu. Nabíjí se pomocí připojení micro-USB nebo bezdrátově ve středové loketní opěrce.

2018 Tesla: Model 3 třeba nikdy nezískáte, ale možná už máte klíč. Díky aplikaci Tesly pro chytré telefony je klíč s displejem od BMW stejně zastaralý a frivolní jako brýle Google. Aplikace využívá technologii Bluetooth low energy a je neustále spuštěná na pozadí, čímž napodobuje bezdotykový klíč. Klíč ve stylu kreditní karty vás zachrání, když se baterie telefonu nevyhnutelně vybije.

Možnosti klíče od auta dnes

Výrobci vozidel začali na počátku roku 2000 dodávat dálkové ovladače jako standardní součást klíčů od vozidla a jejich varianty zahrnují samostatné dálkové ovladače, integrované dálkové ovladače a inteligentní klíče. Většina dálkových ovladačů má schopnost odemykat a zamykat dveře, otevírat kufr a spouštět alarm. Brzy následovalo bezklíčové startování vozidel. Dnes existují chytré klíče s nejrůznějšími technologiemi a jejich funkce se stále vyvíjejí. Existují klíče s dotykovou obrazovkou, které se připojují k aplikacím chytrých telefonů a dokážou zaparkovat vůz bez řidiče, a také klíče, které vás informují o stavu paliva, o tom, zda svítí světla, a další. Budoucnost je pro klíče od auta rozhodně vzrušující!
Doufáme, že se vám tato krátká lekce z historie líbila. Ať už potřebujete nový klíč od auta nebo duplikát autoklíče, firma Autoklice.cz je tu pro vás. Zastavte se ještě dnes na kterékoliv z našich poboček v Praze a my se vám vynasnažíme zajistit klíč, který bude vyhovovat vašim potřebám.

Jdete pozdě do práce a snažíte se všechno narychlo zařídit. S plnýma rukama rychle zasunete klíč do zámku vchodových dveří a otočíte jím - jenže ten plynulý pohyb necítíte. Místo toho uslyšíte cvaknutí, a když se podíváte dolů, zjistíte, že klíč od domu právě praskl uvnitř zámku. To je ale začátek dne!

Co dělat po zlomení klíče v zámku

Bez ohledu na to, za jakých okolností došlo ke zlomení klíče v zámku - ať už se jedná o zámek domu, firmy nebo auta - je třeba problém co nejdříve vyřešit.

Zlomený klíč může skutečně způsobit poškození zámku. Pokud se klíč zlomil uvnitř zámku před zavřením dveří, nebudete moci dveře zamknout, čímž se váš dům, auto nebo kancelář vystaví většímu riziku krádeže. Pokud se klíč zlomil v zámku poté, co jste dveře zavřeli, může se stát, že dveře nebudete moci znovu otevřít, dokud nebude klíč ze zámku vytažen.

Zlomení klíče uvnitř zámku je nepříjemný a otravný problém. Vyjmutí zlomeného klíče ze zámku je jedním z úkolů, o kterých všichni doufáme, že je nikdy nebudeme muset řešit. V tomto průvodci se podíváme na to, co dělat a co nedělat, když chcete vyjmout zlomený klíč ze zámku.

Vyjmutí zlomeného klíče ze zámku - bezpečnost a ochrana především

Bezpečnost musí být vždy na prvním místě. Pokud se vám klíč v zámku zlomil, stalo se to při zamčených nebo odemčených dveřích? Pokud jsou dveře zamčené a klíč se ulomil, aniž by jeho část trčela ze zámku, je zámek o něco bezpečnější, ale většina lidí pochopitelně není nadšená, když ho takhle nechá delší dobu. Pokud se klíč ulomil před zamčením dveří, měli byste situaci okamžitě vyřešit. V situaci, kdy jsou uvnitř zamčeného objektu děti nebo léky, které akutně potřebujete, a klíč se zlomil, nebo jste jinak v nouzi, pak je vhodné zavolat pohotovostního zámečníka ve vašem okolí, abyste předešli jakémukoli zdržení.

Jak vyjmout zlomený klíč ze zámku - nástroje, které budete potřebovat k vyjmutí zlomeného klíče ze zámku 

V ideálním případě byste měli mít po ruce vytahovač zlomených klíčů. Pokud čtete tento článek, je pravděpodobné, že ho nemáte. Pozor, kupte si ho nebo objednejte v místním železářství! Následující nástroje a předměty se vám budou hodit: 

  • Mazivo ve spreji - ideálně bezolejový sprej na bázi silikonu. 
  • Kleště 
  • Pinzeta nebo kleště s jehlovým nosem 
  • Plátek lupínkové pily 

Pokud nemáte mazivo bez oleje nebo na bázi silikonu, můžete použít WD-40, ale není to ideální a mohlo by dojít k ucpání zajišťovacího mechanismu. 

Další užitečné předměty: 

  • Plochý šroubovák 
  • Tenký ocelový drát nebo kancelářská sponka
  • Spínací špendlík nebo vlásenka

Vyjmutí zlomeného klíče ze zámku 

Pokud máte sadu pro vytahování zlomených klíčů, je nyní čas ji použít. V této sadě se obvykle nachází sada dlouhých tenkých nástrojů, které se používají po straně k vysunutí klíče a pomáhají jej vytáhnout. 

Pokud sadu nemáte a pokoušíte se klíč vyjmout pomocí nástrojů, které jsme vyjmenovali výše, pak zkuste následující postup: 

Jestliže stále vidíte část klíče - nastříkejte do zámku trochu maziva a pomocí kleští zatáhněte za odkrytý konec klíče a pokuste se jej vytáhnout. 

Použití superlepidla k přilepení něčeho na konec klíče je až poslední možností, takže se o to nepokoušejte, pokud jste nejprve nevyzkoušeli jiné metody. 

Jestliže část klíče nevidíte - opět nastříkejte do zámku mazivo. Zasuňte plátek lupínkové pilky nebo pilový list do zámku zubatým ostřím směrem dolů a pokuste se klíč ze zámku vytáhnout. V závislosti na velikosti a tvaru plátku pilky může pomoci odlomení koncové části pilky, abyste měli tenkou hranu, kterou můžete do zámku zasunout. 

Pokud nemáte čepel, můžete se o to pokusit pomocí jehlových kleští nebo pinzety. 

K vyjmutí zlomeného klíče ze zámku se můžete pokusit použít také plochý šroubovák. Pokud máte plochý šroubovák, který je dostatečně malý na to, aby se vešel do klíčové dírky, zkuste jej vložit do zámku. 

Možná se vám podaří šroubovákem kývat a táhnout jej zpět k sobě, abyste klíč uvolnili, dokud neuvidíte jeho část vystupovat ze zámku. Pak můžete pomocí kleští uchopit konec klíče a vyjmout zlomený klíč ze zámku.

Pokud ani po několika rychlých pokusech nemáte štěstí s žádnou z těchto metod, je čas zavolat zámečníka.

Co nedělat při vytahování zlomeného klíče ze zámku 

  • Netlačte klíč dovnitř 
  • Nepoužívejte nesprávný typ nebo příliš velké množství oleje 

Tento první bod zní velmi samozřejmě, ale ve chvíli, kdy můžete propadnout panice, je snadné být příliš zbrklý a možná i trochu nešikovný. Věnujte chvíli tomu, abyste se dostali do klidu, uspořádejte si nářadí a promyslete si, co se chystáte udělat, než se do toho vrhnete. 

Jak již bylo zmíněno výše, mazivo WD40 se nedoporučuje pro odstranění zlomeného klíče v zámku, protože příliš velké množství oleje může být kontraproduktivní a ve skutečnosti může ucpat mechanismus zámku. 

Kdy zavolat zámečníka k vyjmutí zlomeného klíče ze zámku? 

  • Situace je časově kritická nebo se odehrává v nočních hodinách. 
  • Vložka vašeho zámku je složitá - při pokusu o vyjmutí vlastními silami může dojít k poškození zámku 
  • Pokud nemáte nářadí, abyste se o to pokusili sami, nebo se obáváte poškození dveří nebo zámku. 

Snad to dá zdravý rozum, ale jestliže se ocitnete v nouzové situaci nebo se vám klíč zlomí v zámku uprostřed noci, pak je určitě rozumné zavolat profesionálního zámečníka. 

Některé vložky dveřních zámků mohou být složité a snaha ušetřit peníze tím, že si vyjmete zlomený klíč ze zámku sami, vás může nakonec přijít dráž. 

Často kladené otázky 

Proč se klíče lámou? 

Klíče se mohou zlomit z několika různých důvodů, hlavním z nich je opotřebení. Po častém opakovaném používání se mohou zuby klíče opotřebovat a zachytit se v zámku, což způsobí jeho prasknutí. Další věc je, že standardní klíče jsou vyrobeny z relativně měkkých kovů, jako je mosaz a nikl. Anebo samotný zámek není dostatečně promazaný nebo se zasekl.

Jak udržovat zámek dveří? 

Špatně udržovaný zámek může také způsobit prasknutí klíče, proto je dobré každých 6 měsíců nastříkat do zámku mazivo na silikonové bázi. Pokud zjistíte, že musíte vyvinout zvýšený tlak, abyste klíč zasunuli do zámku, zvažte možnost nechat si vyříznout novou sadu klíčů. 

Další věci, které mohou ovlivnit zámek dveří a které byste měli několikrát ročně zkontrolovat, jsou tyto 

  1. Jsou vaše dveře správně zavěšeny? 
  2. Jsou šrouby a protiplech v jedné rovině? 
  3. Zkontrolujte zámek a západku.

Náhradní klíče

Klíče jsou vystaveny velkému zatížení a jsou velmi často používány. Pokud tedy zjistíte, že se vaše klíče začínají opotřebovávat, je načase nechat si vyrobit kopii a staré vyhodit. Kopie nejen klíčů od auta vám rádi zhotovíme na jedné z našich poboček Autoklíče.cz.

Jméno Harryho Houdiniho je synonymem pro disciplínu, kterou víceméně vymyslel: eskapologii. Odemykání zámků bez klíče je dovednostní disciplína. Útěk ze svěrací kazajky, pout a řetězů s visacím zámkem je jiná úroveň. Houdini tyto triky běžně prováděl zavěšený hlavou dolů na jeřábu nebo ponořený ve vodě. Když bylo Houdinimu devět let, vyučil se zámečníkem - dovednosti, které si v tomto věku osvojil, mu dobře posloužily v pozdější kariéře, ale největší výzvu mu připravil deník Daily Mirror při cestě po Anglii v roce 1904.

Jeho největší výzva

Harry Houdini byl showman. Na vrcholu své slávy přitahoval svými úniky desetitisícové davy. Na turné po Británii dostal úkol, který později označil za největší, jakému kdy čelil. Deník Daily Mirror ho vyzval, aby utekl z pout, která navrhl birminghamský zámečník Nathaniel Hart.

Pouta

Pouta byla označena jako nerozebíratelná. Houdini tvrdil, že dokáže uniknout z jakýchkoli pout, která běžně používala policie, ale obvykle odmítal výzvy k úniku z pout vyrobených na zakázku, která navrhovali amatérští odborníci. V divadle Hippodrome se tísnilo 4000 platících diváků, kteří sledovali Houdiniho pokus o únik z Hartových pout.

Mechanizmus

Pouta měla 21 pák a byla opatřena zámkem starého typu Bramah, který byl umístěn v trubce podobné hlavni pistole, která byla sama uzamčena v zámku. Houdinimu nebylo dovoleno si pouta předem prohlédnout. V polovině soutěže požádal, aby mu byla pouta sundána a on si mohl sundat sako. Tato žádost byla zamítnuta, protože se mělo za to, že by bylo možné získat příliš mnoho informací, kdyby viděl pouta odemčená. Houdini si jako správný showman přetáhl bundu přes hlavu a pouta uvolnil nožíkem, který držel v zubech.   

Únik

Kromě této podívané strávil Houdini většinu času na jevišti ukrytý za zástěnou a pokoušel se odemknout zámek pout. Není divu, že publikum začalo být poněkud neklidné. Po hodině a deseti minutách se však Houdini objevil s odemčenými pouty. Dodnes se spekuluje o tom, zda byl tento únik skutečný, nebo zda to Houdini celé narafičil.

Harry Houdini se díky svým velkolepým iluzím a odvážným, velkolepým únikům stal jedním z nejslavnějších kouzelníků všech dob.

Kdo byl vlastně Harry Houdini?

Harry Houdini byl od mládí fascinován magií, začal vystupovat a upoutal pozornost svými odvážnými únikovými kousky. V roce 1893 se oženil s Wilhelminou Rahnerovou, která se stala i jeho partnerkou na jevišti. Houdini pokračoval v únikových vystoupeních až do své smrti 31. října 1926 v Detroitu ve státě Michigan..

Rané období života

Houdini se narodil jako Erich Weisz 24. března 1874 v Budapešti. Jako jedno ze sedmi dětí narozených židovskému rabínovi a jeho ženě se Weisz s rodinou v dětství přestěhoval do Appletonu ve Wisconsinu, kde se podle svého pozdějšího tvrzení narodil. Když mu bylo 13 let, přestěhoval se Weisz se svým otcem do New Yorku, kde si přivydělával příležitostnými pracemi a žil v penzionu, než se k nim připojil zbytek rodiny. Tam se začal zajímat o umění na hrazdě.

V roce 1894 zahájil Weisz kariéru profesionálního kouzelníka a přejmenoval se na Harryho Houdiniho, přičemž první jméno bylo odvozeno od jeho dětské přezdívky "Ehrie" a poslední bylo poctou velkému francouzskému kouzelníkovi Jeanu Eugènovi Robertovi-Houdinovi. (I když později napsal studii The Unmasking of Robert-Houdin, která si kladla za cíl Houdinovy schopnosti vyvrátit.) Ačkoli se jeho kouzla nesetkala s velkým úspěchem, brzy na sebe upozornil svými únikovými kousky s použitím pout. V roce 1893 se oženil s kolegyní Wilhelminou Beatrice Rahnerovou, která byla Houdiniho celoživotní jevištní asistentkou pod jménem Beatrice "Bess" Houdini.

Komerční úspěch

V roce 1899 Houdiniho vystoupení zaujalo Martina Becka, manažera zábavních podniků, který ho brzy angažoval v nejlepších vaudevillových sálech v zemi a následovalo turné po Evropě. Do Houdiniho výkonů se zapojovala místní policie, která ho prohledávala, nasazovala mu pouta a zavírala ho do vězení. Představení bylo obrovskou senzací a Houdini se brzy stal nejlépe placeným umělcem v americkém vaudevillu.

Houdini pokračoval ve svých vystoupeních ve Spojených státech i na počátku 20. století a neustále zvyšoval nároky: od pout a svěracích kazajek k uzamčeným nádržím naplněným vodou a přibitým bednám na obaly. Dokázal uniknout díky své mimořádné síle a stejně mimořádné schopnosti odemykat zámky. V roce 1912 dosáhl svého vrcholu - čínské mučírny s vodou, která se stala charakteristickým znakem jeho kariéry. Houdini v ní byl zavěšen za nohy a spuštěn hlavou dolů do zamčené skleněné skříně naplněné vodou, přičemž musel zadržet dech na více než tři minuty, aby unikl. Představení bylo tak odvážné a přitahovalo pozornost diváků, že zůstalo součástí jeho vystoupení až do jeho smrti v roce 1926.

Využití mimo oblast magie

Houdiniho bohatství mu umožnilo věnovat se dalším zálibám, například letectví a filmu. V roce 1909 si koupil své první letadlo a v roce 1910 podnikl první řízený motorový let nad Austrálií. I když se mu to po několika neúspěšných pokusech podařilo, později vyšlo najevo, že Houdiniho pravděpodobně předběhl o pouhých několik měsíců kapitán Colin Defries, který uskutečnil krátký let v prosinci 1909.

Houdini také zahájil filmovou kariéru a v roce 1901 uvedl svůj první film Merveilleux Exploits du Célébre Houdini Paris, který dokumentoval jeho úniky. Hrál v několika následujících filmech, včetně The Master Mystery, The Grim Game a Terror Island. V New Yorku založil vlastní produkční společnost Houdini Picture Corporation a filmovou laboratoř The Film Development Corporation, ale ani jedna z nich nebyla úspěšná. V roce 1923 se Houdini stal prezidentem nejstarší americké kouzelnické společnosti Martinka & Co.

Houdiniho vydavatelská kariéra neskončila ani literárním zpracováním Jeana Eugèna Roberta-Houdina, neboť později napsal knihy Zázrační kouzelníci a jejich metody (1920) a Kouzelník mezi duchy (1924). 

Jako prezident Společnosti amerických kouzelníků Houdini vedl energickou kampaň proti podvodným jasnovidným médiím. Především vyvrátil proslulé médium Minu Crandonovou, známější jako Margery. Tímto činem se postavil proti svému bývalému příteli siru Arthuru Conanu Doylovi, který hluboce věřil ve spiritismus a Margeryino vidění. Navzdory svému aktivismu proti spirituálnímu šarlatánství Houdini a jeho žena skutečně experimentovali s nadpozemským spiritismem, když se rozhodli, že první z nich, který zemře, se pokusí komunikovat ze záhrobí s pozůstalým. Bess Houdiniová před svou smrtí v roce 1943 prohlásila, že experiment selhal.

Smrt Harryho Houdiniho

Ačkoli se zprávy o příčině Houdiniho smrti různí, je jisté, že trpěl akutním zánětem slepého střeva. Není známo, zda jeho smrt způsobil student McGillovy univerzity, který zkoušel jeho vůli tím, že ho udeřil pěstí do břicha (se svolením), nebo jed od skupiny rozzuřených spiritistů. Ví se jen, že zemřel na zánět pobřišnice v důsledku prasklého slepého střeva 31. října 1926 ve věku 52 let v Detroitu ve státě Michigan.

Po jeho smrti Houdiniho rekvizity a efekty používal jeho bratr Theodore Hardeen, který je nakonec prodal kouzelníkovi a sběrateli Sidneymu H. Radnerovi. Velká část sbírky byla k vidění v Houdiniho muzeu v Appletonu ve Wisconsinu, dokud ji Radner v roce 2004 nevydražil. Většinu cenných kusů, včetně vodní mučírny, získal kouzelník David Copperfield.

Každý motorista se bojí, že mu ukradnou auto, pokud ovšem nevlastní některý z těchto modelů, který je téměř nemožné ukrást.

Není nic horšího, než když vám ukradnou auto, zvlášť když šlo o superdrahý model z limitované edice. Je to téměř jako, když vám někdo poprvé zlomí srdce, vzhledem k tomu, že to pravděpodobně bude ta poslední věc, na kterou budete před usnutím myslet.

Starší modely se samozřejmě kradou snadno, protože jim chybí pořádný bezpečnostní systém proti krádeži. V posledních letech však automobilky udělaly velký pokrok a většina moderních vozů má neuvěřitelné systémy proti krádeži. Některé z nejnovějších moderních vozů je ve skutečnosti téměř nemožné ukrást. Nevěříte? Stačí se zeptat amerického Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu, který má povinnost hlásit údaje o krádežích. Vozy s nejpokročilejšími systémy proti krádeži se obvykle ve zprávách úřadu o krádežích neobjevují tak často.

Stejně jako výrobci automobilů věnují mnoho času výzkumu, věnují i zloději čas vymýšlení způsobů, jak obejít nejnovější technologie. Pamatujte, že ve světě plném nekonečných možností není nic nemožné. Divili byste se, že na této planetě existují lidé, kteří se mohou pokusit ukrást nadupané "žihadlo" jen proto, aby se pochlubili.

Jaké vozy by však každý profesionální zloděj aut ukradl jen velmi těžko díky jejich jedinečným vlastnostem? Zde je seznam 15 vozů, na které by se žádný rozumný zloděj aut nechtěl zaměřit.

Tesla Model S

Model S je nejen stále jedním z nejlepších elektromobilů, které si můžete v roce 2022 koupit, ale také jedním z nejbezpečnějších. Nejzřejmějším důvodem, proč by někdo neměl chtít ukrást Teslu Model S, je to, že majitel může sledovat, kde se vůz nachází, prostřednictvím chytrého telefonu. Ale není většina aut stejně taková? Ne tak docela. Pokud se zloděj nabourá do systému nebo odpojí sledovací zařízení, odešle se do Tesly signál. Uvědomme si, že majitelé používají k odemykání klíčenku v bezprostřední blízkosti. I kdyby se vám podařilo ukrást Teslu Model S a utéct policistům, aniž by vám došla energie, nezapomeňte, že na silnicích jezdí jen velmi málo vozů Tesla, a tak se s největší pravděpodobností moc daleko nedostanete.

Jaguar XF

Pokud se váš vůz Jaguar XF ztratí, stačí se spojit se systémem InControl, pak to nahlásit policii a čekat. V roce 2017 tato chytrá aplikace pomohla yorkshirské policii při pátrání po autě ukradeném řediteli jedné technické firmy a při jeho navrácení. Aplikace ukázala i čas odcizení vozu a spotřebované palivo.

Skvělé, že? Navíc po dvojitém uzamčení Jaguaru XF nelze vůz odemknout ani nastartovat. I když se zloději do vozu vloupají, nemohou s ním odjet.

Tesla Model X

Cenově dostupnější sourozenec Modelu S, SUV, se může pochlubit podobnou úrovní zabezpečení. Automobily Tesla je mimořádně obtížné ukrást díky funkcím, jako je sledování GPS a takzvaný režim "Sentry Mode", kdy kamery vozidla zaznamenávají jeho okolí, i když je vypnuté, a jsou připraveny upozornit majitele v případě jakékoliv podezřelé aktivity v okolí vozu.

A skutečně, podle studie HLDI - Institutu údajů o ztrátách na silnicích (neziskové vědecké organizace, která zveřejňuje statistiky pojistných událostí u většiny modelů osobních automobilů, SUV, pickupů a motocyklů na silnicích USA a Kanady) patří Tesly k nejméně kradeným vozidlům, přičemž Model S a Model X se mohou pochlubit relativní mírou škod 11, resp. 12, kde 100 představuje průměr.

Land Rover Discovery

Vzhledem k tomu, že se v automobilech stále častěji používá bezklíčové odemykání, našli zloději způsob, jak odemknout a odjet v autě pomocí zesilovače signálu, který zachytí signál klíče a použije ho k odemknutí auta, i když majitel není v blízkosti.

Nový Discovery je však nejen obtížně odemykatelný, ale také využívá ultraširokopásmovou rádiovou technologii, která vysílá současně v obrovském rozsahu frekvencí, takže žádné přenosové zařízení používané zloději není schopno signál klíče zachytit.

BMW X3

BMW používá jiný přístup k problematice, a to pomocí zesilovače signálu klíče. Vozy, jako je nový model X3, jsou vybaveny systémem, který pomocí technologie snímače pohybu automaticky zastaví signál přicházející z klíče, pokud je klíč po určitou dobu v klidu. To by platilo v případech, kdy majitel nemá klíč v kapse nebo se alespoň několik minut zdržuje na jednom místě. A bez signálu z klíče je nejen nemožné do vozidla nastoupit, ale prakticky i odjet.

Nissan Leaf

Nissan Leaf se dostal na tento seznam? Vážně? Dobře, než Nissan Leaf zavrhnete, musíte se podívat na statistiky, a jak se říká, čísla nelžou. Zaprvé, pokud není klíč v dosahu, nemůžete nastartovat motor ani pohnout s vozem na neutrál. Absence přenosového systému je opravdu podstatná a pro zloděje je vždy tvrdým oříškem. Systém sledování GPS je navíc velmi citlivý při sledování místa, kde se vůz nachází. Ve skutečnosti většina zlodějů aut raději ukradne náhradní díly než celé auto, protože znají rizika.

Audi A4

Věděli jste, že počet krádeží vozu Audi A4 je velmi nízký díky moderním zařízením proti krádeži, kterými je vůz vybaven? Jedním z vynikajících bezpečnostních prvků je, že klíče od vozidla Audi A4 jsou opatřeny čipem, který ztěžuje nastartování vozidla pomocí jiných zařízení. Klíče mají čip, který je zakódován v řídicí jednotce. Jediný způsob, jak lze tento vůz ukrást, je jeho odtažení, což je pekelně náročný proces, který může přitáhnout velkou pozornost.

Mercedes-Benz GL 550 By TAC

Jak zjistíte, zda je váš vůz zabezpečen před útokem zvenčí? Sedněte si do auta a nechte někoho, aby na vás zvenčí střílel přímo z AK-47. Přesně to udělal majitel společnosti Texas Armoring Corporation (TAC) s vozem Mercedes-Benz GL 550, který si nechal vylepšit kvůli bezpečnosti. Ředitel společnosti samozřejmě vyvázl bez zranění, protože kulky se odrazily přímo od čelního skla. Generální ředitel byl v autě tak v bezpečí, že se ani nezachvěl. Tak tohle je auto, se kterým můžete jet kamkoli, aniž byste se museli bát, že vám zloděj bude zvenčí vyhrožovat pistolí, abyste se vzdali.

Mercedes-Benz G63 AMG By Inkas

Podle všeho existuje pancéřovaná verze Mercedesu-Benz G63 AMG vylepšená společností Inkas, která není vůbec levná. Mercedes, který je vybaven neprůstřelným sklem, pevným pancířem, jenž odolá kulkám z brokovnice, a spodním ocelovým plátem, který přežije výbuch granátu, je samozřejmě určitě určen pro těch pár lidí, kteří si ho mohou dovolit. Je to neproniknutelná pevnost. Skutečnou otázkou je, který člověk by měl odvahu okrást někoho, kdo takové auto vlastní? Žeby John Wick?

Volkswagen Tiguan

Ne nadarmo získal Volkswagen Tiguan různá ocenění za nejbezpečnější vůz. Málokterý vůz má alarm, který by se mohl vyrovnat Volkswagenu Tiguan.

K nízkému počtu krádeží, které tento vůz zaznamenal, přispěl také elektronický imobilizér motoru, protože znemožňuje nastartování motoru jiným než originálním klíčem.

Volkswagen Tiguan navíc umožňuje majiteli připojit se k vozidlu prostřednictvím aplikace pro chytré telefony, která je vybavena také lokátorem odcizených vozidel, jenž může pomoci při vypátrání vozidla v případě jeho uloupení.

Hyundai Tucson

Přestože výkon motoru vozu Hyundai Tucson byl ve většině recenzí automobilových kritiků považován za podprůměrný, systém proti krádeži nezklamal. Většina lidí ví, že nejrychlejší způsob, jak vyřadit běžný autoalarm, je přestřihnout dráty za houkačkou, ale u Hyundaie Tucson to není tak samozřejmé; máte větší šanci vyhrát balík peněz v loterii než vyřadit poplašný systém Hyundai Tucson. Samozřejmě nechybí ani transpondérový imobilizér, u kterého by se každý zloděj tohoto auta určitě v rozpacích zapotil. Dokonce i Carl Johnson z počítačové hry Grand Theft Auto by měl problém s Hyundaiem Tucson uniknout.

Knight XV

S cenou 800 000 dolarů je Knight XV jedním z nejdražších SUV na světě a rozhodně stojí za to. Každý únosce se zlými úmysly, který by se pokusil namířit na řidiče zvenčí zbraň, by zažil nepříjemný šok. To proto, že Knight XV je neprůstřelný od karoserie až po sklo. Ani střela RPG by nedokázala Knight XV zničit. Kromě toho jsou na každém rohu vozu Knight XV namontovány kamery, takže je téměř nemožné, aby se do něj zloděj nebo únosce vplížil, aniž by byl spatřen.

Lexus HS 250H

Pro ty, kteří vlastní Lexus HS 250H, je ztráta klíčů od vozu to poslední, co by si přáli. Proč tomu tak je?

Víte, jak ve filmech vytahují čudlíky v rámu dveří pomocí drátku? U Lexusu HS 250H je to zřejmě téměř nemožné.

Existuje funkce, která umožňuje, aby odemykací tlačítka spadla, jakmile jsou vytažena nahoru. Hodně štěstí každému zloději, který se pokusí ukrást Lexus HS 250H pomocí této metody vytažení, aniž by musel zůstat na stejném místě celé hodiny.

Samořízené auto Google

Samořízené auto od společnosti Google, známé také jako Waymo, přichází na trh dříve, než se očekávalo. Díky autonomní technologii je vůz vybaven celoobvodovou kamerou a pohybovými senzory, takže je téměř nemožné, aby se k němu zloděj přiblížil, aniž by byl zaznamenán. Nemluvě o tom, že Google je jednou z největších technologických společností na světě a dokáže snadno lokalizovat kohokoli na naší planetě. Samozřejmě, že na rozdíl od manuálně řízeného vozu nemůže toto auto bez řidiče jen tak zmizet z parkoviště, protože dokáže identifikovat svého majitele. Snad jediným způsobem, jak lze Waymo ukrást, je hackerský útok.

Tesla Roadster Elona Muska

Pokud chcete znemožnit krádež auta, pošlete ho do vesmíru. Přesně to Elon Musk udělal. Ne snad, že by hrozilo, že ho někdo ukradne, ale na tenhle Tesla Roadster se v učebnicích dějepisu asi nezapomene. V současné době se vznáší někde ve vesmíru, více než 140 milionů kilometrů od Země, a je na cestě k Marsu. Jediný možný způsob, jak by mohl být "Starman" ukraden, je, že by ho unesli mimozemšťané. Pro každého, kdo by ho chtěl získat: zkuste to, může být váš.

Všechny novinky najdete na našich sociálních sítích

potřebujete
klíč?

Obraťte se na profesionály. Spojujeme kvalitu, spolehlivost a rychlost dodání. S moderní technologií vyrábíme širokou škálu klíčů pro různé automobilové značky. Díky profesionálnímu týmu a preciznímu zpracování ručíme za kvalitu a funkčnost. Kontaktujte nás a usnadněte si život.
poptat
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram